foto: AP/Scanpix
Putins vēršas pie sabiedrības un paziņo, ka teroristi bēguši uz Ukrainu; Kijiva noliedz apvainojumus
Vladimirs Putins.
Pasaulē
2024. gada 23. marts, 15:24

Putins vēršas pie sabiedrības un paziņo, ka teroristi bēguši uz Ukrainu; Kijiva noliedz apvainojumus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas diktators Vladimirs Putins beidzot ir vērsies pie sabiedrības ar apmēram 6 minūšu garu uzrunu. 

Viņš nosaucis piektdienas apšaudi par "asiņainu un barbarisku teroristu uzbrukumu" un paziņojis, ka tajā iesaistītās personas esot "mēģinājušas aizbēgt uz Ukrainu", vēsta Sky News. 

"Visi četri terorakta tiešie vainīgie, kas šāva un nogalināja cilvēkus, ir atrasti un aizturēti," sacīja Putins.

"Viņi mēģināja slēpties un virzījās uz Ukrainu, kur, pēc provizoriskiem datiem, Ukrainas pusē viņiem bija sagatavots logs valsts robežas šķērsošanai," viņš sacīja.

"Teroristi, slepkavas var sagaidīt tikai vienu - sodu," sacīja Putins.

Ukraina noraida jebkādu vainu uzbrukumā.

Iepriekš tika ziņots par 115 bojāgājušiem, pašlaik par bojāgājušiem tiek uzskatīti 143 cilvēki, Telegram raksta Krievijas propagandas kanāla pārstāve Margarita Simonjana, savu informācijas avotu viņa nav norādījusi. Vismaz 200 ir ievainoti.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs iepriekš informēja prezidentu Vladimiru Putinu, ka Maskavas terorakta izmeklēšanā ir aizturēti 11 cilvēki, no kuriem četri ir tieši saistīti ar apšaudi, ziņoja Krievijas valsts ziņu aģentūra RIA Novosti.

Vēlāk Krievijas Telegram kanālos parādījās arī fotogrāfijas no vietas, kur, kā ziņots, aizdomās turētie tika aizturēti.

Divi no aizdomās turētajiem uzbrukuma pasūtītājiem tika notverti pēc apšaudes ar drošības spēkiem Brjanskas apgabalā.

Pārējie divi aizdomās turamie aizbēga kājām uz tuvējo mežu, sestdien ar Telegram starpniecību paziņoja atbildīgā amatpersona Aleksandrs Hinšteins, kuru citē aģentūra Reuters.

Vēlāk Krievijas Telegram kanālos parādījās arī fotogrāfijas no vietas, kur aizdomās turamie tika aizturēti.

Kā ziņo Krievijas plašsaziņas līdzekļi, valsts drošības dienesti ir izplatījuši četru aizdomās turēto personu fotogrāfijas, kuras, iespējams, veikušas uzbrukumu. Tie ir Tadžikistānas pilsoņi Šohinžons Safolzods, Rustams Nazarovs, Rivožidins Ismonovs un Makhmadrasuls Nasridinovs. Viņu reģistrētās dzīvesvietas ir Jaroslavļas, Ivanovas un Samaras apgabals Krievijā.

Foto: Telegram / Baza

FSB sestdien paziņoja, ka uzbrukuma veicējiem bija kontakti Ukrainā un viņi centās uz turieni aizbēgt, ziņoja valsts ziņu aģentūras.

"Pēc terora akta izdarīšanas vainīgie plānoja šķērsot Krievijas-Ukrainas robežu un viņiem bija attiecīgie kontakti Ukrainas pusē," ziņu aģentūra TASS citēja dienesta teikto.

Ukrainas augsta ranga amatpersona uzsvēra, ka valsts nav iesaistīta šajā uzbrukumā.

"Ukrainai noteikti nav nekāda sakara ar šaušanu un/vai spridzināšanu pie "Crocus City Hall" koncertzāles," X rakstīja Ukrainas prezidenta administrācijas padomnieks Mihails Podoļaks.

"Tas ir neloģiski. Ukraina nekad nav izmantojusi teroristiskas metodes," viņš norādīja.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums "Islāma valsts" (ISIS), kas vēlāk dalījās ar spridzekļa attēlu.

Arī Amerikas Savienoto Valstu amatpersonas ir apstiprinājušas, ka uzbrukumu sarīkoja ISIS. ASV amatpersonas ir apstiprinājušas, ka ASV rīcībā ir izlūkdati, kas apstiprina ISIS apgalvojumu, ka tā veikusi uzbrukumu Maskavā, ziņo BBC. Neraugoties uz domstarpībām, Vašingtona esot šo izlūkinformāciju nodevusi Maskavai.

Grupējums, kas uzņēmās atbildību par uzbrukumu, ir ISIS filiāle Afganistānā. Pēc ekspertu domām, grupējums pēdējos gados ir koncentrējies uz Krieviju, kritizējot Krievijas līderi Vladimiru Putinu un uzskatot Maskavu par musulmaņu apspiedēju. Tiek norādīts, ka daži grupējuma dalībnieki ir no Vidusāzijas un viņiem ir savas pretenzijas pret Krievijas iestādēm.

Uzbrukums notika piektdienas vakarā pie Crocus City Hall, lielas koncertzāles Maskavas priekšpilsētā. Uzbrucēji pirms koncerta sākuma atklāja uguni no automātiskajiem ieročiem, un ugunsgrēka izraisīšanai tika izmantotas sprāgstvielas.