foto: Shutterstock
Krievija plāno ieceļošajiem ārvalstniekiem prasīt lojalitātes apliecinājumu
Pasaulē
2023. gada 29. novembris, 13:13

Krievija plāno ieceļošajiem ārvalstniekiem prasīt lojalitātes apliecinājumu

Jauns.lv/LETA

Krievijas Iekšlietu ministrija gatavo noteikumus, kas paredz ārvalstniekiem, kuri iebrauc valstī, prasīt parakstīt "lojalitātes līgumu", tiem apņemoties nekritizēt Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Pirms nākamgad plānotajām prezidenta vēlēšanām, kurās gaidāma diktatora Vladimira Putina kārtējā "pārvēlēšana" vismaz līdz 2030. gadam, Krievija sākusi līdz šim nepieredzēti plašu pret režīmu vērsto viedokļu apslāpēšanu.

Iekšlietu ministrijas ierosinājums paredz, ka ārvalstniekiem būs jāievēro stingri noteikumi, kas aizliedz kritizēt karu Ukrainā un pozitīvi izteikties par seksuālajām minoritātēm, vēsta Krievijas valsts kontrolētā ziņu aģentūra TASS.

Atsaucoties uz ierosinājuma projektu, TASS vēsta, ka, "iebraucot Krievijā, ārvalstnieks piekritīs ievērot aizliegumus, kas noteikti ar mērķi aizsargāt Krievijas nacionālās intereses".

Ārvalstnieks jāpiekrīt "nekādā veidā nediskreditēt Krievijas federācijas ārpolitiku un iekšpolitiku", paredz dokuments.

Valstī iebraucoša persona arī apņemtos publiski nedalīties ar informāciju par seksuālo minoritāšu attiecībām un atturēties no "vēsturiskās patiesības kropļošanas" par PSRS lomu Otrajā pasaules karā.

Kā vēsta TASS, Iekšlietu ministrijas sagatavotais dokuments drīz tiks iesniegts izskatīšanai Krievijas parlamenta apakšnamā - Valsts domē.

Pagaidām nav publiskota informācija par iespējamiem sodiem "lojalitātes līguma" pārkāpējiem.

Kremlis ierosinājumu nav komentējis.

Pašlaik Krievijā lielākā daļa ārvalstnieku ir imigranti no Vidusāzijas, kurus nereti mēģina savervēt katam Ukrainā.

Liela daļa Rietumvalstu pilsoņu Krieviju atstāja pēc tam, kad pērn februārī Maskava sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Krieviju ir atstājuši arī liela daļa Rietumvalstu mediju, kas bažījas par savu darbinieku drošību saistībā ar stingrajiem cenzūras noteikumiem Krievijā.

Tūkstošiem Krievijas pilsoņu ir sodīti par kara kritizēšanu vai Krievijas armijas "diskreditēšanu".