Margrēte II nodod karaļa titulu dēlam Frederikam X

Dānijas karaliene Margrēte II svētdien parakstīja deklarāciju par atteikšanos no troņa, un līdz ar to viņas dēls kļuvis par karali ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 14. janvāris, 16:31

FOTO: dāņiem vēsturiska diena – par jauno karali kļuvis Frederiks X un tauta jūsmo

Jauns.lv/LETA

Dānijā šodien, 14. Janvārī, ir vēsturiska diena - līdzšinējā karaliene Margrēte II parakstījusi deklarāciju par atteikšanos no troņa, līdz ar to par Dānijas jauno karali kļuvis viņas dēls Frederiks X.

Deklarācijas parakstīšana notika Kristiansborgas pilī Kopenhāgenā.

Daudziem dāņiem Margrēta bija vienīgā valdniece, ko viņi jebkad bija pazinuši. Taču viņas atteikšanās no troņa pēc vairāk nekā piecām desmitgadēm tronī pavēra ceļu viņas dēlam, bijušajam kroņprincim Frederikam, lai kļūtu par viņas pēcteci.

Nodošana notika ministru kabineta sēdē Kristiansborgas pilī galvaspilsētā Kopenhāgenā, kad Margrēte parakstīja paziņojumu par atteikšanos no troņa, oficiāli nododot kroni Frederikam, vēsta Dānijas raidsabiedrība (DR).

foto: AFP/Scanpix
Karaliene aiziet.

Pēc titula jaunais karalis un viņa Austrālijā dzimusī sieva izgāja pie sveicējiem uz pils balkona, savukārt Dānijas premjerministrs Mete Frederiksena pēc vēsturiskā notikuma publiski pasludināja jauno karali, kas ir tradīcija kopš 1849. gada konstitūcijas.

foto: AP/Scanpix
Dānijas premjere paziņo par jauno karali.

Uzrunājot daudzus tūkstošus cilvēku, kas bija sapulcējušies laukumā pie pils, Frederiks X sacīja, ka cer "kļūt par apvienojošu rītdienas karali".

"Šim pienākumam esmu pievērsies visu mūžu. Tas ir pienākums, kuru esmu uzņēmies ar lepnumu, cieņu un lielu prieku," teica karalis, kura teiktajam uzgavilēja cilvēku pūlis.

Gaviles turpinājās, kad uz balkona iznāca  Frederika 51 gadus veca sieva Mērija, kas tagad kļuvusi par karalieni, un viņu četri bērni, viņu vidū arī 18 gadus vecais Kristians, kas kļuvis par troņmantnieku.

Pēc tam zirgu vilktā karietē jaunais karalis un karaliene atgriezās Amalienborgas pilī.

Lai sveiktu Frederiku X, Kopenhāgenas ielās izgājuši varāk nekā 100 000 cilvēku, ziņo Dānijas mediji.

Atbilstoši tradīcijai uz monarhu maiņas pasākumiem nebija uzaicināti citu valstu karalisko ģimeņu pārstāvji.

Nav arī paredzēta ceremonija, kurā Frederiks tiktu kronēts un apsēstos tronī.

Dānijas karalienes Margrētes II dēls Frederiks ir dzimis 1968. gada 26. maijā Kopenhāgenā. Frederiks ir studējis politoloģiju Orhūsā un Hārvardā, kā arī ir izgājis militāro apmācību. 2004. gadā viņš apprecējās ar austrāliešu mārketinga konsultanti Mēriju Donaldsoni, ar kuru iepazinās 2000. gada vasaras olimpisko spēļu laikā.

83 gadus vecā  Margrēte II par nodomu atstāt troni pēc 52 valdīšanas gadiem paziņoja televīzijas uzrunā Vecgada vakarā, norādot, ka vecuma un veselības stāvokļa dēļ vairs nespējot paveikt tik daudz, cik agrāk.