foto: Viacheslav Morozov/Facebook
Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aiztur Tartu universitātes profesoru
Vjačeslavs Morozovs.
Pasaulē
2024. gada 16. janvāris, 13:12

Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aiztur Tartu universitātes profesoru

Jauns.lv

Tartu Universitāte paziņojusi par darba attiecību pārtraukšanu ar profesoru Vjačeslavu Morozovu, kuru Drošības policija tur aizdomās par izlūkošanas darbībām pret Igaunijas Republiku. Kopš 3.janvāra viņš ir aizturēts un atrodas Tallinas cietumā, vēsta ERR.

Morozova aizturēšanas faktu portālam Rus.ERR otrdien apstiprināja Igaunijas Valsts prokuratūra.

Drošības policija (KaPo) 3.janvārī aizturēja Krievijas pilsoni Vjačeslavu Morozovu, kurš tiek turēts aizdomās par pret Igaunijas Republiku vērstu izlūkošanas darbību veikšanu un atbalstīšanu.

Sīkāka informācija par Vjačeslavam Morozovam izvirzītajām aizdomām neatklāja ne KaPo, ne arī Valsts prokuratūra, to skaidrojot ar izmeklēšanas interesēm. Vienlaikus Valsts prokurore Trīnu Oļeva ziņoja, ka izmeklēšanai ir pamats uzskatīt, ka Morozovs, atrodoties brīvībā, var izvairīties no kriminālvajāšanas vai turpināt veikt noziegumus.

"Tāpēc vērsāmies tiesā ar iesniegumu par viņa aizturēšanu. Harju apriņķa tiesa piekrita prokuratūras vērtējumam un aizturēja vīrieti uz laiku līdz diviem mēnešiem," viņa norādīja.

"Agresorvalsts izlūkošanas interese joprojām ir augsta," sacīja KaPo izpilddirektors Margo Palosons.

"Pašreizējā lieta ir papildinājums vairāk nekā vairākiem desmitiem iepriekšējo un ilustrē Krievijas izlūkdienestu vēlmi iekļūt dažādās Igaunijas dzīves jomās, tostarp zinātnes jomā," viņš piebilda.

Vjačeslavs Morozovs strādāja par politikas zinātnes profesoru Tartu Universitātes “Schütte” institūtā. Tā vadītāja Kristīna Tonissone Rus.ERR apstiprināja, ka pēc tam, kad Morozovam tika izvirzītas aizdomas, darba attiecības ar viņu tika pārtrauktas.

Pēc Igaunijas zinātniskās informācijas sistēmas ETIS datiem, Vjačeslavs Morozovs Sanktpēterburgas Valsts universitātē strādāja līdz 2010.gadam, bet pēc tam bija saistīts ar Tartu Universitāti. No 2016. līdz 2023. gadam ieņēma Eiropas Savienības un rusistikas profesora amatu Tartu, bet no 2023. gada 1. septembra līdz 2024. gada 11. janvārim – starptautiskās politikas teorijas profesora amatu.