Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 14:55

Pedofila Epšteina skandālā iesaistītais Čārlza III brālis "ieslēdzies mājās un nezina, ko iesākt"

Jauns.lv

Pēc bēdīgi slavenā pedofila Džefrija Epšteina tiesas materiālu publikācijas Lielbritānijas karaļa Čārlza III brālis, princis Endrū ir ieslēdzies savās mājās un nezina, kā reaģēt uz notiekošo.

“Viņam trūkst emocionālā diapazona, lai ar to tiktu galā. Viņš ieslēdzies savā istabā un nezina, kā reaģēt. Viņš ir iztukšots,” atsaucoties uz informētām personām vēsta “The Mirror”.

63 gadus vecais Jorkas hercogs, kurš ir karaļa Čārlza III jaunākais brālis un astotais kandidāts rindā uz Apvienotās Karalistes troni, bija cerējis atgriezties publiskā dzīvē divus gadus pēc savu titulu zaudēšanas, 

Kopš pagājušās nedēļas ASV apgabaltiesa Ņujorkā publicē simtiem tiesas dokumentu amerikāņu finansista un pedofila Džefrija Epšteina lietā. Tiesas dokumentos smalki izklāstītas Epšteina attiecības ar pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem, un šo iesaistīto personu skaitā ir princis Endrū.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Princis Endrū un 17 gadus vecā Virdžīnija Robertsa (tagad Džufre) Gīleinas Maksvelas mājā Londonā 2001. gadā

Virdžīnija Džufre, kas jaunībā bija Virdžīnija Robertsa, jau 2021. gadā ierosināja tiesas prāvu pret princi Endrū, apgalvojot, ka Endrū viņu seksuāli izmantojis 2001. gadā Epšteina draudzenes Gīleinas Maksvelas mājoklī Londonā. Tajā laikā Džufre bija vien 17 gadus veca. Džufre apgalvojusi, ka viņai bija seksuālas attiecības ar princi Endrū trīs reizes, tostarp Ņujorkā un ASV Virdžīnu salās, bet pēc pirmās reizes Londonā Epšteins viņai samaksājis 15 tūkstošus mārciņu. Viņa apgalvoja, ka piespiesta ielaisties seksuālās attiecībās ar Endrū un "neuzdrošinājās iebilst", jo Epšteins varēja panākt viņas "nogalināšanu vai nolaupīšanu".

Princis Endrū visas apsūdzības noraidīja, apgalvojot, ka “nekad nav ticies ar Džufres kundzi.” Bet 2022. gadā Lielbritānijas karaliskā ģimene sievietei samaksāja miljonus, lai viņa apsūdzību atsauktu.

Publiskotajos dokumentos minēts, ka Virdžīnija Džufre nav vienīgā, kas apsūdzējusi princi Endrū nepiedienīgā rīcībā. Vēl viena cietusī Johana Sjoberga apgalvo, ka minētais karaliskās ģimenes pārstāvis 2001. gadā esot apgramstījis viņas krūtis, baudījis “ikdienas masāžas” Epšteina Floridas savrupmājā Palmbīčā, kā arī piedalījies “orģijā ar nepilngadīgajām”.

Slavenā amerikāņu juriste Glorija Olreda izteicās “The Mirror”, ka karaliskās ģimenes pārstāvim ir “jāsniedz daudz paskaidrojumu” un jārunā ar ASV tiesībsargājošām iestādēm par savu draudzību ar Epšteinu, tas ir viņa pienākums pret šī pedofila upuriem sniegt informāciju par viņam zināmiem noziedzīgas rīcības faktiem Epšteina īpašumos. Kamēr viņš nesadarbojas ar ASV policiju, Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) vai citām institūcijām, pār viņa galvu vienmēr būs “tumšs mākonis”. Viņa paudusi neapmierinātību par Endrū nesadarbošanos izmeklēšanā, kaut gan viņš aicināts to darīt.

Jau 2020. gada janvārī toreizējais ASV Ņujorkas Dienvidu apgabala prokurors Džofrijs Bermans paziņoja, ka “līdz šim brīdim princis Endrū nav sadarbojies itin nemaz”.

Princis Endrū nokļuva kritikas krustugunīs pēc Epšteina notiesāšanas par seksa tirdzniecību 2008. gadā, kad 2010. gadā presē parādījāsfotogrāfijas, kurās viņš Ņujorkas Centrālajā parkā redzams pastaigājamies ar Epšteinu. 2015. gadā Bakingemas pils paziņoja ka "jebkādi apgalvojumi par nepiedienīgu rīcību ar nepilngadīgajām ir kategoriski nepatiesi", un vēlāk atkārtoja šo noliegumu. 2019. gada 20. novembrī Bakingemas pils paziņoja, ka "uz paredzamo nākotni" Endrū pārtrauc publisko pienākumu pildīšanu. 2022. gada 13. janvārī Endrū zaudēja savus militāros goda titulus un atteicās no dažādu labdarības organizāciju goda patrona lomas.

2019. gada 10.augustā 66 gadus vecais Epšteins pirms tiesas pakārās savā cietuma kamerā, bet tiesas prāva turpinās pret viņa līdzgaitnieci un draudzeni Gileinu Maksvelu. 2022. gada jūnijā viņai piesprieda 20 gadu ieslodzījumu cilvēku tirdzniecību, taču viņa pārsūdzējusi spriedumu. Paredzams, ka viņas apelāciju izskatīs novembrī.