Šokējošas liecības: kamēr teroristi šāva cilvēkus, funkcionāri lika dejot
"Crocus City Hall" pēc teroristu uzbrukuma
Pasaulē
2024. gada 24. marts, 20:40

Šokējošas liecības: kamēr teroristi šāva cilvēkus, funkcionāri lika dejot

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr teroristi “Crocus City Hall” telpās apšāva cilvēkus, turpat notika Krievijas čempionāts sporta dejās, un organizatori ne tikai neveica dalībnieku evakuāciju, bet pat nepārtrauca sacensības. Dalībnieki ēku pameta pašu spēkiem, atstājot mantas un virsdrēbes, vēsta “The Insider”.

Aculiecinieki stāstīja, ka rīkojumu līdz pat pēdējam brīdim turpināt sacensības personiski deva pati Viskrievijas Sporta deju un akrobātiskā rokenrola federācijas prezidente Nadežda Jerastova.

Viņa jebkādas apsūdzības noraidīja un aicināja neveidot “haipu” no traģēdijas. Viņa apgalvoja, ka sacensības notika līdz brīdinājuma signālam, pēc tam notika organizēta evakuācija, kuras gaitā neviens no sacensību dalībniekiem necieta.

Taču skatītāji un dalībnieki izdevumam “The Insider” stāstīja, ka organizatori līdz pēdējam brīdim nezināja, kas notiek, nekādu oficiālu paziņojumu nebija, bet dalībnieki bēga prom pašu spēkiem, bez virsdrēbēm. Kāds skatītājs apgalvoja, ka par teroristu uzbrukumu uzzināja tikai tad, kad pie viņa pieskrēja ļaužu pūlis, un viņš nenoticēja. Viņš stāstīja, ka evakuācija notika ārkārtīgi haotiski, “ļaudis skrēja te uz vienu, te otru pusi”, un neviens nesaprata, kas notiek. Savukārt organizētāji tikmēr paziņoja “Savācamies, turpinām dejot!”. Viņš piebilda, ka ļaudis masveidā sāka pamest ēku, kad soctīklos parādījās šaušanas un upuru video.

Kāda dalībniece atsūtīja “The Insider” videoierakstu, kurā dzirdams, kā vadītājs mikrofonā saka: “Galvenā tiesnešu kolēģija vēlas pievērst jūsu uzmanību tam, ka mums pavisam drīz turpināsies sacensības. Tagad nav vērts krist panikā un skriet uz ģērbtuvēm!”

23. februārī Sporta deju federācijas vietnē parādījās oficiāls paziņojums “sakarā ar notikušajiem notikumiem”, kas noslēdzas ar vārdiem “Pagājušie notikumi parādīja mūsu vienotību. Mēs izturēsim!”

Jau ziņots, ka piektdien bruņoti uzbrucēji atklāja uguni koncertzālē "Crocus City Hall", kas atrodas Piemaskavas pilsētā Krasnogorskā. Apšaude sākās neilgi pirms rokgrupas "Piknik" koncerta, bet vienlaikus citā zālē notika Ļeņingradas apgabala simfoniskā orķestra koncerts.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja svētdien apstiprināja 137 cilvēku nāvi, no viņiem identificēti 62.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

Tikmēr Kremlis ir devis norādījumus valsts un valdībai lojālajiem jeb propagandas plašsaziņas līdzekļiem uzsvērt iespējamās "Ukrainas pēdas", vēstot par teroraktu koncertzālē.

Informāciju par iespējamām "ukraiņu pēdām" saistībā ar teroraktu sestdienas rītā izplatīja Krievijas Federālais drošības dienests (FSB). Tas paziņoja, ka pēc nozieguma izdarīšanas četri aizdomās turētie gatavojušies šķērsot Krievijas un Ukrainas robežu un "Ukrainas pusē uzturējuši attiecīgus kontaktus". Saskaņā ar FSB sniegto informāciju viņi tika aizturēti naktī uz sestdienu Brjanskas apgabalā ceļā uz robežu.

Jau piektdien Ukrainas Ārlietu ministrija kategoriski noraidīja Krievijas amatpersonu pēc uzbrukuma izteiktās apsūdzības par to, ka Kijiva esot saistīta ar šo teroraktu. "Šādas apsūdzības ir Kremļa plānota provokācija," uzsvēra ministrija. Arī Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks paziņoja, ka Ukraina šajā incidentā nav iesaistīta.

Sekojot Kremļa saimnieka Vladimira Putina apgalvojumiem par “Ukrainas pēdām”, Krievijas amatpersonas asi reaģē uz ASV Nacionālās drošības padomes oficiālās pārstāves Eidrienas Vatsones teikto, ka uzbrukumā atbildību uzņēmās Islāma valsts, bet Ukrainai ar to nav nekāda sakara.

Eidriena Vatsone bija paziņojusi, ka, tiklīdz ASV izlūkdienesti šomēnes saņēma informāciju par tuvākajā laikā gaidāmajiem Islāma valsts terora aktiem, tā nekavējoties informēja Krievijas amatpersonas, un vienlaikus Valsts departaments 7. martā brīdināja savus pilsoņus no braukšanas uz Krieviju.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova savā ierastajā indīgajā stilā amerikāņiem atgādināja, ka viņi 60 gadus nespējot noskaidrot, kurš nogalināja prezidentu Džonu Kenediju. “Varbūt arī Islāma valsts?” paņirgājoties vaicā Zaharova. “Kamēr izmeklēšana “Crocus City Hall” terora akta lietā nav pabeigta, jebkāda frāze no Vašingtonas, kas attaisno Kijivu, ir jāuztver kā lietiskais pierādījums. Jo amerikāņu liberālās demokrātijas veiktā Kijivas organizētā noziedzīgā grupējuma teroristiskā darbības finansēšana un līdzdalība Baidena ģimenes korupcijas shēmās ilgs jau daudzus gadus.”

Zaharova gāja vēl tālāk — izrādās, tieši Ukraina, kuru jau trešo gadu katru dienu apšauda un bombardē krievu okupantu armija, nogalinot tūkstošiem mierīgo iedzīvotāju, esot Eiropas terorisma centrs, “ekstrēmistiskā apsēstībā pārspējot pat Kosovu”.