Krievijas zinātniekiem pēc Putina drauga pavēles liek steidzami izdomāt zāles pret vecumu
foto: Pexels.com/@Chokniti Khongchum
Pasaulē
2024. gada 3. septembrī, 06:19

Krievijas zinātniekiem pēc Putina drauga pavēles liek steidzami izdomāt zāles pret vecumu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Jūnija sākumā Krievijas Veselības ministrija pieprasīja Krievijas zinātniskās pētniecības institūtiem steidzami sniegt iestrādes cīņai pret novecošanu. Tas izriet no Zinātnes un inovatīvās attīstības departamenta vēstules, ar kuru iepazinās "Meduza" un "Sistēma".

Krievijas zinātniekiem pēc Putina drauga pavēles l...

Jo īpaši zinātniekiem jāierosina:

  • medicīniskās produkcijas izstrādei, kas vērsta uz šūnu novecošanās sloga samazināšanu "ar bioloģiskā vecuma novērtējumu ar dažādām metodēm";
  • jaunu neirotehnoloģiju un ar tām saistītās medicīniskās produkcijas izstrādi, lai "novērstu un attīstītu kognitīvus un sensorus traucējumus";
  • izstrādāt jaunas imūnsistēmas korekcijas metodes "pamatojoties uz tās atklātajiem kritiskajiem novecošanas rādītājiem";
  • izstrādāt jaunas medicīnas tehnoloģiju un izstrādājumu metodes.

"Mums tika lūgts steidzamības kārtā atsūtīt visas mūsu izstrādnes, turklāt vēstule pienāca, teiksim tā, šodien, bet nosūtīt visu vajadzēja vakar," sarunā ar žurnālistiem apstiprināja kāda Nacionālā medicīnas pētījumu centra ārste.

Cita centra darbinieks atzina, ka "apstulbis" ieraugot šo "papīru". "Nu, protams, mums tagad, izņemot tos vecos celmus [vecos Krievijas politiķus], nav ko atjaunot, aha. Proti, tieši tagad [kad notiek karš] mums viss ir jāmet pie malas. Šis cinisms ir pat mulsinošs," viņš norādīja.

Pēc zinātnieku teiktā, iestrādes Veselības ministrijai viņi līdz šim nav nosūtījuši un diez vai varēs nosūtīt ko nozīmīgu - vēstule sastādīta pēc principa "dodiet vismaz kaut ko". "Lielākais priekšnieks izvirzīja uzdevumu, un ierēdņi metās to īstenot visos iespējamos veidos," skaidroja viens no sarunu biedriem.

Veselības ministrijas vēstule zinātniskajiem centriem parādījās pēc tam, kad šā gada februārī nākotnes tehnoloģiju forumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par jauna nacionālā projekta nepieciešamību, kas tiks vērsts uz "pilsoņu veselības saglabāšanu". Vēlāk tas ieguva nosaukumu - "jaunas tehnoloģijas veselības saglabāšanai".

Oficiāli projektu Ministru prezidenta vietniece Tatjana Goļikova iesniedza 16. maijā. To gatavojas palaist 2025. gadā. Valsts aģentūra "RIA ziņas" uzsvēra, ka nacionālais projekts ir domāts, lai palielinātu Krievijas pilsoņu dzīves ilgumu uz jaunu tehnoloģiju un inovatīvu produktu rēķina, raksta "The Moscow Times".

Pēc "Meduza" un "Sistēma" avotu datiem, programmas galvenais lobētājs ir Kurčatovas institūta vadītājs Mihails Kovaļčuks, kuru dēvē par "Putina mīļāko fiziķi". Viņš pazīstams arī ar pretzinātniskiem izteikumiem un tuvību valsts aģentūrai "Rosatom" ("Rosatom" sastāvā ir visas Krievijas civilās atomkompānijas). Kovaļčuka brālis Jurijs nodarbojas ar biznesu un atbild par Putina naudu, sievietēm un brīvā laika pavadīšanu.

Turklāt, kā noskaidroja "Meduza" un "Sistēma", Krievijā ir zināmi panākumi cīņā pret novecošanu. Redzamākie rezultāti ir orgānu biodrukas jomā (Orgānu drukāšanā izmanto metodes, kas ir līdzīgas parastajai 3-D drukai). Viens no šī virziena līderiem ir "3D Bioprinting Solutions" laboratorija, kuru 2013. gadā izveidoja "Invitro" eksprezidents Aleksandrs Ostrovskis. Pēc kara sākuma biznesmenim nācās pārdot lielāko daļu biznesa un pārcelties uz Eiropu.