foto: REUTERS/SCANPIX
Lielā Tēvijas kara veterāni Krievijā pārsteigti: tāda ir pateicība? 9.maijā mums dāvināja vecus produktus ar sen beigušos derīguma termiņu!
Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam patīk gozēties publiskos Lielā Tēvijas kara gadskārtu pasākumos, pakāpeniski piesavinoties kara uzvarētāja laurus
Pasaulē
2024. gada 14. maijs, 13:24

Lielā Tēvijas kara veterāni Krievijā pārsteigti: tāda ir pateicība? 9.maijā mums dāvināja vecus produktus ar sen beigušos derīguma termiņu!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr Krievijas amatpersonas un propagandisti katru gadu stāsta par “svēto uzvaru” Lielajā Tēvijas karā (neaizmirstot piebilst, ka "varam atkārtot"), par gādīgajām rūpēm un mīlestību pret saviem kara veterāniem un kā vanagi vērīgi fiksē katru reālas vai izdomātas “nepateicības” gadījumu kaimiņvalstīs, paši kara veterāni Krievijā nereti šīs rūpes un mīlestību izjūt savdabīgā veidā.

Visbiežāk veterānus visā valstī pārsteidz uz Uzvaras svētkiem 9. maijā ierēdņu sarūpētās pārtikas pakas, kurās netrūkst vecu un lietošanai sen nederīgu produktu.

Piemēram, Samarā Lielā Tēvijas kara veterānam uzdāvināja sieru, kuram derīguma termiņš bija beidzies pirms divām nedēļām. Par to izdevumam “63.ru” pavēstīja viņa mazmeita. Pēc notikušā ierēdņi atvainojās, bet mērijā paziņoja, ka ar dāvanu piegādi nodarbojas kāda komercfirma. Tiesa, vīrietis, kurš skaitās firmas dibinātājs, žurnālistiem apgalvoja, ka viņam ar to nav nekāda sakara, bet patiesībā dibinātājs esot kaut kāds bijušais Krievijas Drošības dienesta virsnieks. Uz jautājumu, vai viņš ir izbrīnīts par veca siera uzdāvināšanu veterānam, vīrietis atteica: “Man vispār ir pie vienas vietas, kur un kas tur nokļuva. Absolūti. Aiziet un uzd**st uz visiem šiem raksteļiem, vēstulēm, kur, kas, ko raksta. Pilnīgi nospļauties.”

Arī Novovoroņežā veterāni žēlojas, ka saņēmuši neēdamus produktus — gaļa sapuvusi, siļķe vispār izskatījusies kaut kāda rūsas krāsā. “Vecaimammai bija ļoti kauns stāstīt par tādu “dāvanu”, kādas veterānes mazmeitas teikto citē “Vesti Voroņeža”. Savukārt citas veterānes meita izteicās, ka atnestajā Uzvaras dienas dāvanu komplektā viņu mulsināja produktu “šaubīgais smārds” un derīguma termiņu norādošo etiķešu trūkums. Dāvanu atsūtījušajā veterānu padomē viņai ieteikts izvēlēties citu dāvanu, bet pašu neatlaida, kamēr neatdeva organizācijas pārstāvjiem bojātos produktus. Novovoroņežas mērijā ar kvalitāti neapmierinātajiem paskaidroja, ka produktus iepirka kāds uzņēmējs, kura vārdu atteicās nosaukt.

Nekvalitatīva pārtika nav sliktākais, ko kara veterāniem, kuriem vairumā gadījumu ir pie 100 gadiem, dāvanā varēja sarūpēt vietējie ierēdņi. Piemēram, 2022. gadā Komi republikas Pečoru pilsētas nodokļu inspekcija pieprasīja, lai 98 gadus vecā veterāne samaksātu nodokli par 9. maija dāvanām. Vietējā nodokļu pārvaldē šokētās veterānes meitai paskaidroja, ka kara veterāniem, personām, kuras strādāja frontes vajadzībām, kā arī kara invalīdiem paredzētās dāvanas apliek ar nodokli, ja to vērtība pārsniedz 10 000 rubļu (100 eiro) un tos nav pasniegusi budžeta organizācija, bet dāvanas nopirkusī organizācija nodokli nesamaksāja, tādēļ tas automātiski pārgāja uz veterāni. Toties citos reģionos, piemēram, Kurgānas apgabalā, budžeta iestāžu darbiniekiem tika uzdots obligāti samesties veterānu dāvanām.