Kosmosā “iestrēgušie” astronauti trenējas olimpiskajās disciplīnās un gatavojas kļūt par apkalpes daļu
foto: AP/Scanpix
Sunita Viljamsa un Barijs "Bučs" Vilmors.
Pasaulē
2024. gada 10. augustā, 08:58

Kosmosā “iestrēgušie” astronauti trenējas olimpiskajās disciplīnās un gatavojas kļūt par apkalpes daļu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/CNN

Kad amerikāņu astronauti Sunita Viljamsa un Barijs “Bučs” Vilmors pirms diviem mēnešiem no Zemes devās uz Starptautisko kosmosa staciju, viņi izmeta no somas svarīgāko aprīkojumu. Piedaloties "Boeing Starliner" kosmosa kuģa pirmā lidojuma izmēģinājuma lidojumā ar apkalpi, viņi izlidoja bez saviem tualetes piederumiem un citām personīgajām ērtībām - cerot atgriezties uz Zemes aptuveni nedēļas laikā.

Kosmosā “iestrēgušie” astronauti trenējas olimpisk...

Trešdien notikušajā preses brīfingā NASA amatpersonas paziņoja, ka nav pieņemti stingri lēmumi par turpmāko rīcību. "Mūsu galvenā iespēja ir atgriezt Bariju un Sunitu ar "Starliner"," sacīja NASA komerciālās apkalpes programmas vadītājs Stīvs Stīčs. "Tomēr mēs esam veikuši nepieciešamo plānošanu, lai pārliecinātos, ka mums ir arī citas iespējas."

Ko tieši Viljamsa un Vilmors darītu vēl sešus mēnešus kosmosā?

Pašlaik abi ir viesi. Viņi nav daļa no 71. ekspedīcijas - starptautiskās septiņu astronautu apkalpes, kas kalpo kā kosmosa stacijas oficiālais personāls. Tomēr NASA ir paziņojusi, ka viņi ir nevainojami integrējušies grupā, uzņemoties ikdienas uzdevumus uz orbītā esošās laboratorijas klāja.

Taču, ja viņu uzturēšanās tiks pagarināta līdz februārim, kas, pēc NASA teiktā, ir ļoti iespējams, ja "Starliner" nevarēs viņus nogādāt mājās, Viljamss un Vilmors kļūs par pilntiesīgiem ekspedīcijas apkalpes locekļiem.

Viņi uzņemtos tipiskus apkalpes uzdevumus, piemēram, iziet kosmosā ārpus kosmosa stacijas, uzturēt orbītā esošo laboratoriju un veikt stingru zinātnisko eksperimentu grafiku. NASA apstiprināja, ka "Starliner" astronauti ir gatavi šādai maiņai.

"Pirms pāris gadiem mēs pieņēmām lēmumu - zinot, ka šis ir izmēģinājuma lidojums - pārliecināties, ka mūsu rīcībā ir vajadzīgie resursi, krājumi un ekipāžas apmācība gadījumam, ja viņiem kāda iemesla dēļ būtu nepieciešams ilgāku laiku atrasties uz SKS," trešdien notikušajā brīfingā teica NASA Starptautiskās kosmosa stacijas programmas vadītāja Dana Veigela. "Bučs un Sunita ir pilnībā apmācīti," piebilda Veigela. 

Kad viņi kļūs par apkalpes daļu, viņi ieies strukturētā rutīnā, un viņu dienas būs plānotas stundu pēc stundas.

Astronauti jau ir iedziļinājušies ikdienas darbā. Nesen NASA jaunākajos ziņojumos teikts, ka Viljamsa un Vilmors līdz šim savu laiku ir izmantojuši kosmosa stacijas uzturēšanai, aparatūras pārbaudei, kravas sakārtošanai, "Starliner" pārbaudēm, kā arī palīdzējuši veikt zinātniskos eksperimentus un tehnoloģiju demonstrējumus.

Tomēr Viljamam un Vilmoram ir bijušas iespējas izklaidēties arī mikrogravitācijas apstākļos. NASA 26. jūlijā dalījās ar kadriem, kuros redzams, kā astronauti kosmosa stacijā aplido plastmasas lāpu un imitē olimpiskās disciplīnas, tostarp diska mešanu un vesera mešanu. (Treniņi ir viens no galvenajiem astronautu uzdevumiem, lai, atrodoties kosmosā, nezaudētu pārāk daudz muskuļu un kaulu blīvuma.)

Viljamsa jau ir pierādījusi, ka ir izcila kosmosa sportiste. Iepriekšējā ceļojumā uz Starptautisko kosmosa staciju 2012. gadā viņa kļuva par pirmo cilvēku, kas kosmosā pabeidza triatlonu. Viljamsa izmantoja stacionāro velosipēdu, imitēja peldēšanu ar svarcelšanas trenažieri un skrēja uz skrējceliņa, piesprādzējoties ar siksnām, lai "nepeldētu".

Šīs nedēļas sākumā NASA izmantoja "SpaceX" raķeti, lai nogādātu uz SKS vairāk pārtikas un krājumu, tostarp papildu apģērbu abiem astronautiem.