foto: REUTERS/SCANPIX
Pieci fakti par "Sniega leopardu" jeb Ukrainas jauno armijas vadītāju Oleksandru Sirski
Oleksandrs Sirskis.
Pasaulē
2024. gada 8. februāris, 23:28

Pieci fakti par "Sniega leopardu" jeb Ukrainas jauno armijas vadītāju Oleksandru Sirski

Jauns.lv

Ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis, kurš vadīja Ukrainas sauszemes spēkus kopš 2019.gada, ceturtdien, 8. februārī, tika paaugstināts par bruņoto spēku komandieri. Viņš amatā nomainīja līdzšinējo armijas priekšnieku Valēriju Zalužniju.

Aģentūra “Reuters” ir apkopojusi piecus, zīmīgus faktus par Sirski, kurš ir nozīmīga Ukrainas figūra visā Krievijas iebrukuma laikā.

Izcelsme

Sirskis dzimis 1965. gada jūlijā Krievijas Vladimiras apgabalā, kas tolaik bija Padomju Savienības daļa. Kopš 80. gadiem viņš dzīvo Ukrainā. Tāpat kā daudzi viņa vecuma cilvēki Ukrainas bruņotajos spēkos, viņš mācījās Maskavā – Augstākajā militārajā pavēlniecības skolā. Viņa vienaudžu vidū ir daudzi, kas kļuvuši par Krievijas armijas komandieriem. 1986. gadā viņš absolvēja militāro skolu un piecus gadus dienēja padomju artilērijas korpusā. Daži militārie analītiķi uzskata, ka viņa kaujas lauka taktika atspoguļo viņa hierarhisko padomju apmācību.

Sniega leopards

Sirskis kļuva par Ukrainas sauszemes spēku vadītāju 2019. gadā. Viņš iepriekš bija komandējis Ukrainas karaspēku, kas cīnījās pret Maskavas atbalstītajiem nemierniekiem Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Šajās kaujās viņam tika piešķirts segvārds "Sniega leopards".

Lielākās uzvaras

Sirskis vadījis dažas no Ukrainas lielākajām uzvarām pēc Krievijas iebrukuma. Pirmajos mēnešos viņš vadīja veiksmīgu galvaspilsētas Kijevas aizsardzību, un 2022. gada aprīlī viņam tika piešķirts Ukrainas varoņa tituls, kas ir valsts augstākais apbalvojums.

2022. gada jūlijā Sirskis izplānoja un veica zibens pretuzbrukumu, kas atsvieda Krievijas karaspēku no Harkovas, kā arī atkaroja nozīmīgas teritorijas uz austrumiem un dienvidaustrumiem.

Bahmuta

Pagājušā gada sākumā Sirskis vadīja Ukrainas aizsardzību pret Bahmutu, kur vienā no līdz šim asiņainākajām kara kaujām gāja bojā tūkstošiem karavīru abās pusēs. Daži militārie analītiķi apšaubīja, vai cīņa par izpostītu pilsētu ir tik daudz mirušo un ievainoto vērta.

Sirskis sacīja, ka Ukrainas neatlaidīgā Bahmutas aizsardzība ir kaitējusi Krievijas vispārējiem kara centieniem, sasaistot “Vagner” algotņu grupu šajās kaujās.

Prioritāte - morāle

Sirskis norāda, ka viņa prioritāte ir viņa karaspēka morāle, un tāpēc viņš bieži redzams apciemojam karavīrus frontē. 

"The Economist" analītiķi, komentējot ģenerāļa Sirska pavēlniecības stilu, atzīmē decentralizētas komandas principus, detalizētu plānošanu un maldināšanas un pārsteiguma elementu izmantošanu.

Ievēro decentralizētās pārvaldības principus, kurus apguvis, uzturoties Briselē 2013. gadā, kur vairākkārt tikās ar NATO pārstāvjiem un pārrunāja Ukrainas bruņoto spēku modernizācijas veidus.

Viņš Rietumu medijiem stāstījis, ka guļ četrarpus stundas naktī un atpūšas, dodoties uz sporta zāli. Sirskis ir precējies un viņam ir divi dēli.