Everesta augstākā nometne ir nosēta ar sasalušiem atkritumiem, un sakopšana, visticamāk, prasīs gadus
foto: AP/Scanpix
Strādnieki šķiro atkritumus, kas savākti Everestā.
Pasaulē

Everesta augstākā nometne ir nosēta ar sasalušiem atkritumiem, un sakopšana, visticamāk, prasīs gadus

Jauns.lv

Pasaules augstākā kalna augstākā bāzes nometne ir nosēta ar atkritumiem, kuru sakopšanai būs nepieciešami gadi, atklāj šerpa, kurš vadīja komandu, kas strādāja, lai attīrītu atkritumus un izraktu ķermeņus, kas gadiem ilgi bija sasaluši netālu no Everesta kalna virsotnes.

Everesta augstākā nometne ir nosēta ar sasalušiem ...

Nepālas valdības finansētā karavīru un šerpu komanda šī gada kāpšanas sezonas laikā no Everesta izveda 11 tonnas atkritumu, četrus līķus un skeletu.

Ans Babu, kurš vadīja šerpu komandu, sacīja, ka dienvidu kalnu pārejā, pēdējā nometnē pirms alpīnistu mēģinājuma pievarēt kalnu, joprojām varētu būt 40–50 tonnas atkritumu.

"Tur atstātie atkritumi galvenokārt bija vecas teltis, daži pārtikas iepakojumi un gāzes kārtridži, skābekļa pudeles, telšu pakas un virves, kas izmantotas kāpšanai un telšu piesiešanai," sacīja šerpa, piebilstot, ka atkritumi ir slāņos un sasaluši 8000 metru  augstumā, kur atrodas dienvidu kalnu pārejas (South Col) nometne.

foto: AP/Scanpix
Everesta kalnā savāktie tiek sakrauti kaudzēs, pirms tie tiek šķiroti otrreizējai pārstrādei uzņēmumā "Agni Ventures".
Everesta kalnā savāktie tiek sakrauti kaudzēs, pirms tie tiek šķiroti otrreizējai pārstrādei uzņēmumā "Agni Ventures".

Kopš virsotne pirmo reizi tika iekarota 1953. gadā, to mērojuši tūkstošiem alpīnistu un daudzi aiz sevis atstājuši ne tikai savus pēdu nospiedumus.

Pēdējos gados valdības prasība, ka alpīnistiem jāsavāc savi atkritumi vai jāzaudē depozīts, līdz ar kāpēju pastiprinātu informētību par apkārtējo vidi, ir būtiski samazinājusi atstāto atkritumu daudzumu. Tomēr iepriekšējās desmitgadēs tā nebija.

"Lielākā daļa atkritumu ir no vecākām ekspedīcijām," sacīja Ans Babu.

Komandas šerpi savāca atkritumus un līķus no augstākajiem kalna apgabaliem, bet karavīri vairākas nedēļas strādāja zemākos līmeņos un bāzes nometnes teritorijā populārajā pavasara kāpšanas sezonā, kad laika apstākļi ir labvēlīgāki.

Angs Babu sacīja, ka laikapstākļi bija liels izaicinājums viņu darbam dienvidu kalna pārejas apgabalā, kur skābekļa līmenis ir aptuveni viena trešdaļa no parastā daudzuma, vēji var ātri pārvērsties par puteņiem un temperatūra pazemināties.

"Mums bija jāgaida labs laiks, kad saule izkausēs ledus segu. Bet ilgi gaidīt šādā augstumā un apstākļos vienkārši nav iespējams," viņš teica. "Ir grūti uzturēties ilgi, ja skābekļa līmenis ir ļoti zems."

foto: AP/Scanpix
Pa ceļam Everesta kalnā savāktie izlietotie skābekļa baloni un alus bundžas.
Pa ceļam Everesta kalnā savāktie izlietotie skābekļa baloni un alus bundžas.

Smags uzdevums ir arī atkritumu izrakšana, jo tie ir sasaluši ledus iekšienē un klučus salauzt nav viegli.

Bija nepieciešamas divas dienas, lai izraktu vienu līķi netālu no dienvidu pārejas, kas bija sasalis stāvus dziļi ledū, viņš sacīja. Laikapstākļu pasliktināšanās dēļ komandai nācās atkāpties uz zemākām nometnēm un pēc tam atsākt darbu.

Cits ķermenis atradās daudz augstāk 8400 metru augstumā, un bija nepieciešamas 18 stundas, lai to aizvilktu uz 2. nometni, kur to savāca helikopters.

Everestā atrod četrus neidentificētus upurus

Šonedēļ Everesta virsotnes tuvumā miruši divi kalnos kāpēji, kas bija iestrēguši alpīnistu rindā uz pasaules augstāko virsotni.

Līķi tika nogādāti Tribhuvanas Universitātes mācību slimnīcā Katmandu, lai tos identificētos.

No 11 tonnām izvesto atkritumu, trīs tonnas sadalāmo priekšmetu tika nogādātas ciematos netālu no Everesta bāzes, bet atlikušās astoņas tika nogādātas ar pavadoņiem un jakiem, bet pēc tam ar kravas automašīnām aizvestas Katmandu. Tur tos šķiroja otrreizējai pārstrādei uzņēmumā, ko pārvalda "Agni Ventures", aģentūra, kas apsaimnieko pārstrādājamos atkritumus.

"Vecākie atkritumi, ko mēs saņēmām, bija no 1957. gada, un tās bija uzlādējamās baterijas lāpu gaismām," sacīja uzņēmuma darbinieks Sushils Khadža.

Kāpēc alpīnisti aiz sevis atstāj atkritumus?

Ceļš uz rekordu Everestā

Džastina Grifita ceļojums uz Everesta bāzes nometni .

"Tik lielā augstumā dzīve ir ļoti grūta, un skābekļa ir ļoti maz. Tāpēc alpīnisti un viņu palīgi vairāk orientējas uz sevis glābšanu," sacīja Khadža.

Everests jeb Džomolungma vai Sagarmātha ir augstākā kalna virsotne uz Zemes. Tas atrodas uz Nepālas un Ķīnas (Tibetas) robežas Himalajos. Virsotnes augstums ir 8848,86 metri virs jūras līmeņa. Tā ir viena no pasaules 14 virsotnēm, kuru augstums pārsniedz 8000 metrus.