Pasaulē
2024. gada 26. marts, 18:18

"WikiLeaks" dibinātājs Asanžs vēl netiks izdots ASV, lemj britu tiesa

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lielbritānijas tiesa otrdien nolēma, ka vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu nevar nekavējoties izdot ASV saistībā ar apsūdzībām spiegošanā.

Džūljena Asanža kāzas - ceremonija cietumā, sievas svinības uz ielas

23. martā cietumā Londonā apprecējies vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs (50). Par viņa sievu kļuvusi viņa ilggadējā dzīvesbiedre un bērnu ...

gallery icon

Divi Augstās tiesas tiesneši paziņoja, ka Asanžam tiks nodrošināta jauna iespēja izdošanu pārsūdzēt, ja vien ASV varas iestādes nebūs sniegušas papildu garantijas tam, kas ar viņu notiks. 

Spriedums nozīmē, ka turpināsies juridiskā sāga, kas ieilgusi jau vairāk nekā desmit gadus.

Lietas izskatīšana ir atlikta līdz 20.maijam.

Tiesneši Viktorija Šārpa un Džeremijs Džonsons paziņoja, ka gadījumā, ja ASV nesniegs nekādas garantijas, viņi dos Asanžam atļauju pārsūdzēt izdošanu, balstoties vārda brīvības principu nodrošināšanā un apstāklī, ka viņam var tikt piespriests nāvessods.

"Ja garantijas tiks sniegtas, tad mēs dosim pusēm iespēju sniegt papildu paskaidrojumus, pirms mēs pieņemsim galīgo lēmumu par apelācijas atļaujas pieteikumu," norādīja tiesneši.

Asanžs Lielbritānijas Augstajā tiesā cenšas apstrīdēt izdošanu ASV, ko Lielbritānijas Iekšlietu ministrija apstiprināja 2022.gadā.

Vašingtona vēlas tiesāt Asanžu par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem nopludināto militāro un diplomātisko dokumentu.

52 gadus vecais Asanžs kopš 2019.gada atrodas stingrā režīma cietumā Londonā. Pirms tam viņš septiņus gadus pavadīja Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. 2019.gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

2019.gada aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja. Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Pēc soda izciešanas viņš tika paturēts Belmāršas cietumā, kamēr tiek izskatīta ASV prasība viņu izdot.

Džuljena Asanža kaķis

Džuljena Asanža kaķim ir pat savs „Twitter” konts un vairāk nekā 31 000 sekotāju. Kāds ir viņa vārds, neviens nezina. ...

gallery icon