Pasaulē
2023. gada 29. novembris, 13:33

Situācija Avdijivkā ir diezgan neparedzama. Okupantus varētu ievilināt lamatās

Jauns.lv

Krievijas karaspēks virzās uz Avdijivku, gūstot daļējus panākumus. Tomēr, iespējams, dienvidu industriālā zona viņiem varētu kļūt par slazdu.

Par situāciju frontē un to, kas varētu būt lūzuma punkts dienvidos, komentējis grupas "Informatīvā pretestība" militāri politiskais apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko.

Par situāciju Avdijivkā

Situācija Avdijivkā var attīstīties diezgan neprognozējami. Krievi pavirzījušies uz dienvidu industriālo zonu. Tā bija spēcīga nocietināta teritorija, ienaidnieks to ar artilērijas triecieniem nopietni iznīcināja. Saskaņā ar jaunāko informāciju militārās sadursmes turpinās, iespējams, ka rūpnieciskā teritorija vēl nav pilnībā ieņemta.

Aiz tā paveras privātais sektors, bet arī tur ukraiņiem ir pozīcijas. Okupantiem tik vienkārši nesanāks ieiet apbūvētajā teritorijā. Turklāt industriālajā zonā iebrucēji būs kā uz delnas. Varbūt tieši tur ukraiņi plāno viņus noturēt, lai sistemātiski iznīcinātu spēkus, kas ielauzīsies privātajā sektorā. Tas ir cits jautājums. Vai to var saukt par "industriālās zonas" krišanu vai tās ir lamatas, lai krievi tur izvietotos un "ciestu".

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Ukraiņu artilēristi gatavojas apšaudīt okupantu pozīcijas pie Avdijivkas.

Par situāciju pie Kupjanskas

Kopš vasaras krievi cenšas ieņemt Siņkivkas ciemu, lai iegūtu ērtu placdarmu uz Kupjansku. Bet visu šo laiku viņiem nebija lielu panākumu. Nekas neliecina, ka viņi to sasniegs tuvākajā laikā. Īpaši ņemot vērā, ka ienaidnieks Avdijivkai piesaistījis daudz resursu no Luhanskas apgabala.

Limanas virzienā operējošā karaspēka grupa "Centrs" būs novājināta un nespēs izdarīt tik spēcīgu spiedienu kā vasarā. Tas ļaus ukraiņiem pārdalīt savus resursus, lai nepieciešamības gadījumā stiprinātu Kupjanskas aizsardzību. Protams, "Rietumu" grupa, kas ir atbildīga par Kupjanskas virzienu, mēģinās izlauzties cauri ukraiņu robežām, bet īpašas izredzes līdz gada beigām nav iespējamas.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

gallery icon

Par situāciju pie Bahmutas

Ienaidnieks uzsācis pretuzbrukumus, ukraiņu karaspēks devies pozicionālā aizsardzībā. Krievi spiedīs tik ilgi, kamēr viņiem pietiks resursu. Uzbrukumiem pie Bahmutas okupanti piesaistījuši vienības no ziemeļu sektora, viņiem nav rezervju, kas varētu pēkšņi parādīties.

Principā kaujas notiek pēc iepriekšējo mēnešu loģikas. Tā tas bija, kad Ukrainas bruņotie spēki sāka virzīties uz Kleščijivku un Andrijivku. Vispirms atbrīvoja ciemus, tad krievi uzsāka pretuzbrukumu vilni. Vairākas nedēļas mēģināja tos atgūt, bet bija noguruši, atkāpās, lai pārgrupētos, pēc tam ukraiņi pavirzījās pa dzelzceļa kreiso pusi. Tad atkal sākās ienaidnieka pretuzbrukumi, un šobrīd vērojams šī viļņa turpinājums.

Par situāciju Hersonas apgabala kreisajā krastā

Ukrainas karaspēkam ir vairāki placdarmi. Pagrieziena punkts būs tad, kad tiks fiziski pārgrieztas galvenās loģistikas artērijas. Ja runa ir par okupētajiem Oļeškiem, tad pietiek nogriezt ceļus P57, E97 vai T2206. Pēc tam faktiski tiks traucēta loģistika kreisajā krastā, kas krievu pretošanos padarīs neiespējamu un ierobežos viņu mobilitāti un manevrēšanas spēju. Tas beigsies ar okupantu atkāpšanos uz Radenskas robežām vai vēl tālāk uz dienvidiem.

Taču galvenais pagrieziena punkts būs Krimas tilta iznīcināšana. Tieši tad "Dņepras", "Zaporižjas" un "Austrumu" spēku grupas zaudēs nepieciešamo atbalstu un loģistiku. Krimas tilts šajā ziņā daudz izšķir.

Tagad frontē ir iestājušies slikti laikapstākļi, un pa lielam tas palīdz krieviem. Bet tikai tāpēc, ka viņu pavēlniecība ​​neņem vērā cilvēku dzīvības. Tāpēc viņi turpinās uzbrukt, un ukraiņi galvenokārt būs aizsardzībā. Izņēmums var būt Hersonas apgabala kreisais krasts.