Pasaulē
2024. gada 14. februāris, 10:30

VIDEO: tā ukraiņi nogremdēja vienu no jaunākajiem okupantu desantkuģiem "Cezar Kuņikov"

Jauns.lv

Krimas dienvidu piekrastē Alupkas-Kaciveli rajonā tika iznīcināts Krievijas lielais desanta kuģis "Cezar Kuņikov". Kuģim Melnajā jūrā uzbruka ukraiņu jūras droni "Magura V5". Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde publicējusi video ar sekmīgo misiju.

Veiksmīgo misiju veica Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes "13. grupas" specvienība. Tas notika naktī uz 14. februāri mijiedarbībā ar visām Ukrainas drošības un aizsardzības spēku sastāvdaļām.

foto: Ekrānuzņēmums
Izlūkdienests norāda, ka uzbrukumā kuģis kreisajā bortā saņēma kritiskus bojājumus un sāka slīkt.

"Ienaidnieka kuģim pie okupētās Krimas krastiem netālu no Alupkas pilsētas uzbruka jūras droni "Magura V5"," teikts ziņojumā.

Izlūkdienests norāda, ka uzbrukumā kuģis kreisajā bortā saņēma kritiskus bojājumus un sāka slīkt. Simboliski, ka Krievijas virsnieks, kura vārdā nosauca kuģi, tika nogalināts tieši pirms 81 gada.

foto: Unian/Telegram
"Project 775" kuģis "Cezar Kuņikov" bija viens no jaunākajiem Krievijas kuģiem.

Galvenā izlūkošanas pārvalde skaidroja, ka "Project 775" kuģis "Cezar Kuņikov" bija viens no jaunākajiem Krievijas kuģiem. Kuģis varēja uzņemt 87 apkalpes locekļus. Maskava to izmantoja karu laikā pret Gruziju, Sīriju un Ukrainu.

Izlūkdienesta darbinieki uzsver, ka okupantu meklēšanas un glābšanas operācija nav bijusi veiksmīga.

Ukrainas Ģenerālštābs apstiprina kuģa iznīcināšanu

Informācija par Krievijas kuģa "Cezar Kuņikov" iznīcināšanu Melnajā jūrā sākotnēji tika izplatīta medijos, vietējos "Telegam" kanālos un tā dēvētajos Krievijas "militāro blogeru" kanālos. Tika ziņots, ka desantkuģim uzbrukuši jūras droni un pēc tam tas nogrimis.

Vēlāk informāciju par kuģa iznīcināšanu apstiprināja arī Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Kas zināms par desantkuģi "Cezar Kuņikov"

"Cezar Kuņikov" (BDK-64) ir liels "Project 775" desanta kuģis. To Krievija izmantoja karos pret Gruziju, Sīriju un Ukrainu.

Pārgājis Krievijas Melnās jūras flotes bruņojumā ar bāzēšanos Sevastopolē. Borta numurs - 158.

Tā kopējā ūdens izspiešana ir 4 tūkstoši tonnu. Apkalpe - 87 cilvēki.

Padomju Savienības laikā tas bija daļa no desanta spēku 39. divīzijas 197. desantkuģu brigādes, kas bāzējās Novoozernē (Krima), Donuzlavā.

Tas tika nosaukts padomju virsnieka Cēzara Ļvoviča Kuņikova vārdā. Starp citu pamanīta arī zināma simbolika. Galu galā padomju virsnieks, kura vārdā tika nosaukts kuģis, tika nogalināts tieši pirms 101 gada.

Kas attiecas uz Krievijas jūras spēkiem, tas iepriekš bija Zeļenogradas (kopš 1998. gada) un Čeļabinskas apgabala (kopš 2011. gada) galvenais kuģis.

"Cezar Kuņikov" piedalījās Kosovas spēku (KFOR) operācijā Kosovā (1999. gadā) un Krievijas-Gruzijas karā (2008. gadā), sniedza atbalstu Sīrijas armijai (2015. gadā).

No 2013. gada 6. jūlija līdz 2014. gada 24. oktobrim lielajam desantkuģim "Cezar Kuņikov" tika veikts remonts Flotes Arsenāla kuģu būvētavā Varnā (Bulgārija). Novembra beigās kuģis tika aizvilkts uz Sevastopoli, kur pēc tam, kad apkalpe bija nokārtojusi kursa uzdevumus, atgriezās pastāvīgās gatavības spēku sastāvā.

2015. gada aprīlī kopā ar lielo desantkuģi "Nikolaju Filčenkovu" veica desanta desanta mācības. Un no 5. līdz 8. maijam tas viesojās Stambulā, kur pārstāvēja Krieviju starptautiskajā ieroču izstādē "IDEF-2015". Tā paša gada oktobrī lielais desanta kuģis "Cezar Kuņikov" ar munīcijas un ieroču kravu tika nosūtīts uz Sīriju, lai palīdzētu tās armijai (operācija "Sīrijas ekspresis").

2019. gada aprīlī Melnās jūras flotes 13. kuģu būvētavā tika veikts stūres sistēmas remonts.

Starp citu, šos kuģus pēdējā laikā krievi galvenokārt izmantoja kā transportu okupācijas spēku loģistikas ķēdēs.

Ukraina jau iepriekš sabojāja šo lielo desantkuģi. Tad tika nogalināts tās kapteinis

Ukrainas aizsardzības spēki pilna mēroga iebrukuma sākumā jau bija mēģinājuši iznīcināt lielo desantkuģi "Cezar Kuņikov".

2022. gada aprīlī Berdjanskas ostā ukraiņu karavīri iznīcināja lielo desantkuģi "Saratov", tika bojāti "Cezar Kuņikov" un "Novočerkassk" (vēlāk iznīcināti Feodosijas ostā 26. decembrī).

Un, lai gan kuģim "Cezar Kuņikov" toreiz izdevās aizbēgt, to nevar teikt par lielā desantkuģa kapteini Aleksandru Čirvu, kurš mira no ievainojumiem, kas tika gūti kaujā ar Ukrainas spēkiem.