foto: Ekrānšāviņš
"Kas nākamais - aizlūgsiet par Hitleru?" Izraēlas sūtnim neiztur nervi ANO sēdē, pirms kuras godināja Irānas prezidentu
"[...] Kā jūsu morālais līmenis var būt tik zems. ANO nav darījis neko, lai palīdzētu Izraēlas ķīlniekiem. Kas būs nākamais? Pieminēsiet Osamu Binladenu? Aizlūgsiet par Hitleru? Mēs nebūtu pārsteigti," pauda Izraēlas pārstāvis.
Pasaulē
2024. gada 21. maijs, 17:00

"Kas nākamais - aizlūgsiet par Hitleru?" Izraēlas sūtnim neiztur nervi ANO sēdē, pirms kuras godināja Irānas prezidentu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Nesen starptautisko sabiedrību pārsteidza Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sēde, kurā valstu pārstāvji cēlās kājās, lai ar klusuma brīdi pieminētu helikoptera avārijā bojā gājušo Irānas prezidentu Ibrahimu Raisi.

Avārijā bojā gāja Raisi un vēl astoņi cilvēki, ieskaitot ārlietu ministru. Lieta tāda, ka vēl 80. gados Raisi bija jaunākais no tā saucamās Teherānas “nāves komitejas” locekļiem - ar viņa roku nāvei tika nolemti ap 3000 politiskie oponenti un vienkārši iedzīvotāji.

Žēloti netika nedz vīrieši, nedz sievietes, nedz arī bērni. Raisi arī atbalstīja vēl nesen, aprīlī Irānas veikto uzbrukumu Izraēlai, kura rezultātā uz valsti tika nosūtīti ap 300 droni un palaistas raķetes. Uzbrukums esot bijis iecerēts kā atriebība par Irānas ģenerāļu nonāvēšanu Sīrijā.

Ar Raisi svētību Irānas dienesti asi vērsās arī pret cilvēkiem, kuri piedalījās valsts mēroga protestos pēc Mahsas Amini nāves 2022. gadā. Sieviete gāja bojā, esot tā saucamās “tikumības policijas” apcietinājumā. Aizturēšanas iemesls - sieviete neesot nēsājusi hidžābu.

Kājās ceļas pat ASV

ASV ir atturējusies no komentāriem par Raisi bojāeju. Abām valstīm jau kopš 1980. gada nav diplomātisku saišu. Tas gan netraucēja ASV pārstāvim ANO Robertam Vudam vakardien celties kājās kopā ar citiem, lai pieminētu Irānas bendi. Zīmīgi, ka ANO valstu pārstāvji to darījuši pēc Krievijas, Ķīnas un Alžīrijas lūguma.

Nervi pēc šī visa neizturēja Izraēlas ANO vēstniekam Giladam Erdanam, kurš pie saviem kolēģiem vērsās ar skaudru vēstījumu. "Šorīt jūs ar klusuma brīdi godinājāt masu slepkavu - Irānas prezidentu. Vēl pirms mēneša viņš Izraēlai uzbruka ar neskaitāmiem droniem un raķetēm. Viņa rokas ir notraipītas ar tūkstošiem nevainīgu Irānas iedzīvotāju asinīm. Šis ir cilvēks, kura dēļ ANO ceļas kājās? Kā jūsu morālais līmenis var būt tik zems. ANO nav darījis neko, lai palīdzētu Izraēlas ķīlniekiem. Kas būs nākamais? Pieminēsiet Osamu Binladenu? Aizlūgsiet par Hitleru? Mēs nebūtu pārsteigti," pauda Izraēlas pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Irānā svētdien sliktos laika apstākļos avarēja un pazuda helikopters, kurā atradās Raisi, Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Avārija notika kalnainā un mežainā apvidū Austrumazerbaidžānas provincē. Raisi apmeklēja šo provinci, kur kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklāja jaunuzbūvētu aizsprostu uz abu valstu robežas.