foto: Jacques Witt/SIPA
Parīzes Dievmātes katedrāle pēc postošā ugunsgrēka durvis apmeklētājiem vērs nākamgad
Parīzes Dievmātes katedrāle.
Pasaulē
2023. gada 9. decembris, 07:16

Parīzes Dievmātes katedrāle pēc postošā ugunsgrēka durvis apmeklētājiem vērs nākamgad

Jauns.lv

Piecus gadus pēc postošā ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrāle ir gatava atsākt darbu.

Paredzams, ka Parīzes Dievmātes katedrāle apmeklētājiem un katoļu dievkalpojumiem tiks atvērta 2024. gada beigās.

Tas notiks mazāk nekā sešus gadus pēc tam, kad ēkas jumtu skāra postošs ugunsgrēks.

Pašlaik restaurācijas projekts tiek īstenots atbilstoši termiņam - 2024. gada 8. decembris, ko prezidents Emanuels Makrons noteica uzreiz pēc ugunsgrēka. Diemžēl tā nebūs gatava Parīzes olimpiskajām spēlēm, kas paredzētas 2024. gada vasarā.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon

"Mans uzdevums ir būt gatavam atvērt šo katedrāli 2024. gadā, un mēs to izdarīsim," jau martā sacīja armijas ģenerālis Georgelins, kas atbild par rekonstrukcijas projektu.

"Mēs par to cīnāmies katru dienu, un mēs esam uz laba ceļa."

Kultūras ministrs Abduls Malaks sacīja, ka, lai gan katedrāle būs atvērta sabiedrībai, tas nenozīmē, ka visi atjaunošanas darbi būs pabeigti. Viņš piebilda, ka 2025. gadā joprojām turpināsies daži atjaunošanas darbi.

Varasiestādes ir nolēmušas atjaunot 12. gadsimta gotikas mākslas šedevru tādu, kāds tas bija agrāk. Tas ietver arī 96 metrus augstās 19. gadsimta smailes atjaunošanu pēc arhitekta Eižena Viollet-le-Duc projekta.

Katedrāles ikoniskais centrālais elements, kas ugunsgrēkā sabruka, šogad atkal parādīsies virs pieminekļa, kas būs spēcīgs katedrāles atdzimšanas signāls.