Pasaulē
2024. gada 23. marts, 13:09

VIDEO: "Piesolīja 500 000 rubļu" - publiskots video, kurā nopratina vienu no Maskavas terorakta veicējiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trīcot un drebot, lauzītā krievu valodā viens no aizturētajiem, iespējamajiem Maskavas koncertzāles slaktiņa paveicējiem stāsta, ka uzdevumu saņēmis "Telegram".

Krievijas propagandiste, medija "RT" vadītāja Margarita Simonjana internetā ievietojusi video, kura redzams, kā atbildīgie Krievijas dienesti nopratina vienu no saistībā ar Piemaskavā pastrādāto slaktiņu aizturētajiem.

Klausījies reliģiskas lekcijas, saņēmis piedāvājumu

1998. gadā dzimušais Tadžikistānas izcelsmes vīrietis stāsta, ka 4. martā ieradies Krievijā no Turcijas.

Videokamerā viņš stāsta, ka viņam "Telegram" vietnē piesolīti 500 000 rubļi (ap 5000 eiro), lai paveiktu teroraktu Krievijā.

Gatavošanās notikusi mēnesi, vīrietis apgalvo, ka nezina, kurš maksājis un kurš nodrošinājis ieročus. Saskaņā ar oficiālo informāciju, ieroči iepriekš sagatavoti Krievijas teritorijā.

foto: ekrānuzņēmums no video
Vīrietis apgalvo, ka piekritis veikt teroraktu par 500 000 rubļiem (ap 5000 eiro).

Vīrietis trīcot stāsta, ka "Telegram" klausījies kādu "reliģisko līderi", kura sabiedrotais viņam "piedāvājis izdarīt šo lietu". Aizturētais atzīst, ka viņu motivējusi nauda.

Jau vēstīts, ka Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs ir informējis prezidentu Vladimiru Putinu, ka teroristu uzbrukuma Maskavā izmeklēšanā ir aizturēti 11 cilvēki, no kuriem četri ir tieši saistīti ar apšaudi, ziņo Krievijas valsts ziņu aģentūra RIA Novosti.

Pašlaik jau tiek ziņots, ka gājuši bojā vairāk nekā 115 cilvēki, vismaz 200 ir ievainoti.

Divi no aizdomās turētajiem uzbrukuma pasūtītājiem tika notverti pēc apšaudes ar drošības spēkiem Brjanskas apgabalā.

Pārējie divi aizdomās turamie aizbēga kājām uz tuvējo mežu, sestdien ar "Telegram" starpniecību paziņoja atbildīgā amatpersona Aleksandrs Hinšteins, kuru citē aģentūra "Reuters".

Vēlāk Krievijas "Telegram" kanālos parādījās arī fotogrāfijas no vietas, kur aizdomās turamie tika aizturēti.

Kā ziņo Krievijas plašsaziņas līdzekļi, valsts drošības dienesti ir izplatījuši četru aizdomās turēto personu fotogrāfijas, kuras, iespējams, veikušas uzbrukumu.

Tie ir Tadžikistānas pilsoņi Šohinžons Safolzods, Rustams Nazarovs, Rivožidins Ismonovs un Makhmadrasuls Nasridinovs. Viņu reģistrētās dzīvesvietas ir Jaroslavļas, Ivanovas un Samaras apgabals Krievijā.

Krievija tomēr mēģina vainot Ukrainu

Droši vien nebūs pārsteigums, ka, par spīti ārvalstu teiktajam un apstākļiem, Krievijas dienesti ļoti cenšas "saskatīt" notikušajā Ukrainas lomu.

FSB sestdien paziņoja, ka uzbrukuma veicējiem bija kontakti Ukrainā un viņi centās uz turieni aizbēgt, ziņoja valsts ziņu aģentūras.

"Pēc terora akta izdarīšanas vainīgie plānoja šķērsot Krievijas-Ukrainas robežu un viņiem bija attiecīgie kontakti Ukrainas pusē," ziņu aģentūra TASS citēja dienesta teikto.

Ukrainas augsta ranga amatpersona uzsvēra, ka valsts nav iesaistīta šajā uzbrukumā.

"Ukrainai noteikti nav nekāda sakara ar šaušanu un/vai spridzināšanu pie "Crocus City Hall" koncertzāles," X rakstīja Ukrainas prezidenta administrācijas padomnieks Mihails Podoļaks.

"Tas ir neloģiski. Ukraina nekad nav izmantojusi teroristiskas metodes," viņš norādīja.

Krievijas Izmeklēšanas komitejas jaunākie dati apstiprina, ka uzbrukumā nogalināti vismaz 93 cilvēki, ziņo Sky News.

"Bojāgājušo skaits vēl pieaugs," teikts paziņojumā. Pēc tam vēstīts, ka nogalināti jau vairāk nekā 115 cilvēki.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums "Islāma valsts" (ISIS), kas vēlāk dalījās ar spridzekļa attēlu.

Arī Amerikas Savienoto Valstu amatpersonas ir apstiprinājušas, ka uzbrukumu sarīkoja ISIS. ASV amatpersonas ir apstiprinājušas, ka ASV rīcībā ir izlūkdati, kas apstiprina ISIS apgalvojumu, ka tā veikusi uzbrukumu Maskavā, ziņo BBC. Neraugoties uz domstarpībām, Vašingtona esot šo izlūkinformāciju nodevusi Maskavai.

Grupējums, kas uzņēmās atbildību par uzbrukumu, ir ISIS filiāle Afganistānā. Pēc ekspertu domām, grupējums pēdējos gados ir koncentrējies uz Krieviju, kritizējot Krievijas līderi Vladimiru Putinu un uzskatot Maskavu par musulmaņu apspiedēju. Tiek norādīts, ka daži grupējuma dalībnieki ir no Vidusāzijas un viņiem ir savas pretenzijas pret Krievijas iestādēm.

Uzbrukums notika piektdienas vakarā pie Crocus City Hall, lielas koncertzāles Maskavas priekšpilsētā. Uzbrucēji pirms koncerta sākuma atklāja uguni no automātiskajiem ieročiem, un ugunsgrēka izraisīšanai tika izmantotas sprāgstvielas.

Krievijas līderis Putins novēlēja cietušajiem "ātru atveseļošanos". Šis vēstījums tika nodots ar premjerministra vietnieka starpniecību. Putins pagaidām nav tieši uzrunājis iedzīvotājus. Tajā pašā laikā daži komentētāji Krievijas sociālajos medijos jautā, kā varasiestādes, kas nenogurstoši uzrauga Kremļa kritiķus un izdara uz viņiem spiedienu, nav spējušas identificēt draudus un novērst šādu incidentu.