Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Eksperts: Harisa ir visticamākā kandidāte, bet ASV demokrātu partijā varētu notikt arī prezidenta amata kandidātu atlase
foto: Andre M Chang/ZUMA Press Wire/Shutterstock/ Vida Press
Džo Baidens no cīņas par ASV prezidenta krēslu izstājies.
Pasaulē

Eksperts: Harisa ir visticamākā kandidāte, bet ASV demokrātu partijā varētu notikt arī prezidenta amata kandidātu atlase

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

ASV demokrātu partijā varētu notikt arī prezidenta amata kandidātu atlase, pauda politikas zinātnes doktors un ASV politikas vērotājs Mārtiņš Hiršs, komentējot ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu izstāties no cīņas par pārvēlēšanu amatā.

Eksperts: Harisa ir visticamākā kandidāte, bet ASV...

Hiršs uzsvēra, ka Baidens, iespējams, šādu lēmumu pieņēma, ņemot vērā gan iekšējo spiedienu, jo demokrāti arvien vairāk un vairāk kritizēja viņu un aicināja no sacensības izstāties, gan arī reitingus, kas, pēc bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa slepkavības mēģinājuma un republikāņu kongresa, kritās.

Taujāts, vai ASV viceprezidente Kamala Harisa varētu būt demokrātu partijas kandidāte gaidāmajās vēlēšanās, eksperts atzīmēja, ka pagaidām tas nav zināms, taču viņa patlaban ir visatpazīstamākā no citiem potenciālajiem demokrātu kandidātiem. Tomēr pastāv arī cita iespēja - līdz kongresam partijā varētu notikt kandidātu atlase.

Viņš pieļāva, ka ASV viceprezidente ir visticamākā kandidāte, jo viņa ir ne tikai atpazīstama, bet viņai ir arī pieredze valsts vadīšanā, vienlaikus ir citi senatori un gubernatori no demokrātu partijas, kuri varētu mēģināt ar Harisu konkurēt. Eksperta ieskatā, ja demokrātu partijā notiks šķelšanās un cīņas, tas nenāks pašiem par labu, taču arī tas, ka Baidens izstājas no cīņas, vēl nenozīmē, ka demokrāti būs vienoti, izvirzot kandidātu, un partijas kandidāta reitingi ies uz augšu.

"Harisa ir daudz harismātiskāka par Baidenu. Viņai sanāk daudz labāk nekā Baidenam runāt publiski, nepieļaut muļķīgas kļūdas. Ja demokrāti izvirzīs viņu par ASV prezidenta amata kandidāti, Harisai debatēs varētu veikties daudz labāk un viņa varētu vairāk uzrunāt neizlēmušos vēlētājus, kuri ir kaut kur pa vidu starp republikāņiem un demokrātiem," teica Hiršs.

Jautāts, vai demokrātiem vēl ir iespējas apsteigt republikāņus, eksperts norādīja, ka reitingi un vēlēšanu rezultāti ir tuvi un atšķiras par pāris procentpunktiem. Viņš uzsvēra, ka ir republikāņi, kuri balsos par Trampu neatkarīgi ne no kā, ir demokrāti, kuri atdos balsi par demokrātu kandidātiem neatkarīgi no ne kā, taču ir neizlēmušie vēlētāji, kuri ar pāris procentpunktiem var izšķirt vēlēšanu rezultātus, piemēram, notiek kāds skandāls - kandidāts zaudē punktus, ir pozitīvs pavērsiens un veiksmīgas debates - kandidāts iegūst punktus.

"Vēlēšanu rezultāti vēl nav izlemti, var būt dažādi pavērsieni, kas var mainīt vēlēšanu kampaņu un cīņu. Vēlēšanās, kas ASV notika pirms astoņiem gadiem, piemēram, Tramps negatīvi izteicās par veterānu, un par šiem izteikumiem zaudēja pāris procentpunktus. Nākamo mēnešu laikā Tramps arī var pieļaut kļūdas. Patlaban cīņa ir tuva, nav tā, ka Tramps ir ar milzīgu pārsvaru priekšā, pārsvars ir salīdzinoši neliels," teica eksperts.

Baidens svētdien paziņoja, ka izstājas no cīņas par pārvēlēšanu amatā.