Tā notika postošais lavīnas nogruvums Everestā. VIDEO
Postošais lavīnas nogruvums Everestā.
Pasaulē

Tā notika postošais lavīnas nogruvums Everestā. VIDEO

Jauns.lv

Lavīnā piektdien Everestā dzīvības zaudēja 13 nepāliešu šerpas, kas pasaules augstākā kalna nogāzes sagatavoja alpīnisma sezonas sākumam.

Tā notika postošais lavīnas nogruvums Everestā. VI...

Uzreiz pēc lavīnas no sniega izcelti 12 cilvēku līķi, bet vēlāk - vēl viens. Izglābt izdevies septiņus cilvēkus, bet trīs vēl nav atrasti.

Ledus gabalu lavīna piektdien ap plkst.6.45 nobruka aptuveni 5800 metru augstumā apvidū, kas ir pazīstams kā "popkorna lauks". Tas atrodas ceļā uz bīstamo Humbu ledus kritumu.

Piektdienas traģēdija ir negadījums ar lielāko upuru skaitu, kāds pieredzēts mūsdienu alpīnisma vēsturē Everestā, sacīja alpīnisma eksperte Elizabete Holija, kas tiek uzskatīta par vadošo autoritāti Himalaju alpīnisma jautājumos.

1996.gadā dzīvību zaudēja astoņi divu ekspedīciju cilvēki, sacīja Holija. Šī traģēdija iemūžināta Džona Krakaukera pazīstamajā grāmatā "Into Thin Air" ("Retinātā gaisā").

Kopš Everestā 1953.gadā pirmo reizi uzkāpa Edmunds Hilarijs un Tencings Norgejs, pasaules augstākā kalna nogāzēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 300 cilvēku.