Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 19:10

Tramps pieļauj prinča Harija deportēšanu

Jauns.lv

ASV eksprezidents un galvenais republikāņu kandidāts 2024. gada prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps asi kritizējis britu princi Hariju, viņu apsūdzot bijušās karalienes Elizabetes II piemiņas nodošanā, un brīdināja, ka savas ievēlēšanas gadījumā viņš ar princi neauklēsies un varētu pat deportēt.

Princis Harijs un Megana Mārkla vēro hokeja spēli Vankūverā

gallery icon

Ieskats prinča Harija mājas birojā Kalifornijā

gallery icon

“Es viņu neaizstāvētu. Viņš nodeva karalieni. Tas ir nepiedodami. Ja es risinātu jautājumu [par viņa dzīvošanu ASV], viņam nāktos par sevi rūpēties pašam,” Tramps paziņoja laikrakstam “Daily Express”, piedaloties Konservatīvās politiskās darbības konferencē (CPAC) Vašingtonā. Viņaprāt, pašreizējais prezidents Džo Baidens un viņa administrācija pārāk daudz atļauj princim Harijam un piever acis uz viņa iespējamiem likumpārkāpumiem, bet britu karaliskā ģimene ir bijusi pārāk mīkstsirdīga pret princi pēc visa tā, ko viņš izdarījis.

Savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā Tramps solījis savas ievēlēšanas gadījumā sarīkot "lielāko nelegālo imigrantu deportāciju ASV vēsturē".

Lielbritānijas karaļa Čārlza III jaunākais dēls, princis Harijs ar savu sievu Meganu Mārklu un bērniem 2020. gadā pārcēlās uz dzīvi Kalifonijā.

Trampa izteikumi seko prinča Harija teiktajam telekanāla ABC raidījumā “Good Morning America”, ka viņš apsvēris iespēju kļūt par ASV pilsoni. "Doma par amerikāņu pilsonību man ienāca prāta, taču pašlaik tā pilnīgi noteikti man nav augsta prioritāte," viņš izteicās. Uz jautājumu, kādēļ šis process ir iestrēdzis, Harijs atteica, ka viņam "nav ne jausmas".

Konservatīvais politiskais institūts “Heritage Foundation” ir iesniedzis tiesā prasību pret ASV Tēvzemes drošības departamentu, lai piespiestu publiskot Harija 2020. gada vīzas pieteikumu un atklātu, vai viņš tajā ir norādījis ka pagātnē ir lietojis narkotikas, ko viņš bija atzinis savā 2023. gadā izdotajā autobiogrāfijas grāmatā “Rezervists” (Spare).

Grāmatnīcas Lielbritānijā pārplūdina prinča Harija memuāri

Otrdien, 10. janvārī, grāmatnīcās visā pasaulē sāk tirgot Lielbritānijas prinča Harija memuārus "Spare".

gallery icon

Šajā grāmatā Harijs apgalvoja, ka, būdams nelaimīgs, lietojis marihuānu, kokaīnu un halucinogēnās sēnes. Fonds apgalvo, ka saskaņā ar ASV imigrācijas likumdošanu narkotiku lietošana pagātnē var būt pamatojums vīzas pieteikuma noraidīšanai.

"Šī lieta rada daudzus jautājumus, piemēram, vai cilvēki ir saņēmuši īpašu attieksmi, ierodoties ASV, un vai likuma vara tiek piemērota vienlīdzīgi," fonda direktors Nīls Gārdiners izteicās laikrakstam "The Telegraph". "Amerikas tauta sagaida, ka [prezidents] stingri piemēro imigrācijas likumu, un tam jāattiecas uz ikvienu personu, kas ierodas ASV, ieskaitot karaliskas personas, tādas kā princis Harijs."

Baidena administrācija pretojas dokumentu publiskošanai un apgalvo, ka vīzas pieteikumi iesniedzējiem ir tiesības uz privātumu.