Džūljens Asanžs atgriežas mājās.

Asanžs atgriežas mājās

ASV tiesa trešdien atbrīvoja tīmekļa projekta "Wikileaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu pēc tam, kad viņš saskaņā ar vienošanos ar ASV varasiestādēm ...

Pasaulē

Foto: Džūljens Asanžs atgriežas Austrālijā kā brīvs cilvēks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

ASV tiesa trešdien atbrīvoja tīmekļa projekta "Wikileaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu pēc tam, kad viņš saskaņā ar vienošanos ar ASV varasiestādēm tiesā atzina savu vainu, lai izbeigtu savu gadiem ilgušo juridisko drāmu. Pēc tiesas sēdes Asanžs atgriezās Austrālijā, kur viņu sagaidīja prāvs atbalstītāju pulks un sieva.

Foto: Džūljens Asanžs atgriežas Austrālijā kā brīv...

Asanžs atgriezies mājās Austrālijā, pirmo reizi 12 gadu laikā būdams brīvībā, pēc tam, kad ASV tiesnesis trešdienas rītā parakstīja negaidītu vienošanos par viņa vainu atzīšanu. Tiesa Asanžam piesprieda 62 mēnešu cietumsodu, kas atbilst laikam, ko viņš pavadījis apcietinājumā Lielbritānijas cietumā, tiesas ceļā cīnoties pret izdošanu ASV. Tas deva iespēju Asanžu atbrīvot.

Ierodoties Austrālijas galvaspilsētas Kanberas lidostā, Asanžu sagaidīja pulks atbalstītāju, bet pie termināla viņu jau gaidīja sieva Stella. Asanžs viņu apskāva un noskūpstīja.

"Džulians vēlējās, lai es visiem sirsnīgi pateicos. Viņš vēlējās būt šeit. Bet jums ir jāsaprot, ko viņš ir pārdzīvojis. Viņam ir nepieciešams laiks, viņam ir nepieciešams atgūties," preses konferencē pēcāk sacīja Asanža sieva.

Ar asarām acīs Stella, runājot ar žurnālistiem, ieturēja vairākas īsas pauzes, acīmredzami cenšoties savaldīt emocijas: "Es lūdzu jūs, dodiet mums vietu, dodiet mums privātumu, ļaujiet mums atrast savu vietu, ļaujiet mūsu ģimenei būt ģimenei, pirms viņš varēs atkal runāt par notikušo.”

Pats Asanžs vietnē “X” bija dalījies ar fotogrāfiju, kuru parakstīja ar vārdiem: "Tuvojamies Bangkokas lidostai, lai veiktu pārsēšanos. Tuvojamies brīvībai.”

Vašingtona vēlējās tiesāt Asanžu par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010. gadā "Wikileaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu. Vienojoties ar ASV, Asanžs piekrita atzīt vainu vienā apsūdzības punktā par sazvērestību, lai iegūtu un izplatītu valsts aizsardzības informāciju, un viņam tika atceltas apsūdzības 17 citos punktos.

"Džuliana Asanža kriminālvajāšana ir bezprecedenta gadījums Spiegošanas likuma 100 gadu pastāvēšanas laikā," žurnālistiem sacīja Asanža advokāts Barijs Pollaks. "Asanža kungs atklāja patiesu informāciju... Mēs esam stingri pārliecināti, ka Asanža kungam nekad nevajadzēja tikt apsūdzētam saskaņā ar Spiegošanas likumu un tikt apsūdzētam par darbībām, ko žurnālisti veic katru dienu".

Kā zināms, Asanžs kopš 2019.gada aprīļa atradās apcietinājumā stingri apsargājamajā Belmāršas cietumā Londonā.