Karaļa Čārlza banknotes pārdotas 12 reizes dārgāk nekā to nominālvērtība
foto: Yui Mok-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com/ Vida Press
10 sterliņu mārciņu banknote, uz kuras attēlots karalis Čārlzs.
Pasaulē

Karaļa Čārlza banknotes pārdotas 12 reizes dārgāk nekā to nominālvērtība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Karaļa Čārlza banknotes pārdotas 12 reizes dārgāk, kolekcionāriem cīnoties par agrīnajiem izdevumiem.

Karaļa Čārlza banknotes pārdotas 12 reizes dārgāk ...

Anglijas Banka ziņo, ka rekordliela karaļa Čārlza III banknošu izsoļu sērija ir ļāvusi 10 Apvienotās Karalistes labdarības organizācijām iegūt 914 127 sterliņu mārciņas.

Banknotes, ko vasarā izsolīja "Spink & Sons", tika pārdotas par 11,7 reizes lielāku summu nekā to nominālvērtība - 78 430 sterliņu mārciņu, jo kolekcionāri iegādājās dažas no pirmajām jaunās naudas versijām, kas iznāca no spiestuvēm.

Jaunās 5, 10, 20 un 50 sterliņu mārciņu banknotes, uz kurām attēlots karalis Čārlzs, apgrozībā Apvienotajā Karalistē nonāca 5. jūnijā, Anglijas Bankai pirmo reizi mainot monarha attēlu uz banknotēm. Karaliene Elizabete II, kura nomira 2022. gada septembrī, bija pirmais monarhs, kas 1960. gadā parādījās uz sterliņu mārciņu banknotēm.

Izsoļu straujie panākumi liecina par kolekcionāru vērtību, ko viņi piešķir banknotēm ar īpaši zemiem sērijas numuriem, kas norāda, ka tās iespiestas vienas no pirmajām.

Piemēram, viena 10 sterliņu mārciņu banknote ar sērijas numuru HB01 00002 tika pārdota par 17 000 sterliņu mārciņu, savukārt 40 jauno 50 sterliņu mārciņu banknošu lapa, kuras nominālvērtība bija 2 000 sterliņu mārciņu, tika nopirkta par 26 000 sterliņu mārciņu, kas ir visaugstākās vērtības lots, kāds jebkad pārdots BOE banknošu izsolē.

Saskaņā ar "Spink & Sons" sniegto informāciju arī "laimīgie numuri" piesaistīja augstus solījumus. Divas 5 sterliņu mārciņu banknotes ar sērijas numuriem, kas beidzās ar 88 un 888, tika izsolītas par 2 200 sterliņu mārciņu un 2 400 sterliņu mārciņu.

Izsoļu rīkotājs Gregorijs Edmunds sacīja, ka pārdošana liecina, ka "banknošu kolekcionēšana kļūst arvien populārāka", pat ja "daudzi cilvēki ikdienas darījumos atsakās no fiziskas skaidrās naudas".

Arī Lielbritānijas karaliskā ģimene turpina piesaistīt interesi. "Karaliskās vēstures piemiņas lietas 2024. gadā ir tikpat ļoti pieprasītas kā jebkad agrāk," sacīja Edmunds.

Savāktā nauda tiks novirzīta 10 labdarības organizācijām, ko izvēlējušies Anglijas Bankas darbinieki, tostarp savvaļas dabas labdarības organizācijai WWF-UK un Trussell Trust, kas atbalsta pārtikas bankas. Katra no šīm labdarības organizācijām saņems 91 400 sterliņu mārciņu.

"Katra labdarības organizācija veic neticamu darbu, un iegūtie līdzekļi pozitīvi ietekmēs cilvēkus visā Apvienotajā Karalistē," sacīja bankas pakalpojumu izpilddirektore Sāra Džona.

Saskaņā ar centrālās bankas datiem Apvienotajā Karalistē apgrozībā ir vairāk nekā 4,6 miljardi 5, 10, 20 un 50 sterliņu mārciņu fizisku banknošu, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 82 miljardi sterliņu mārciņu.

Kad banka izlaiž jaunu banknoti, tā patur daļu no pirmajām iespiestajām banknotēm ar "īpaši zemiem vai simboliskiem sērijas numuriem", teikts skaidrojumā tās interneta vietnē. Pēc tam tās tiek dāvinātas ievērojamām personām vai institūcijām, kas dažkārt bijušas iesaistītas banknotes izstrādē.