foto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/Sipa USA/ Vida Press
Ne tikai uz Časivjaru. Eksperti skaidro, kāpēc Krievija pie Bahmutas savilkusi 80 tūkstošus karavīru
Ukrainas Bruņoto spēku 406. atsevišķās artilērijas brigādes 66. atsevišķā lielgabalu artilērijas bataljona karavīrs kāpj tranšeju patvertnē Zaporižjas virzienā, Ukrainas dienvidaustrumos..
Pasaulē
2024. gada 19. janvāris, 12:13

Ne tikai uz Časivjaru. Eksperti skaidro, kāpēc Krievija pie Bahmutas savilkusi 80 tūkstošus karavīru

Jauns.lv

Krievija Bahmutas apgabalā savilkusi 80 tūkstošus karavīru. Tomēr maz ticams, ka okupanti ar visu šo grupējumu uzbruks Časivjarai, taču tas varētu kļūt par sagatavošanos uzbrukumam Slovjanskai un Kramatorskai uzreiz no trim virzieniem.

Uzbrukums Slovjanskai un Kramatorskai

Ienaidnieks savelk resursus, lai turpmāk sinhroni uzbruktu Slovjanskas-Kramatorskas aglomerācijai no trim virzieniem: Časivjara, Limana un Vuhledaras izciļna, atzīmē militārais eksperts, bijušais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba spīkers Vladislavs Seļezņevs.

"Grūti pateikt, vai viņiem ir pietiekami daudz resursu, taču pēdējo dienu laikā aviācijas triecieni ir ievērojami pastiprinājušies. Ja ienaidniekam būs kritiskas priekšrocības, situācija var radikāli mainīties. Un tomēr ir virzība uz dienvidiem un ziemeļiem no Bahmutas. Proti, no tām pozīcijām, kas bija ieņemtas vasaras kampaņas gaitā, esam spiesti atkāpties. Manuprāt, galvenais iemesls ir artilērijas lādiņu trūkums. Tā kā krievi pa visu fronti var izšaut līdz 10 000 dienā, bet mēs atbildam ar tikai 2000, par paritāti nav runas," viņš sacīja.

Ukrainas aizstāvji frontes līnijās ziemā (2023. gada decembris/2024. gada janvāris)

Militārā aktivitāte frontes līnijās, kas vēl nesen bija pārklāta ar dubļiem, Ukrainā turpinās grūtos apstākļos.

gallery icon

Uzbrukums Časivjarai, bet ne ar visu grupējumu

Eksperti arī neizslēdz uzbrukumu Časivjarai. Vienlaikus militārais eksperts Aleksandrs Musijenko šaubās, ka ienaidnieks uzbruks pilsētai ar visu 80 000 cilvēku lielo grupu.

"Kā, man šķiet, vislielākās pūles tiks pieliktas Avdijivkas, Marjinkas un Limanas-Kupjanskas virzienā. Pat statistika rāda, ka apšaužu un sadursmju skaita ziņā viņi ir vadībā. Viņi uzbruks Bahmutas sektorā, bet noteikti ne ar visiem saviem spēkiem," viņš piebilda.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon

Situācija Bahmutas rajonā: Krievijas Federācija ir pulcējusi 80 tūkstošus karavīru

26. artilērijas brigādes virsnieks Oļehs Kalašņikovs nesen ziņoja par spiediena pastiprināšanos. Taču, pēc viņa teiktā, ienaidnieks uzbrūk galvenokārt ar kājniekiem, nevis tehniku.

"Viņu galvenais virziens ir Časivjara, viņi turpinās izdarīt spiedienu. Tas apliecina, ka viņi ir pastiprinājuši savu grupējumu. Šobrīd tie ir aptuveni 80 000 cilvēku. Viņi uz šejieni pārsvieda sava "brīvprātīgā" uzbrukuma korpusa spēkus. Var teikt, ka viņi mēģinās mūs izspiest," viņš teica.

Bahmutas sektorā krievi uzbrūk ziemeļu flangā - Veseles, Spirnes un Hromoves apgabalā. Pozīciju kaujas notiek pie Hrihorivkas, Bohdanivkas un Ivanivskes, bet dienvidu flangā - pie Kliščijivkas un Andrijivkas. Vācu izdevuma BILD analītiķis Džulians Repke runā par liela skaita tanku un bruņumašīnu klātbūtni. To aizsegā iebrucēji sturmē pozīcijas uz rietumiem no Bahmutas, dažus kilometrus no Časivjaras.