foto: EPA/Scanpix
Ukraiņi, neizšaujot nevienu šāvienu, likuši dezertēt 17 tūkstošiem krievu. Kā viņiem tas izdevās?
Ukraina izmantoja propagandas paņēmienus, kas pārliecināja tūkstošiem krievu atstāt savas pozīcijas.
Pasaulē
2023. gada 4. novembris, 11:14

Ukraiņi, neizšaujot nevienu šāvienu, likuši dezertēt 17 tūkstošiem krievu. Kā viņiem tas izdevās?

Jauns.lv

Ukraina ar savām informatīvajām operācijām piespiedusi dezertēt 17 000 Krievijas karavīru, neizšaujot nevienu šāvienu, "Business Insider" citē ASV armijas īpašo operāciju pavēlniecības vadītāju Džonatanu Bragu.

Kā atzīmē izdevums, straujais progress komunikāciju tehnoloģijās, mediju un sociālo tīklu izmantošana ir veicinājusi piekļuvi informācijai. Tas ļāva Ukrainai popularizēt savas intereses plašai auditorijai un iedragāt konkurentu pozīcijas.

Pēc amerikāņu komandiera teiktā, Ukraina izmantoja propagandas paņēmienus, kas pārliecināja tūkstošiem krievu atstāt savas pozīcijas.

"Ziņojumapmaiņai bija milzīga nozīme taktiskā un operatīvā ziņā. Mēs tur atbalstījām savus Ukrainas partnerus. Jūs piespiedāt dezertēt 17 tūkstošus krievu. Tas ir 17 000 karavīru, kurus nevajadzēja uzspridzināt kaujas laukā vai iznīcināt. Tas vājināja viņu aizsardzību mehānismus," teica Braga.

Izmantojot sociālos tīklus, militārie un izlūkošanas dienesti var savākt detalizētu informāciju par ienaidnieku, viņu aprīkojumu un dzīvo spēku. Šie dati tiek izmantoti, lai uzbruktu un grautu morāli.

Izdevums piebilst, ka Kremlis cenšas pretdarboties Ukrainas IPSO radītajām sekām. Runa ir par sodīšanu, konkrēti, arī par karavīru sodīšanu ar nāvi.

ASV militārpersonas uz iespējamās konfrontācijas ar Ķīnu vai Krievijas fona aicinājušas vairāk investēt informācijas operācijās, lai tās varētu veidot informatīvo kaujas lauku pirms karadarbības, tās laikā un pēc tās.

Dezertēšana Krievijas armijā

Okupācijas spēku vidū dezertēšana ir plaši izplatīta. Par to liecina Ukrainas militāristu teiktais un noklausītās krievu okupantu sarunas.

Lai izvairītos no aizbēgšanas no kaujas lauka, krievi bieži izmanto sprostvienības, kas atrodas aiz galvenā karaspēka. Bēgšanas gadījumā šīs vienības dezertierus aiztur, bet bieži vien viņus vienkārši nošauj.

Aizsardzības spēki apstiprina, ka krievi uz smago kauju fona sākuši biežāk dezertēt, tostarp arī no "Štorm-Z" bataljoniem.