foto: AFP/Scanpix
Lībija pieprasa padzīt no valsts Izraēlu atbalstošu valstu diplomātus
Pasaulē
2023. gada 26. oktobris, 07:35

Lībija pieprasa padzīt no valsts Izraēlu atbalstošu valstu diplomātus

Jauns.lv/LETA

Lībijas parlaments trešdien pieprasīja aizbraukt Izraēlu atbalstošu valstu diplomātiem, konkrēti pieminot ASV, Lielbritāniju, Franciju un Itāliju.

Izraēla bombardē Gazas joslu kopš 7. oktobra, kad Gazas joslā valdošā palestīniešu grupējuma "Hamās" kaujinieki iebruka Izraēlā un nogalināja vairāk nekā 1400 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotājus.

"Hamās" kontrolētās Gazas joslas Veselības ministrija apgalvo, ka Izraēlas bombardēšanā Gazas joslā esot nogalināti vairāk nekā 6500 palestīniešu, taču šie skaitļi, domājams, ir stipri pārspīlēti, ņemot vērā dezinformāciju, ko līdz šim izplatījis "Hamas".

Lībijas austrumos bāzētais parlaments, kuru atbalsta kaujinieku līderis Halīfa Haftars, savā vietnē publicētā paziņojumā draudēja pārtraukt energoresursu piegādes, ja netiks izbeigti palestīniešu "slaktiņi".

"Mēs pieprasām, lai to valstu vēstnieki, kuras atbalsta cionistu organizāciju (Izraēlu) tās noziegumos, nekavējoties atstātu [Lībijas] teritoriju," teikts šajā paziņojumā.

"Ja cionistiskā ienaidnieka veiktie slaktiņi netiks izbeigti, tas mēs pieprasām, lai Lībijas valdība apturētu naftas un gāzes eksportu uz valstīm, kas to atbalsta," paziņoja parlaments.

Lībijas parlaments "uz visstingrāko" nosodīja "ASV, Lielbritānijas, Francijas un Itālijas valdību" darbības. Tas paziņoja, ka šīs valstis "atbalsta cionistu organizāciju tās noziegumos" Gazas joslā, bet to līderi "lasa morāli par cilvēktiesībām un tautu tiesībām uz pašnoteikšanos".

Pēc Lībijas līdera Muammara Kadafi gāšanas un nogalināšanas 2011. gadā Lībiju pārvalda divas konkurējošas institūcijas. Tripolē bāzēto valdību atzīst ANO, bet valsts austrumos bāzēto parlamentu atbalsta Haftars.