Pasaulē
2024. gada 14. jūnijs, 10:55

"Tesla" akcionāri atbalsta kompensāciju Īlonam Maskam, kuras apmērs krietni pārsniedz Latvijas gada IKP!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Amerikāņu elektrisko auto ražotāja “Tesla” akcionāri nolēmuši izmaksāt fantastisku kompensācijas paketi 56 miljardu dolāru (52,02 miljardi eiro) apmērā kompānijas dibinātājam un ģenerāldirektoram Īlonam Maskam. Salīdzinājumam, Centrālās statistikas pārvaldes publicētais Latvijas 2023. gada iekšzemes kopprodukts (IKP) faktiskajās cenās bija tikai 40,3 miljardi eiro.

Sākotnēji kompensāciju paketi apstiprināja jau 2018. gadā, taču pēc kāda akcionāra prasības tiesā to šā gada janvārī nobloķēja ASV Delavēras štata tiesnese Ketlīna Makkormika. Viņa paziņoja, ka šāds lēmums ir principā netaisnīgs un neatbilst akcionāru gribai.

Tagad “Tesla” akcionāri nolēmuši arī pārcelt uzņēmuma mītni no Delavēras uz Teksasu.

“Sasodīts, es jūs mīlu, puiši,” par balsojuma rezultātu apmierinātais Masks sacīja akcionāriem, kuri Teksasā sapulcējās uz “Tesla” ikgadējo sapulci.

Tomēr balsojums nav saistošs, un juristi izteikušies, ka nav skaidrs, vai tiesa, kas jau bloķēja šādu lēmumu, pieņems atkārtotā balsojuma rezultātu. “Balsojums neko nemaina,” paziņoja juridiskā biroja "Obermayer Rebmann Maxwell & Hippel" vadošais partneris Metjū Šapiro. “Tas tikai dod iespēju “Tesla” mēģināt izmantot balsojumu, lai panāktu labvēlīgāku lēmumu.”

Kompānijas direktoru padome paziņojusi, ka Masks ir nopelnījis šādu atalgojumu, jo viņa vadībā tā sasniegusi ambiciozos mērķus un Maskam ir jābūt stimulam palikt kompānijai uzticīgam.

2018. gadā pieņemtais plāns paredzēja, ka Īlons Masks, kurš oficiāli kompānijā algu nesaņem, kā atalgojumu saņems 56 miljardus dolāru, ja kompānijas kapitalizācija un peļņa sasniegts noteiktu līmeni, un tas tika izpildīts. Jāpiebilst, ka 2021. gada 25. oktobrī “Tesla” kļuva par septīto ASV kompāniju, kuras kapitalizācija pārsniedza vienu triljonu dolāru.

Tomēr viens no “Tesla” mazajiem akcionāriem Ričards Torneta, kuram pieder tikai 9 akcijas, tiesas ceļā pieprasīja atcelt šāds summas izmaksu Maskam, to uzskatot par nepamatotu. Iebildumi radās arī lielākiem investoriem, piemēram, Kalifornijas pensiju fondam CalSTRS, kā arī Norvēģijas Valsts pensiju fondam, kas ir astotais lielākais “Tesla” akcionārs. Nesen fonds paziņoja, ka balsos pret šīs atlīdzības izmaksu Maskam, vēsta BBC.

Tiesa, vairums akcionāru Masku atbalsta. “Akcionāriem ir jāuzdod sev jautājums: vai “Tesla” klājas labāk ar Īlonu vai bez viņa,” paziņoja miljardieris investors Rons Berons. “Mēs, “Baron Capital”, uz šo jautājumu atbildam skaidri, skaļi un viennozīmīgi: “Tesla” ir labāk ar Īlonu. “Tesla” — tas ir Īlons”.

Pēc akcionāru balsojuma “Tesla” akciju cena palielinājās par nepilniem 3 procentiem.