Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pilsētiņa Zviedrijā par smiekla naudu piedāvā zemi privātmājai. Tur nav nekādu viltību!
foto: Foto: Shutterstock
Itālijas laukos netrūkst pamestu māju par vienu eiro, taču atjaunošana maksās ļoti daudzus tūkstošus.
Pasaulē

Pilsētiņa Zviedrijā par smiekla naudu piedāvā zemi privātmājai. Tur nav nekādu viltību!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Gotenē, pilsētiņā ar 5000 iedzīvotāju Zviedrijas dienvidrietumos, piedāvājumā ir zemes gabali apbūvei par neticami zemu cenu – mazāk nekā viena krona (apmēram desmit eirocentu) par kvadrātmetru.

Pilsētiņa Zviedrijā par smiekla naudu piedāvā zemi...

Vidēji vienai ģimenes mājai atvēlēts 150 kvadrātmetru, kas pircējam neizmaksās pat 15 eiro, raksta “Euronews”. Šāda cena ir 30 zemes gabaliem, kas desmitgadēm ilgi bijuši pamesti, kaut arī pilsēta atrodas blakus Vēnerna ezeram.

Gribētāji no visas pasaules

Vietvara vēlas piesaistīt jaunus iedzīvotājus un atdzīvināt apvidu, kas kļūst aizvien pamestāks. Ir noteikums – pircējam jāapņemas divu gadu laikā uzbūvēt māju.

Sākotnēji gan interese bijusi visai vāja, bet bumu izraisīja klips vietnē “TikTok” un vēstījumi dažādos plašsaziņas līdzekļos angļu valodā, izraisot interesi visā pasaulē.

“Mums ir ieinteresētas personas no Eiropas, Āzijas, īpaši no Indijas un Pakistānas, kā arī no ASV, Austrālijas un pat Dienvidamerikas,” stāsta Gotenes mērs Johans Mansons. Pašlaik pārdošana apturēta, bet augusta sākumā to atjaunos un izsolē varēs iegādāties atlikušos zemes gabalus.

Māja par eiro ar lielu bet

Gotenē vērojams tas pats, kas desmitgadēm ilgi visā Eiropā – jaunie pamet laukus un mazpilsētas, jo pilsētas šķiet daudz pievilcīgākas darba un citā ziņā.

Arī Itālijā jau kopš 2008. gada īpašumus var iegādāties ļoti lēti. Izsolē mājas cena sākas pat no viena eiro, rezultātā to parasti nopērk par dažiem tūkstošiem. Apmēram 50 pašvaldībās piedāvā “Casa a un Euro” – māja ar vienu eiro. Īpašumi ir visai nolaisti un prasa krietnus ieguldījumus, tie pieejami, piemēram, Toskānā, Sicīlijā, Apūlijā.

Pircējiem jāslēdz līgums ar vietvaru, apņemoties tuvākajos gados īpašumu atjaunot, un tas vairs nav lēti. Dažkārt ir prasība jaunajam saimniekam pašam dzīvot mājoklī, nevis to izīrēt.

Toskānā apmaksā pusi remonta

Toskānas varas iestādes uzsākušas jaunu programmu “Revolūcija kalnos” – izveidots fonds 2,8 miljonu eiro apmērā, no kura tiem, kas nolems apmesties reģiona laukos, izmaksās 10 000 līdz 30 000 eiro, lai varētu pārcelties un saremontēt nolūkoto māju. Mērķis ir veicināt kalnu teritoriju atkārtotu apdzīvošanu un atdzimšanu. Grantam jāsedz puse no mājas remonta izmaksām kādā no Toskānas 76 pilsētiņām ar mazāk nekā 5000 iedzīvotāju.

Programma pieejama ne tikai pašiem itāļiem, bet arī visu Eiropas Savienības valstu pilsoņiem un arī pārējiem ārzemniekiem, kuriem ir vismaz 10 gadus ilga atļauja ilgstošai dzīvošanai ES. Kandidātiem, kuri atbilst prasībām, jāuzņemas saistības padarīt īpašumu Toskānā par savu pamatmāju. Pieteikšanās programmai noslēdzas 27. jūlijā.

Berlīnē un citās Vācijas lielajās pilsētās pieredzēti nikni protesti pret augstajām īres maksām un prasības pat nacionalizēt dzīvokļus nekustamā īpašuma lielfirmām. Taču, ja vien to bez variantiem neprasa darba nepieciešamība, arī Vācijā var lēti tikt pie pajumtes ārpus lielpilsētām – par dažiem tūkstošiem eiro.

foto: IMAGO/Carsten Thesing
Kārtējais protests Berlīnē pret augstajām īres cenām, aicinot atņemt mājokļus nekustamā īpašuma haizivīm. Tikmēr arī Vācijā var nopirkt lētus īpašumus, protams, ne lielpilsētā.
Kārtējais protests Berlīnē pret augstajām īres cenām, aicinot atņemt mājokļus nekustamā īpašuma haizivīm. Tikmēr arī Vācijā var nopirkt lētus īpašumus, protams, ne lielpilsētā.

Piemēram, Vurcenā Saksijā izsolē izlikta īsti vāciska stila māja ar pildrežģa sienām par 6200 eiro sākumcenu, izlasāms īpašumu portālā “Immoscout”. Tādas iespējas sākuši novērtēt ģimenes cilvēki vecumā no 30 līdz 49 gadiem ar bērniem, teikts Berlīnes Demogrāfijas un attīstības institūta pētījumā, publicētā pērn septembrī.

Turklāt Vācijā var dabūt zemi par velti, jo iepriekšējais īpašnieks atteicies un citu gribētāju nav bijis. 2020. gadā Vācijas rietumdaļā bija ap 1200 šādu zemes gabalu. Tiesa, jābūt piesardzīgiem – īpašums var būt apgrūtināts ar hipotēku, un jaunais saimnieks komplektā var dabūt priekšgājēja parādu.