Pārmetot falsificētus rezultātus, Brazīlijas un Kolumbijas prezidenti rosina Venecuēlā rīkot jaunas vēlēšanas
foto: Aashish Kiphayet/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Venecuēlas opozīcija uzskata, ka nule notikušo vēlēšanu rezultāti ir falsificēti.
Pasaulē

Pārmetot falsificētus rezultātus, Brazīlijas un Kolumbijas prezidenti rosina Venecuēlā rīkot jaunas vēlēšanas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Brazīlijas un Kolumbijas prezidenti, Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro kreisie sabiedrotie, ceturtdien mudināja Venecuēlā rīkot jaunas vēlēšanas.

Pārmetot falsificētus rezultātus, Brazīlijas un Ko...

Venecuēlas opozīcija uzskata, ka nule notikušo vēlēšanu rezultāti ir falsificēti, arī daudzas ārvalstis vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Brazīlijas un Kolumbijas prezidenti telefonsarunā trešdien runājuši par iespējamo "politisko izeju" no Venecuēlas pēcvēlēšanu krīzes, bet ceturtdien mudināja Maduro apsvērt iespēju rīkot jaunu balsojumu.

Ja Maduro "ir saprātīgs", sacīja Brazīlijas prezidents Luīss Ināsiu Lula da Silva, "viņš varētu mēģināt vērsties pie Venecuēlas iedzīvotājiem, varbūt pat sarīkot vēlēšanas".

Lula Brazīlijas radiostacijai sacīja, ka būtu jānosaka "kritēriji visu kandidātu dalībai" jaunās vēlēšanās, un tajās "būtu jāļauj piedalīties novērotājiem no visas pasaules".

Savukārt Kolumbijas prezidents Gustavo Petro platformā "X" rakstīja, ka politisks risinājums, kas Venecuēlai "atnesīs mieru un labklājību, ir atkarīgs no Nikolasa Maduro".

Viņš aicināja atcelt visas sankcijas pret Venecuēlu, izsludināt "vispārēju nacionālu un starptautisku amnestiju", rīkot "jaunas, brīvas vēlēšanas" un veidot "līdzāspastāvēšanas pagaidu valdību".

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņoja, ka atbalsta Brazīlijas un Kolumbijas aicinājumus rīkot Venecuēlā jaunas vēlēšanas.

Uz žurnālista jautājumu pie Baltā nama, vai viņš atbalsta jaunas vēlēšanas Venecuēlā, Baidens atbildēja: "Es atbalstu."

Venecuēlā 28.jūlijā notika prezidenta vēlēšanas, un tajās par valsts augstāko amatu sacentās līdzšinējais prezidents Maduro un opozīcijas pārstāvis Edmundo Gonsaless. Venecuēlas Nacionālā vēlēšanu padome pasludināja Maduro par vēlēšanu uzvarētāju, bet opozīcijas līderi uzstāj, ka uzvarējis Gonsaless.

Kā norāda opozīcijas pārstāvji, viņi ieguvuši vairāk nekā divas trešdaļas rezultātu izdruku, kas pierāda Maduro zaudējumu.