Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kas zināms par Slovākijas premjera sašaušanā vainoto vīrieti?
foto: Ekrānšāviņš
Jurajs Cintula.
Pasaulē

Kas zināms par Slovākijas premjera sašaušanā vainoto vīrieti?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Slovākijas premjerministra Roberta Fico sašaušanā vainotais 71 gadu vecais Jurajs Cintula bijis pašnodarbināts rakstnieks, kurš iepriekš strādāja par apsargu un, iespējams, bijis saistīts ar prokrievisko grupējumu "Slovački branci".

Kas zināms par Slovākijas premjera sašaušanā vaino...

Jau ziņots, ka trešdien, 15. maijā, sašauts Kremlim draudzīgais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Pēc sašaušanas politiķis atradās kritiskā stāvoklī, un viņam tika veikta vairākas stundas ilga operācija. Patlaban ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atrodas ļoti smagā stāvoklī.

Atentāts pret Slovākijas premjerministru Robertu Fico; 15.05.2024.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fics tika sašauts pēc valdības apspriedes Handlovā. 71 gadu vecais šāvējs arestēts.

Vairāki Slovākijas mediji norāda, ka šāvējs bijis 71 gadu vecais Jurajs Cintula, kurš  ir trīs dzejas krājumu un divu grāmatu autors. Vīrietis regulāri sociālajos medijos publicēja rakstus, kuros kritizēja "bagātos politiķus" un premjerministru Fico. Kādā ierakstā viņš kritizē premjera "valdības politiku", bet citā nosoda Fico par to, ka viņš nav pietiekami stingri vērsies pret azartspēļu ierobežošanu valstī.

Cintula vairākkārt izcēlies ar klaji kontrastējošiem viedokļiem. Ungāru pētnieciskais žurnālists Šabolts Paņi norāda uz vairākiem Cintulas 2016. gada  "Facebook" ierakstiem, kuros viņš pauž atbalstu prokrieviskajam militārajam grupējumam "Slovenskí Branci", kam ir saistība ar Kremli. Grupējums savulaik Slovākijā apsūdzēts par jaunu vīriešu vervēšanu paramilitārajai organizācijai. Kādā 2016. gada ierakstā Cintula arī redzams uzstājamies blakus grupējuma dalībniekiem.

Šķiet, ka dažus gadus vēlāk viņa politiskā pārliecība mainījusies, jo 2022. gadā Cintula pauda pilnīgi pretējus uzskatus, nosodot Krievijas iebrukumu Ukrainā. "Kāda slāvu brālība?" viņš norādījis kādā ierakstā, atsaucoties uz Kremļa apgalvojumiem, ka Ukraina un Krievija varētu tikt pievienotas, jo tās būtībā ir viena un tā pati valsts. "Krievija ir tikai agresors un uzbrucējs."

Tāpat vīrietis 2015. gadā nodibināja organizāciju "Pret vardarbību", norādot, ka "vardarbība ir cilvēku reakcija pret neapmierinātību". Kampaņā viņš uzsvēra, ka vardarbība ir nepieņemams izpausmes veids un aicināja cilvēkus savu neapmierinātību paust kādā citā veidā. Tiesa, dažus gadus vēlāk viņš iegādājās ieroci, un šī gada 15. maijā veica vairākus šāvienus Slovākijas premjera Roberta Fico virzienā.

Aizdomās turētā dēls par atentāta mēģinājumu paudis dziļu neizpratni: "Man nav ne mazākās nojausmas, ko tēvs bija iecerējis, ko viņš plānoja, kāpēc tas notika." Neizpratnē ir arī Cintulas kaimiņi un draugi.

"Es viņu pazīstu gadu desmitiem. Ja viņš kaut ko plānoja, nekādu pazīmju tam nebija. Bet es jau nevaru ielūkoties viņa galvā,” medijiem vēstīja dzejnieka 68 gadus vecais kaimiņš Ludoviks.

"Mēs ik pa laikam diskutējām par politiku, un viņš reizēm pauda kādus stingrākus uzskatus, bet es nekad nebūtu domājis, ka viņš ir spējīgs uz tik šausmīgu rīcību. Viņš neatbalstīja vardarbību un nebija radikāls,” norādīja kaimiņš.

Slovākijas amatpersonas norāda, ka uzbrukumu premjerministram īstenojis politiski motivēts "vientuļais vilks".

Kā ceturtdien paziņoja Fico vietnieks, premjerministra stāvoklis ir stabilizējies, bet joprojām ir ļoti nopietns. Ķirurgi naktī pavadīja vairākas stundas operāciju zālē, lai glābtu 59 gadus veco premjeru pēc uzbrukuma.

"Naktī ārstiem izdevās stabilizēt pacienta stāvokli," žurnālistiem Banska Bistricas slimnīcā sacīja vicepremjers Roberts Kaliņāks. "Diemžēl stāvoklis joprojām ir ļoti nopietns, jo ievainojumi ir sarežģīti."