foto: AP/Scanpix
Mičiganas skolas šāvēja vecākiem piespriests 15 gadu ilgs cietumsods
Džeimss Krumblijs.
Pasaulē
2024. gada 9. aprīlis, 23:38

Mičiganas skolas šāvēja vecākiem piespriests 15 gadu ilgs cietumsods

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dženiferai un Džeimsam Krumblijam, kuru dēls 2021. gadā Oksfordas vidusskolā nonāvēja četrus savus klasesbiedrus, piespriests 15 gadu ilgs cietumsods.

Ītans Krumblijs 2021. gada 30. novembra rītā devās uz Oksfordas vidusskolu, tomēr diena neritēja kā ierasti. Dažas stundas pēc mācību dienas sākšanās uz skolu tika izsaukti 15 gadu vecā pusaudža vecāki, jo kādu skolotāju darīja bažīgu Ītana mājasdarbi, kas bija noklāti ar vardarbīgiem attēliem un agresīviem saukļiem.

Pēc neilgas izskaidrošanās ar vecākiem, Ītans tika nogādāts mājās, tomēr tur viņš ilgi neuzturējās. Ievietojis skolas somā no vecākiem saņemto 9 milimetru pusautomātisko pistoli viņš devās atpakaļ uz skolu, kur atklāja uguni uz saviem klasesbiedriem.

Apšaudes laikā dzīvību zaudēja četri Ītana klasesbiedri, bet pats varmāka tika aizturēts un nogādāts Oklendas cietumā. 2022. gadā viņš savu vainu noziegumos atzina un decembrī viņam tika piespriests mūža ieslodzījums. Tomēr neilgi pēc Ītana notiesāšanas uz tiesas zāli devās arī viņa vecāki – Dženifera un Džeimss Krumbliji, kurus bojāgājušo jauniešu vecāki apsūdzēja nolaidībā.

"Ne tikai jūsu dēls vainojams manas meitas nāvē, es vainoju arī jūs,” varmākas vecākus apsūdzēja bojāgājušās Medisonas Boldvinas māte Nikola Bozleila.

Kamēr Džeimss Kumblijs bezklaislīgi sēdēja, un viņa sieva Dženifera bija nokārusi galvu, emocionālos vēstījumos tiesas zālē dalījās arī pārējo upuru vecāki.

foto: AP/Scanpix
Dženifera Krumblija.

"Mēs ar vīru uzskatījām, ka mūsu bērns ir ideāls un nevarējām iztēloties, ka kaut kas tāds varētu notikt,” savā aizstāvības runā vēstīja Dženifera, kura vairākkārt piesauca dēla upura vārdus.

Savukārt viņas 47 gadus vecais vīrs atvainojās "par zaudējumu un ciešanām, ko upuriem nodarījis viņa dēls”.

Prokurori tiesas prāvā norādīja, ka “vecāki bijuši nolaidīgi, jo savam bērnam uzdāvināja ieroci, kaut arī acīmredzamas bija pazīmes, kas liecināja par viņa agresiju un garīgās veselības traucējumiem”.

Ieroču drošības aizstāvji norāda, ka “minētā tiesas prāva kalpos kā piemērs vecākiem, un mudinās viņus uzņemties lielāku atbildību par savām atvasēm. ASV Iekšzemes drošības departamenta veikts pētījums liecina, ka aptuveni 75% no visiem skolas šāvējiem ieročus ieguvuši mājās.