Interneta pirātu leģendas "Megaupload" dibinātājs un Krievijas invāzijas fans Kims Dotkoms pēc 12 gadu spurošanās beidzot nonāks ASV Temīdas rokās
foto: AFP/Scanpix
Kims Dotkoms
Pasaulē
2024. gada 15. augustā, 18:17

Interneta pirātu leģendas "Megaupload" dibinātājs un Krievijas invāzijas fans Kims Dotkoms pēc 12 gadu spurošanās beidzot nonāks ASV Temīdas rokās

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pēc 12 gadu spurošanās ASV Temīdas rokās beidzot nokļūs leģendārās interneta failu apmaiņas vietnes "Megaupload" dibinātājs un Krievijas invāzijas fans Kims Dotkoms

Interneta pirātu leģendas "Megaupload" dibinātājs ...

​Rīkojumu par 50 gadus vecā Dotkoma izdošanu ir parakstījis Jaunzēlandes tieslietu ministrs Pols Goldsmits. "Es rūpīgi apsvēru visu informāciju un nolēmu, ka Dotkoms ir jānodod ASV, lai tur viņš stātos tiesas priekšā," paziņoja Goldsmits. "Kā tas ir pieņemts, es devu Dotkomam nedaudz laika apsvēršanai un saņemt padomu par manu lēmumu. Pašlaik es turpmākus komentārus nesniegšu."

Uz to atbildot, Dotkoms tvītoja: "Ups. Nesatraucies, man ir plāns." Un piebilda. "Es mīlu Jaunzēlandi. Prom nedošos."

Pirms tam Dotkoms, kurš ir slavens arī kā Krievijas invāzijas Ukrainā aktīvs atbalstītājs un viņa izteikumus pastāvīgi citē Kremļa propagandas rupori, rakstīja, ka "ASV kolonija Klusā okeāna dienvidos" nolēmusi viņu izdot, un tas notiek laikā, kad Krievija dominē pār NATO, ASV ekonomika un hegemonija sabrūk.

ASV jau 12 gadus pieprasa izdot Vācijas un Somijas dubultpilsoni Dotkomu, kurš 2012. gada 20. janvārī un ar trim citiem bijušajiem "Megaupload" darbiniekiem tika aizturēts Jaunzēlandes pilsētā Oklendā pēc ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pieprasījuma pasaules lielākajā interneta pirātisma lietā. "Megaupload" mārketinga direktors Fins Batato nomira Jaunzēlandē 2022. gadā, bet kompānijas līdzdibinātājs Matiass Ortmans un vēl viens direktors Brams van der Kolks noslēdza vienošanos ar apsūdzību 2023. gadā par cietumsoda izciešanu Jaunzēlandē, izvairoties no izdošanas ASV. 

ASV varas iestādes 2012. gada 19. janvārī slēdza failu apmaiņas vietni "Megaupload" un apsūdzēja autortiesību pirātismā septiņus tās darbiniekus, tostarp Dotkomu. "Megaupload" bija bāzēta Honkongā, bet daļa no tās pirātiskā satura atradās uz nomātiem serveriem ASV Virdžīnijas štata Ešbērnas pilsētā, līdz ar to šī lieta ir ASV federālo iestāžu jurisdikcijā.

Pats Dotkoms apgalvo, ka nav atbildīgs par cilvēkiem, kuri viņa vietni izmantojuši nelikumīgiem nolūkiem un viņš pats nekad nav ne dzīvojis ASV, ne pat to apmeklējis.

Vācijas pilsētā Ķīlē dzimušais Kims Dotkoms, kurš sākotnēji bija Kims Šmics, nodibināja "Megaupload" 2005. gadā. Viņš dzīvoja Honkongā, līdz 2010. gadā pārcēlās uz Jaunzēlandi.

Apsūdzības tika izvirzītas piecos punktos - ne vien par autortiesību pārkāpšanu, bet arī par naudas atmazgāšanas un izspiešanas plānošanu. Apsūdzībās teikts, ka vietne bijusi izstrādāta, lai atalgotu lietotājus, kas augšupielādējuši pirātisku saturu apmaiņai, un ignorējusi autortiesību īpašnieku prasības izņemt no vietnes ar autortiesībām aizsargātos failus. 

Lietotāji saņēmuši naudas prēmijas, ja augšupielādējuši pietiekami populāru saturu, kas ticis lejuplādēts daudz reižu, teikts apsūdzībās. Šāds saturs gandrīz vienmēr bijis aizsargāts ar autortiesībām. Apsūdzēto darbības dēļ autortiesību īpašnieki esot zaudējuši ienākumus vismaz 500 miljonu ASV dolāru apmērā, bet pirātiskā vietne guvusi vairāk nekā 175 miljonu dolāru peļņu. Apsūdzībās teikts, ka "Megaupload" kādu brīdi bijusi 13.visvairāk apmeklētā interneta vietne. Medijos vēsta, ka 2012. gadā tai bija vairāk nekā 60 miljoniem reģistrētu lietotāju un apmēram 50 miljoniem apmeklējumu dienā, bet kopumā to skaits pārniedza miljardu. Savos ziedu laikos "Megaupload" kontrolēja apmēram 4 procentus no visas interneta plūsmas pasaulē.

"Megaupload" bija unikāla vietne ne vien tās lieluma un satura ziņā, bet arī tāpēc, ka to atbalstīja ievērojami mūziķi un citas izklaides industrijas slavenības, kas pašas bieži kļūst par autortiesību pārkāpumu upuriem.

Tā ļāva lietotājiem par velti lejupielādēt filmas, televīzijas šovus, spēles, mūziku un citu saturu, bet pieprasīja samaksu par ātrāku lejupielādi vai papildu saturu.

Ja ASV tiesa Dotkomu atzīs par vainīgu, viņam var draudēt līdz pat 55 gadu ieslodzījums.