foto: AP/Scanpix
Velsas princese Ketrīna pirmo reizi pēc slimības paziņošanas parādās sabiedrībā
Pasaulē
2024. gada 15. jūnijs, 16:29

Velsas princese Ketrīna pirmo reizi pēc slimības paziņošanas parādās sabiedrībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Velsas princese Ketrīna, kurai diagnosticēts vēzis, sestdien pirmo reizi šogad piedalījās oficiālā karaliskās ģimenes pasākumā, kopā ar citiem britu karaliskās ģimenes pārstāvjiem apmeklējot militāro parādi par godu karaļa Čārlza III oficiālajai dzimšanas dienai.

Troņmantnieka prinča Viljama sieva kopā ar visiem trim bērniem karietē devās uz Bekingemas pili, kur vēroja militāro parādi.

Pēc tam 42 vecā Ketrīna kopā ar karali Čārlzu III, karalieni Kamillu, princi Viljamu, bērniem Džordžu, Šarloti un Luisu, kā arī Edinburgas hercogu Edvardu un hercogieni Sofiju, viņu meitu Luīzi, karaļa māsu princesi Annu un Kentas hercogu un hercogieni sveica lietainajā Londonā sanākušo cilvēku pūli.

Karalis un karaliene parādi vadīja, atrodoties karietē, bet zirga mugurā viņiem sekoja princis Viljams, princese Anna un karaļa brālis Edvards.
Piektdien pirms monarha oficiālās dzimšanas dienas pasākuma Ketrīna izplatīja paziņojumu, ka kopā ar ģimeni piedalīsies parādē.

"Mans progress ir labs, taču ikviens, kas iziet ķīmijterapiju, zina, ka ir labas dienas un sliktas dienas," teikts Ketrīnas izplatītajā paziņojumā, kurā piebilsts, ka viņas ārstēšanās turpināsies "vēl dažus mēnešus".

Šogad publiskajā telpā bijis daudz spekulāciju par Velsas princeses atrašanās vietu un veselības stāvokli. Iepriekšējo reizi viņa publiskā pasākumā piedalījās Ziemassvētku dienas dievkalpojumā.

Janvāra beigās tika paziņots, ka viņai veikta plānveida vēdera operācija, pēc kuras nepieciešama ilgāka atkopšanās un Ketrīnas atgriešanās pie publiskiem pienākumiem nav gaidāma līdz Lieldienām. Tomēr martā emocionālā videovēstījumā Ketrīna paziņoja, ka iziet ķīmijterapijas kursu vēža ārstēšanai.

Februārī britu karaļnams paziņoja, ka karalim Čārlzam III arī ir diagnosticēts vēzis. Diagnoze atklāta palielinātas prostatas koriģējošās procedūras laikā. Aprīlī ārsti atļāva karalim atsākt piedalīties publiskos pasākumos.

Ne karaļa, ne Velsas princeses precīzāka diagnoze un vēža veids netiek publiskots.

Ievērojot tradīciju, britu monarha dzimšanas diena tiek svinēta divas reizes - īstajā datumā, kad svinības notiek karaliskās ģimenes lokā, un vienā no jūnija sestdienām, kad Londonā tiek rīkota krāšņa militārā parāde.

Tradīcijai svinēt karaļa dzimšanas dienu divreiz ir sena vēsture - tā aizsākusies 1748.gadā, Džordža II laikā, jo oktobra beigās dzimušais karalis vēlējās svinības vasarā.

75 gadus vecais karalis Čārlzs III dzimis 14.novembrī. Pērn 6.maijā viņš Vestminsteras abatijā tika oficiāli kronēts pēc tam, kad 2022.gada 8.septembrī kļuva par karali pēc savas mātes Elizabetes II nāves.