Pasaulē
2024. gada 4. septembrī, 13:34

Francijā tiesā nezvēru, kurš gadiem ilgi ļāva gandrīz simtam svešinieku nākt izvarot savu nozāļoto sievu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Francijā sākusies tiesas prāva pret vīrieti, kuru apsūdz noziegumā, kas šokēja pat visādas necilvēcības redzējušos. Uz apsūdzēto sola atrodas sirmgalvis, kurš gadiem ilgi ļāvis savu sievu izvarot svešinieku bariem, kā arī 50 šo izvarotāju.

Francijā tiesā nezvēru, kurš gadiem ilgi ļāva gand...

71 gadu vecais Mazānas komūnas iedzīvotājs, triju bērnu tēvs Dominiks Peliko tiek apsūdzēts, ka no 2010. līdz 2020. gadam savai sievai Žizelei ēdienos un dzērienos bija iejaucis spēcīgas miegazāles, bet pēc tam uzaicinājis nepazīstamus vīriešus, kuri kameras priekšā sievieti izvarojuši. Neģēlības tika tiešraidē translētas tērzētavā, kuras dalībnieki fantazējuši par seksu par partneri, kura tam nav piekritusi.

Pati sieviete, kura ar Dominiku apprecējās 1973. gadā, nenojauta, kādas briesmu lietas ar viņu pastrādā, bet miegazāļu dēļ viņai radušās nopietnas atmiņas problēmas. Izmeklētāji norādīja, ka viņu mēdza iemidzināt gandrīz līdz komai. Atmiņas problēmu dēļ bērni un citi radinieki uzskatīja, ka viņai ir Alcheimera slimība.

Dominiku Peliko arestēja 2020. gada 2. novembrī, kad lielveikala apsargs viņu pieķēra mēģinājumos slepus fotografēt zem pircēju kleitām. Kratīšanas laikā viņa mājā atrada USB zibatmiņu ar vairāk nekā 20 000 fotogrāfiju un videoierakstu, kuros svešinieki izvaroja viņa sievu. Medijos ziņo, ka Peliko veica apmēram 100 šādas translācijas, iesaistot līdz pat apmēram 80 vīriešiem. “Es viņu iemidzināju, es viņu piedāvāju un filmēju,” Dominika Periko teikto citēja viņa advokāts. Gada laikā viņš iegādājās 450 miegazāļu tabletes, vēsta “The Guardian”.

Avinjonas tiesā 50 apsūdzēto skaitā izrādījās medicīnas darbinieks, žurnālists, bijušais policists, cietuma apsargs, ugunsdzēsējs, ierēdnis un pat Mazānas pilsētas padomes loceklis. Viņu vecums aresta laikā bija no 26 līdz 73 gadiem. Kaut gan daļa apsūdzēto savu vainu neatzīts, pats Peliko atzinās uzreiz pēc aresta. Vairāki apsūdzētie apgalvoja, ka nenojauta, ka Žizele nav piekritusi seksam, un apsūdzēja Dominiku krāpšanā.

Diemžēl vairāk nekā 30 citu noziedzīgo seksa seansu dalībniekus izmeklētājiem nav izdevies identificēt un atrast.

Turklāt apsūdzētāji apgalvo, ka 1991. gadā Peliko Parīzē ar apreibināja ar narkotikām, izvaroja un nodūra ar nazi 23 gadus vecu Sofiju Narmu, bet otrajai, ar kuru viņš mēģināja izdarīt to pašu, izdevās aizbēgt. Policija apgalvo, ka nozieguma vietā atrasts Peliko DNS, taču pats Peliko noliedz savu vainu.

Gan apsūdzība, gan aizstāvība bija vēlējusies slēgtu procesu, lai nepieļautu “ārkārtīgas vardarbības” fotoattēlu un videomateriālu cirkulēšanu, kā arī aizsargātu sabiedrības tikumību un visu iesaistīto personu cieņu, taču cietusī tam nepiekrita. “Viņa vēlas, lai cilvēki uzzina, kas ar viņu notika, un uzskata, ka viņai nav nekā slēpjama. Neviens nevar iedomāties, ka mana kliente gūs jebkādu gandarījumu, atklājot to, ko viņa ir pārcietusi. Viņa vēlas atklātu lietas izskatīšanu, lai taisnīgumu varētu nodrošināt publiski,” sacīja viņas advokāts Stefans Babono.

Tiesas priekšsēdētājs Rožē Arata paziņojis, ka visas tiesas sēdes būs publiskas, izpildot Žizeles Peliko lūgumu par “pilnīgu publicitāti līdz pašām beigām”, taču viņas advokāts Antuāns kamī atzina, ka gaidāmā prāva viņai sagādās briesmīgas ciešanas. “Pirmo reizi viņai nāksies pārdzīvot visas 10 gadu laikā izciestās izvarošanas,” aģentūrai AFP paziņoja Kamī. Viņš piebilda, ka kliente neko neatceras par notikušo, par ko uzzināja tikai 2020. gadā.

Žizele Peliko, kas ieradās tiesā savu triju bērnu pavadībā, negribēja slēgtu sēdi, jo “tieši to uzbrucēji būtu gribējuši,” piebilda advokāts.

Sagaidāms, ka tiesa ilgs četrus mēnešus. Notiesāšanas gadījumā apsūdzētajiem draud 20 gadu ieslodzījums.