foto: REUTERS/SCANPIX
"Šaušana bija bez pārtraukuma," Sergejs Svetlakovs par "Crocus City Hall" teroraktā piedzīvotajām šausmām
Cilvēki stāv rindā, lai noliktu ziedus pie piemiņas memoriāla apšaudes upuriem. 2024. gada 24. martā.
Pasaulē
2024. gada 24. marts, 13:19

"Šaušana bija bez pārtraukuma," Sergejs Svetlakovs par "Crocus City Hall" teroraktā piedzīvotajām šausmām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Starp tiem, kas piektdien devās uz grupas "Piknik" koncertu "Crocus City Hall" netālu no Maskavas bija arī šovmenis Sergejs Svetlakovs. Uzreiz pēc terorakta, par kura upuriem kļuva vairāk nekā 130 cilvēku, viņš atteicās dalīties notikušajā, tomēr vēlāk pastāstīja par piedzīvoto.

"Mēs esam dzīvi... visiem veselību. Līdzjūtību visiem, kas cietuši... tās bija šausmas," šovmens sociālajos tīklos rakstīja neilgi pēc terorakta un ziņām par to, kā viņam un viņa ģimenei izdevies izglābties.

Sīkumos viņš dalījās vēlāk. Izrādījās, ka Svetlakovs atradies tikai dažu metru attālumā no noziedzniekiem ar automātiem.

"Teroristi ienāca zālē no amfiteātra puses (tieši virs tā izvietotas ložas, kur arī atradāmies, tad vairāki cilvēki paspēja tajā iekāpt). Šaušana bija bez pārtraukuma pa labi un pa kreisi. Daudzi, izdzirdējuši šāvienus, skrēja uz skatuves pusi. Mēs kāpām šaurajā gaitenī. Tur izveidojās 20 līdz 30 cilvēku grupa.

Menedžmenta meitene, kas bija stāvā, atrada atslēgas un aizvēra izejas no visām ložām (jo visi, kas tur bija, jau bija izskrējuši ārā, un mēs baidījāmies, ka no turienes ielīdīs arī teroristi, šaušana bija burtiski dažu metru attālumā)," ar šausmām atceras šovmenis.

"Tālāk ar dažiem puišiem nolēmām aizbarikādēt ieejas mūsu koridorā: ar krēsliem, dīvāniem... Tas laikam bija pats ļaunākais brīdis - šaušanas troksnis apklusa, un pēc klusuma brīža durvis uz gaiteni, kam pretī bijām mēs ar draugu un manu māsasmeitu Mašu, sāka uzlauzt. Laikam visi koridorā atvadījās no dzīves, jo nezinājām, cik teroristu un kāds viņiem plāns. Durvis nojauca ātri - tie izrādījās skatītāji, skrienošie cilvēki meklēja izeju."

Aktieris stāsta tālāk: "Ieplūda spēcīgi, smirdīgi dūmi, un bija jāpieņem lēmums, ko darīt tālāk, bija pagājušas aptuveni 15 līdz 20 minūtes... un atkal menedžere ierosināja atvērt vairākas durvis un pa trepēm izskriet foajē. Visi piekrita un klusumā sāka kustēties, sievietes novilka papēžus, panikas stipras nebija... Kad izgājām no šī gaiteņa, nokļuvām jau piedūmotajā foajē. No sāniem stāvēja cits halles darbinieks un māja, lai mēs neskrienam pāri centram. Tad mēs nonācām uz ielas. Tā, bez drēbēm, skrējām vēl dažus kilometrus turp, kur mani gaidīja novēlojusies, par laimi, sieva ar mašīnu," stāstījumu noslēdza Svetlakovs.

Jau vēstīts, ka bruņoti uzbrucēji atklāja uguni koncertzālē, kas atrodas Krasnogorskā, 22 kilometru attālumā no Maskavas centra. Apšaude sākās neilgi pirms rokgrupas "Piknik" koncerta, kam bija jāuzstājas kopā ar Ļeņingradas apgabala simfonisko orķestri.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir apstiprinājusi 133 cilvēku bojāeju.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts". Grupējuma kaujinieki "uzbruka lielam saietam (..) Krievijas galvaspilsētas Maskavas nomalē," teikts grupējuma paziņojumā lietotnē "Telegram".