foto: Ekrānšāviņš
"Parasti viņi uzbrūk ASV!" Putins tomēr atzīst islāmistu vainu Piemaskavas teroraktā
Krievijas diktators Vladimirs Putins.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 23:12

"Parasti viņi uzbrūk ASV!" Putins tomēr atzīst islāmistu vainu Piemaskavas teroraktā

Jauns.lv / LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins beidzot atzinis, ka teroraktu Piemaskavas koncertzālē "Crocus City Hall" sarīkoja radikāli islāmisti. Tomēr no savām iedomām, ka slaktiņu pasūtīja Ukraina viņš neatsakās.

"Mēs zinām, ka noziegums tika sarīkots ar radikālo islāmistu rokām," sacīja diktators, norādot, ka šie radikāļi seko "ideoloģijai, ar kuru pati islāma pasaule cīnās gadiem".

"Mēs zinām, ar kā rokām tika pastrādāta šī ļaunprātība pret Krieviju un tās tautu, bet mūs interesē - kas ir pasūtītājs," tiekoties ar amatpersonām un drošības struktūru pārstāvjiem, norādīja Putins.

Kaut arī atbildību par teroraktu Piemaskavas koncertzālē uzņēmies teroristu grupējums "Islāma valsts", uzreiz pēc uzbrukuma Krievijas propaganda centusies to saistīt ar Ukrainu.

Pirmdienas uzrunā šos propagandas uzstādījums turpināja arī Krievijas diktators.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir iebiedēšanas akcija. Un uzreiz rodas jautājums - kam tas ir izdevīgi," vaicāja Kremļa saimnieks.

"Mēs redzam, ka ASV cenšas pārliecināt satelītus un citas valstis, ka Kijivas pēdu Maskavas teroraktā it kā nav, ka asiņaino teroraktu pastrādājusi "Islāma valsts"," klāstīja diktators.

"Šī ļaunprātība varētu būt tikai posms veselā centienu virknē no to puses, kas kopš 2014.gada karo ar mūsu valsti ar Kijivas neonacistu režīma rokām," sacīja Putins, lietojot tradicionālo Kremļa propagandas žargonu.

"Kāpēc teroristi mēģināja aizkļūt tieši uz Ukrainu? Kas viņus tur gaidīja," vaicāja diktators, acīmredzot izsakoties par terorakta sarīkošanu aizdomās turēto cilvēku aizturēšanu Krievijas Brjanskas apgabalā.

Putins vēlas attaisnot savu agresiju pret Ukrainu

Tikmēr Baltais nams atzinis, ka Kremļa centieni saistīt Piemaskavas koncertzālē "Crocus City Hall" notikušo teroraktu ar Ukrainu bija paredzami, un Krievijas diktators Vladimirs Putins tādējādi vēlas attaisnot savu agresiju pret Ukrainas tautu, bet Kijivai ar piektdienas teroraktu nav nekāda sakara, pirmdien brīfingā atbildot uz žurnālistu jautājumiem, sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

"Nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam par to, ka Putins un viņa līdzskrējēji Kremlī cenšas atrast veidu, kā to pierakstīt Ukrainai," sacīja Baltā nama padomnieks.

"Šeit nav nekādas saistības ar Ukrainu. Tā bija bija operācija, ko veica grupējuma "Islāma valsts-Horasānas province" kaujinieki, un punkts. Teikuma beigas, stāsta beigas. Nekādas saistības ar Ukrainu," uzsvēra Kērbijs.

"Tā ir vēl viena Kremļa propaganda. Viņi dara visu iespējamo, lai saistītu to ar savām darbībām Ukrainā, lai sakasītu kaut kādu attaisnojumu ilgstošajai vardarbībai un ļaunprātībām, ko viņi pret ukraiņu tautu veic jau vairāk nekā divus gadus," žurnālistiem skaidroja Kērbijs.

Baltā nama padomnieks noraidīja iespēju, ka tuvākajā nākotnē varētu notikt kopīga Vašingtonas un Maskavas cīņa pret "Islāma valsti".

ASV bija pienākums dalīties ar esošo informāciju par plānoto teroraktu, bet tagad ir Maskavas kārta komentēt, kāpēc šis terorakts tomēr notika, norādīja Kērbijs.