Pasaulē
2024. gada 11. marts, 10:11

12 ukraiņu piloti līdz vasarai būs gatavi lidot ar F-16, taču iznīcinātāju visiem nepietiks

Jauns.lv

Divpadsmit ukraiņu piloti līdz šai vasarai būs gatavi kaujas misijām uz iznīcinātājiem F-16. Tomēr lidmašīnu visiem nepietiek, vēsta laikraksts "The New York Times".

F-16 iznīcinātāji ir gatavi, un pilotu instruktori gaida jaunā apmācību centrā Rumānijā, kas izveidots, lai apmācītu ukraiņu pilotus lidot ar F-16 kaujas lidmašīnām.

"Taču ir kāds āķis: ukraiņu piloti vēl nav ieradušies, neskatoties uz pagājušajā vasarā izteiktajiem apgalvojumiem, ka centram būtu izšķiroša nozīme, lai paceltu viņus gaisā, lai aizstāvētu savu valsti pret arvien nāvējošākiem Krievijas triecieniem," teikts materiālā.

foto: Zumapress/Scanpix
Pagājušā gada augustā Dānija un Nīderlande solīja Ukrainai nodrošināt 61 iznīcinātāju F-16.

Tiek norādīts, ka vēl nav skaidrs, kad Ukrainas piloti sāks apmācību centrā, kas atrodas Fetešti aviobāzē Rumānijas dienvidaustrumos, ko NATO sabiedrotie izmanto arī iznīcinātāju apmācībai.

"Tas nenozīmē, ka ukraiņu piloti negatavojas. Paredzams, ka divpadsmit piloti - mazāk nekā pilna eskadra - līdz šai vasarai būs gatavi F-16 kaujas misijām. Tas notiks pēc 10 mēnešu apmācībām Dānijā, Lielbritānijā un ASV," vēsta "The New York Times".

Taču līdz brīdim, kad piloti atgriezīsies Ukrainā, no Eiropas sabiedroto solītajiem 45 iznīcinātājiem būs piegādāti tikai seši F-16.

F-16 Ukrainai

Pagājušā gada augustā Dānija un Nīderlande solīja Ukrainai nodrošināt 61 iznīcinātāju F-16.

Lai piegādes varētu sākties, Ukrainas pilotiem un apkopes personālam ir jāiziet apmācības, bet Ukrainai jāsagatavo infrastruktūra.

Nesen Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku spīkers Jurijs Ihnats sacīja, ka pirmās ukraiņu pilotu grupas apmācībai uz F-16 ASV jāpabeidzas vasaras sākumā.

Pirmie četri ukraiņu piloti, kas ASV tiek apmācīti lidot ar iznīcinātājiem F-16, pabeigs mācības līdz vasarai, ziņoja raidorganizācija CNN, atsaucoties uz Arizonas Nacionālo gvardi.

Piloti sāka mācības 2023. gada oktobra vidū 162. iznīcinātāju pulka bāzē Tūsonā, Arizonā. Pentagons paziņoja, ka mācību process ilgs vairākus mēnešus.

Otra četru pilotu grupa sāka mācības janvārī, bet trešā četru pilotu grupa pašlaik apgūst angļu valodu, kas nepieciešama, lai varētu lidot ar ASV ceturtās paaudzes iznīcinātājiem, norādīja Arizonas Gaisa spēku Nacionālās gvardes preses sekretārs.

Paredzams, ka visi piloti mācības pabeigs no maija līdz augustam. Plānots, ka F-16 Ukrainai tiks piegādāti pavasarī. Ukrainas misijas NATO vadītājs iznīcinātāju saņemšanu šajā termiņā nosauca par reālistisku.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite paziņojis, ka tiks piegādātas vismaz 24 lidmašīnas.

Dānija un Nīderlande bija pirmās valstis, kas apsolīja nodot Ukrainai F-16 iznīcinātājus, taču tas notiks pēc tam, kad būs pabeigta ukraiņu pilotu apmācība. Par to paziņoja arī Norvēģija un Beļģija.

Ukrainas varasiestādes ir vairākkārt uzsvērušas, ka Rietumu iznīcinātāju izmantošana Ukrainā varētu mainīt situāciju kaujas laukā, jo pagaidām Krievijai ir pilnīgs pārsvars debesīs okupētajās teritorijās.