Viņi devās kosmosā uz astoņām dienām, bet tagad būs spiesti tur pavadīt astoņus mēnešus
foto: ZUMAPRESS.com
Barijs "Bučs" Vilmors un Sunita Viljamsa.
Pasaulē
2024. gada 8. augustā, 11:51

Viņi devās kosmosā uz astoņām dienām, bet tagad būs spiesti tur pavadīt astoņus mēnešus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/BBC

Kad 5. jūnijā divi amerikāņu astronauti devās izmēģinājuma misijā uz Starptautisko kosmosa staciju, viņi gaidīja, ka pēc dažām dienām atgriezīsies mājās, taču viss nenoritēja gluži pēc plāna...

Viņi devās kosmosā uz astoņām dienām, bet tagad bū...

Barijs "Bučs" Vilmors un Sunita Viljamsa vēl joprojām atrodas kosmosa kuģī, lidojot augstu virs Zemes gandrīz divus mēnešus vēlāk. Pārim, kurš ir iestrēdzis uz nenoteiktu laiku kosmosā, tagad kosmosā jāpavada visa vasara, Ziemassvētki un pat Jaunais gads.

61 gadu vecais Vilmors un 58 gadus vecā Viljamsa uz staciju devās ar "Boeing Starliner" kosmosa kuģi. Tas bija pirmais šāda veida lidojums ar cilvēkiem uz kuģa, un tā bija pārbaude, kuras mērķis bija pārbaudīt, kā darbojas jaunais kosmosa kuģis, pirms to sāk izmantot regulāri. Tomēr kuģim radās problēmas. Lai gan viņi droši nokļuva kosmosa stacijā, viņiem būs nepieciešams alternatīvs transporta veids, lai nokļūtu mājās, ja "Starliner" netiks atzīts par drošu atgriešanai uz Zemes.

Trešdien notikušajā preses brīfingā NASA amatpersonas paziņoja, ka nav pieņemti stingri lēmumi par turpmāko rīcību. "Mūsu galvenā iespēja ir atgriezt Bariju un Sunitu ar "Starliner"," sacīja NASA komerciālās apkalpes programmas vadītājs Stīvs Stīčs. "Tomēr mēs esam veikuši nepieciešamo plānošanu, lai pārliecinātos, ka mums ir arī citas iespējas."

Viņš teica, ka viena no potenciālajām iespējām, kas tiek apsvērta, ir pievienot abus astronautus misijai, kuras starts paredzēts septembrī, un atgriezt viņus uz Zemes ar šo misiju 2025. gada februārī.

Šo lidojumu uz kosmosa staciju veiks "SpaceX Crew Dragon" kuģis. Sākotnējais plāns paredzēja, ka uz kuģa būs četri apkalpes locekļi, taču vajadzības gadījumā divas no vietām varētu atstāt brīvas. Šāds plāns nozīmētu, ka astronauti uz Starptautiskās kosmosa stacijas pavadīs vairāk nekā astoņus mēnešus, nevis astoņas dienas, kā sākotnēji plānots.

Ja tiktu izmantots "Crew Dragon", "Starliner" kuģis tiktu atgriezts uz Zemes bez apkalpes, to kontrolētu dators.

NASA amatpersonas teica, ka galīgā lēmuma pieņemšanai varētu būt nepieciešama nedēļa vai ilgāk.

"SpaceX" kuģa izmantošana astronautu atgriešanai būtu trieciens "Boeing," kas gadiem ilgi ir mēģinājis konkurēt ar šo uzņēmumu un tā pieredzējušāko "Crew Dragon".

Šīs nedēļas sākumā NASA izmantoja "SpaceX" raķeti, lai nogādātu uz SKS vairāk pārtikas un krājumu, tostarp papildu apģērbu abiem astronautiem. Pagājušajā mēnesī īsā preses brīfingā pāris teica, ka viņi ir "absolūti pārliecināti" par atgriešanās lidojumu un "Starliner" ir "patiesi iespaidīgs".

Viljamsa kundzei, atvaļinātai Jūras kara flotes helikoptera pilotei, šis ir jau trešais lidojums uz SKS, savukārt Vilmora kungs ir bijušais iznīcinātāja pilots, kurš kosmosā bijis jau divreiz.

"Tā ir sajūta, kā atgriežoties mājās. Tā ir laba sajūta peldēt apkārt. Tā ir laba sajūta atrasties kosmosā un strādāt šeit kopā ar Starptautiskās kosmosa stacijas komandu," sacīja Viljamsa. "Jā, ir lieliski atrasties šeit."