Pasaulē
2024. gada 24. janvāris, 11:54

VIDEO: pie Ukrainas robežas nogāzusies Krievijas militārā transporta lidmašīna Il-76; daudz bojāgājušo

Jauns.lv

Krievijas Belgorodas apgabalā trešdien avarējusi Krievijas militārā transporta lidmašīna Il-76, valsts ziņu aģentūra RIA citē Aizsardzības ministriju.

Soctīklos redzams video, kurā redzams, kā liela lidmašīna krīt lejā un pēcāk eksplodē ar milzīgu ugunsbumbu.

Krievijas mediji ziņo, ka uz klāja atradušies 63 cilvēki, kuri visi gājuši bojā.

Lidmašīnas paredzamā vērtība ir 27 miljoni ASV dolāru.

foto: Ekrānuzņēmums
Liesmu ugunsbumba, kas pacēlās gaisā pēc lidmašīnas ietriekšanās zemē.

Ar savu paziņojumu klajā nākusi Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrija. Viņi atzīst, ka lidmašīna avarēja, taču izvirzīja savu "versiju". Tā apgalvo, ka "uz klāja atradās 65 sagūstītas Ukrainas militārpersonas", kā arī seši apkalpes locekļi un trīs pavadošās personas. Zīmīgi, ka lidmašīna nokrita Jablonovo ciemā, 60 kilometru attālumā no Belgorodas un viss liecina, ka tā virzījusies prom no Belgorodas un Ukrainas pierobežas.

Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tā "joprojām precizē informāciju" par IL-76 avāriju netālu no Belgorodas.

"Koordinācijas štābs un citas attiecīgās struktūras apkopo un analizē visu nepieciešamo informāciju. Pirms tiek publicēti oficiāli pilnvaroto personu vai iestāžu paziņojumi vai komentāri, aicinām medijus un iedzīvotājus atturēties no nepārbaudītas informācijas izplatīšanas," teikts paziņojumā.

Attiecīgā pārvalde arī uzsver, ka ienaidnieks aktīvi veic pret Ukrainu vērstas informatīvas specoperācijas, kuru mērķis ir destabilizēt Ukrainas sabiedrību.

"Mēs lūdzam jūs atbildīgi izplatīt sensitīvu informāciju un izmantot tikai oficiālus avotus," piebilst štābs.

Tikmēr Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs "Radio Brīvība" apstiprināja, ka šodien bija paredzēta Krievijas un Ukrainas karagūstekņu apmaiņa. "Bet es varu konstatēt, ka šodien plānotā apmaiņa pašlaik nenotiek," viņš sacīja.

Vienlaikus viņš piebilda, ka tiek pārbaudīta Krievijas paustā informācija, ka Belgorodas apgabalā notriektajā lidmašīnā varētu būt atradušies ukraiņu karagūstekņi.

Il-76 ir militārā transporta lidmašīna, kas paredzēta karaspēka, kravas, militārā aprīkojuma un ieroču pārvadāšanai. Tajā parasti ir piecu cilvēku apkalpe, un tajā var pārvadāt līdz 90 pasažieriem.

Vietējais gubernators Vjačeslavs Gladkovs sacīja, ka reģiona Koročas rajonā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Belgorodas pilsētas, noticis "incidents", un viņš gatavojas šo vietu apsekot. Viņš sacīja, ka izmeklētāji un neatliekamās palīdzības darbinieki jau ieradušies notikuma vietā.

Notikuma vietā strādāja operatīvie dienesti un militārpersonas. Pēcāk no avārijas vietas tika izraidīta Ārkārtas situāciju ministrija, un palikušas tikai Krievijas Aizsardzības ministrijas struktūras. Lidmašīnas atlūzas bija izkaisītas vairāku kilometru garumā. Zīmīgia, ka katastrofas laikā no lidmašīnas izkrita (vai tika nomesti) vairāki lieli priekšmeti.

Militārās transporta lidmašīnas Il-76 notriekšana ir Ukrainas bruņoto spēku darbs, vēsta avots Ukrainas aizsardzības spēkos.

Viņš norāda, ka šī militārā transporta lidmašīna, iespējams, transportējusi raķetes S-300 kompleksiem. Un, kā zināms, tieši no šiem kompleksiem krievi bieži apšauda Harkivu un tās reģionu.

Kremlis, atbildot uz reportiera jautājumu, norādīja, ka izskata situāciju.

Belgorodas reģions, kas robežojas ar Ukrainu, pēdējos mēnešos ir bijis pakļauts biežiem  Ukrainas uzbrukumiem, tostarp raķešu triecienam decembrī, kad gāja bojā 25 cilvēki.