0dienas
6stundas
22minūtes
12sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Teherānas miesniekam" izrādīta cilvēcība - Eiropa komentē palīdzības sniegšanu Irānas prezidenta meklēšanā
foto: ZUMAPRESS.com
Irānas prezidenta Ibrahima Raisi avarējušā helikoptera meklēšanā palīdzīgu roku sniegusi arī Eiropas Komisija.
Pasaulē

"Teherānas miesniekam" izrādīta cilvēcība - Eiropa komentē palīdzības sniegšanu Irānas prezidenta meklēšanā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Zināms, ka Eiropas Komisija (EK) lēma atsaukties uz Irānas lūgumu sniegt palīdzību helikoptera meklēšanā, kurš avarēja, kad tajā tika pārvests Irānas prezidents Ibrahims Raisi un ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahija.

"Teherānas miesniekam" izrādīta cilvēcība - Eiropa...

Šorīt kļuva skaidrs, ka Raisi un vēl astoņi cilvēki, ieskaitot ārlietu ministru, gāja bojā. Kas daudziem nav skaidrs – kādēļ Eiropas Savienības (ES) izpildvaras pārstāvji lēma iesaistīties Raisi meklēšanā.

Lieta tāda, ka vēl 80. gados Raisi bija jaunākais no tā saucamās Teherānas “nāves komitejas” locekļiem - ar viņa roku nāvei tika nolemti ap 3000 politiskie oponenti un vienkārši iedzīvotāji. Žēloti netika nedz vīrieši, nedz sievietes, nedz arī bērni. Raisi arī atbalstīja vēl nesen, aprīlī Irānas veikto uzbrukumu Izraēlai, kura rezultātā uz valsti tika nosūtīti ap 300 droni un palaistas raķetes. Uzbrukums esot bijis iecerēts kā atriebība par Irānas ģenerāļu nonāvēšanu Sīrijā. Ar Raisi svētību Irānas dienesti asī vērsās arī pret cilvēkiem, kuri piedalījās valsts mēroga protestos pēc Mahsas Amini nāves 2022. gadā. Sieviete gāja bojā, esot tā saucamās “tikumības policijas” apcietinājumā. Aizturēšanas iemesls - sieviete neesot nēsājusi hidžābu.

ASV ir atturējusies no komentāriem par Raisi bojāeju. Abām valstīm jau kopš 1980. gada nav diplomātisku saišu. Savukārt Irānai un ES valstīm tādas ir.

Teherānas miesniekam izrādīta cilvēcība

Ņemot vērā ilggadējo situāciju Irānā un tās attieksmi pret Rietumiem, tostarp faktu, ka valsts aktīvi atbalsta Krieviju tās agresīvajā karā pret Ukrainu, daudzus izbrīnīja fakts, ka EK ir tērējusi resursus un sniegusi palīdzīgu roku par “Teherānas miesnieku” sauktā Raisi meklēšanā.

Zināms, ka palīdzība bijusi saistīta ar satelītu izmantošanu avarējušā lidaparāta meklēšanā. Šos pakalpojumus piedāvā “Copernicus EMS” – kompānija, kura piedāvā arī agrās brīdināšanas sistēmas, kas lietojamas meža ugunsgrēku, plūdu gadījumos.

EK pārstāvis Janezs Lenarčičs, kura pārziņā ir Eiropas civilās aizsardzības un humanitārās palīdzības sniegšana, šo soli komentēja šādi: “Satelīta attēlu nodrošināšana pēc pieprasījuma, lai veicinātu meklēšanas un glābšanas operāciju, nav politiska atbalsta akts nevienam režīmam vai iestādei. Tā vienkārši ir viselementārākās cilvēcības izpausme.”

Jau vēstīts, ka Irānā svētdien sliktos laika apstākļos avarēja un pazuda helikopters, kurā atradās Raisi, Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Avārija notika kalnainā un mežainā apvidū Austrumazerbaidžānas provincē. Raisi apmeklēja šo provinci, kur kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklāja jaunuzbūvētu aizsprostu uz abu valstu robežas.