Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 13:14

"Misters Bīns" kritis elektroautomobiļu ieviesēju nežēlastībā

Jauns.lv

Britu aktieris Rovans Atkinsons, kas pasaules slavu ieguva kā Misters Bīns, saņēmis asu kritiku Lielbritānijas Lordu palātā — tās vides un klimata pārmaiņu komitejas sēdē slavenais komiķis norādīts kā viens no šķēršļiem valdības plānu īstenošanā, lai līdz 2035. gadam pakāpeniski atteiktos no automašīnām ar iekšdedzes dzinēju par labu elektroautomobiļiem.

Rovans Atkinsons un automašīnas

gallery icon

Zaļās alianses ideju grupa Lielbritānijas parlamenta augšpalātā uzskata, ka ārkārtīgi populārā Rovana Atkinsona pērn jūnijā publicētais viedoklis kaitējis elektroautomobiļu reputācijai un to pārdošanas apjomiem.

Zaļās alianses ideju grupa norādījusi, ka šis pasaulslavenā aktiera raksts bijis viens no viskaitnieciskākajiem, taču ticis “pilnībā atspēkots”, taču “diemžēl faktu pārbaudes nekad nesasniedz tādu auditoriju kā sākotnējais nepatiesais apgalvojums”.

Britu laikrakstā "The Guardian" 2023. gada 3. jūnijā tika publicēts Atkinsona raksts, kurā viņš atzina, ka, visu mūžu būdams kaislīgs autovadītājs un kvalificēts inženieris, iesaistījās elektroautomobiļu modē. "Es iegādājos savu pirmo hibrīda elektroautomobili pirms 18 gadiem un pirmo pilnvērtīgo elektroautomobili pirms deviņiem gadiem, un (par spīti mūsu sliktajai elektroauto uzlādes instrastruktūrai), ļoti izbaudīju ar abām pavadīto laiku. Elektriskie transportlīdzekļi var nedaudz likties bez dvēseles, taču tie ir brīnišķīgi mehānismi: ātri, klusi un līdz nesenajam laikam ļoti lēti lietojami," viņš rakstīja, norādot par skepses rašanos. "Taču es aizvien vairāk jūtos apkrāpts. Kad sāk iedziļināties faktos, elektroautomobiļi nebūt neizskatās tāda vides aizsardzības panaceja, par kādu tos apgalvo."

Aktieris norāda, ka valdības iniciatīvas pamatā ir automašīnu radīto izplūdes gāzu apjoms. "Protams, elektroautomašīnām nav izplūdes gāzu, kas ir apsveicami, sevišķi saistībā ar gaisa kvalitāti pilsētu centros." Taču pašu automašīnu ražošana ir pilnīgi cits stāsts, uzskata aktieris. "Pirms 2021. gada Cop26 klimata konferences Glāzgovā "Volvo" publicēja skaitļus, kas apgalvo, ka elektroautomobiļu ražošanā siltumnīcgāzu izmešu apjoms gandrīz par 70 procentiem ir lielāks, salīdzinot ar benzīna degvielas automašīnas ražošanu. Kā tā? Problēma ir litija jonu akumulatoros, ar kuriem pašlaik aprīkoti gandrīz visi elektroautomobiļi: tie ir līdz absurdam smagi, to ražošanai vajag daudz enerģijas un to kalpošanas ilgums tiek lēsts līdz nieka 10 gadiem.”

Savā rakstā Atkinsons apskata iespējamās alternatīvas, piemēram, ūdeņraža vai sintētisku degvielu izmantošanu, taču vienlaikus uzsver, ka vislielākā problēma ir sabiedrības apsēstība ar biežo automašīnu nomaiņu, ko gadu desmitiem veicina autobūves industrija, parasti automašīnu pārdodot jau pēc triju gadu nokalpošanas — aktieris to uzskata par nepiedodamu pasaules dabas resursu izšķērdību. 

“Aizvien vairāk es jūtu, ka mūsu elektroautomašīnu medusmēnesis tuvojas noslēgumam, un tas nav slikti: mēs apzināmies, ka jāizpēta plašāks iespēju loks, lai pareizi risinātu ļoti nopietnās vides problēmas, ko radīja vieglo automobiļu izmantošana,” uzskata Atkinsons. “Ar vides aizsardzības apziņu apveltītie draugi man kā automašīnu mīļotājam bieži vaicā, vai vajag iegādāties elektroautomašīnu. Es mēdzu teikt, ja viņiem ir veca automašīna ar dīzeļdegvielas dzinēju un viņi bieži brauc pa pilsētas centru, tad viņiem vajadzētu apsvērt nomaiņu. Bet citādā gadījumā pagaidām iesaku nesteigties,” raksta aktieris un uzsver, ka šie auto kādreiz sniegs globālu labumu videi, taču šī diena vēl nav pienākusi.

Rovans Atkinsons filmas “Vonka” pirmizrādes vakarā un īpašajā fotosesijā 2023. gada decembrī

gallery icon

Misters Bīns atzīmē savus 25!

Komiķis Rovans Atkinsons svētdien netālu no Bekingemas pils Londonā svinēja slavenā tēla Mistera Bīna 25.gadskārtu kopš tā dzimšanas. Seriāls jau ...

gallery icon