0dienas
6stundas
22minūtes
29sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: situācija Doneckas apgabalā joprojām sarežģīta, taču Ukrainas karavīri turpina noturēt pozīcijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: situācij...

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

Šodien 17:36
Trīs okupanti uz 30 ārzemniekiem. HUR pārtvērusi okupantu sarunu par "tikšanos" ar KTDR militārpersonām

Kurskas apgabalā krievi gatavojas tikties ar karavīriem no KTDR. Pie katriem 30 ārzemju militāristiem tiks norīkoti trīs okupanti un tulks, liecina Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārķertā krievu karavīru telefonsaruna.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde pārtvēra Krievijas bruņoto spēku dienvidu militārā apgabala 18. armijas 810. atsevišķās jūras kājnieku brigādes militārpersonu sarunas, kas piedalījās karadarbībā Kurskas virzienā.

Šodien 17:08
Zaharovai savs skaidrojums, kāpēc slēgs Krievijas ģenerālkonsulātu Poznaņā

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova sacīja, ka Krievijas ģenerālkonsulātu Poznaņā nolemts slēgt, jo "Varšava baidās, ka Polijas pilsoņi vērsīsies Krievijas konsulātos pēc aizsardzības".

Iepriekš Polijas Ārlietu ministrija paziņoja par Krievijas ģenerālkonsulāta Poznaņā slēgšanu hibrīduzbrukumu un sabotāžas dēļ, kas valstī notikuši pēc Krievijas drošības dienestu pavēles.

Krievija apsūdzēja Poliju rusofobijā.

Pēc Krievijas ģenerālkonsulāta Poznaņā slēgšanu desmit tā darbiniekiem ir jāatstāj Polija, sarunā ar ziņu aģentūru PAP paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Pāvels Vronskis.

Krievijas konsulāts Poznaņā tika izveidots 1946.gadā. No 1948. līdz 1960.gadam diplomātiskā pārstāvniecība savu darbību pārtrauca. No 1971.gada tā tika pārveidota par ģenerālkonsulātu. Polijā turpina darboties Krievijas vēstniecība Varšavā un ģenerālkonsulāti Gdaņskā un Krakovā.

Šodien 16:45
Nīderlandes izlūkdienests skaidro nelielo pirmās Ziemeļkorejas karavīru partijas skaitu Krievijā

Krievija karā pret Ukrainu izvietojusi vismaz 1500 karavīru no Ziemeļkorejas. Pēc Nīderlandes izlūkdienestu domām, Maskava pārbaudīs šo karavīru kaujas efektivitāti, kā arī starptautisko reakciju.

To paziņojis Nīderlandes aizsardzības ministrs Rubens Brekelmans, vēsta "Reuters".

"Mēs sagaidām, ka karaspēks galvenokārt tiks izvietots Kurskas apgabalā un sastāvēs galvenokārt no Ziemeļkorejas armijas speciālajām vienībām," sacīja Brekelmans.

Viņš piebilda, ka pirmā dislokācija bija iespēja Krievijai pārbaudīt Ziemeļkorejas karavīrus un novērtēt starptautisko reakciju.

Šodien 16:31
"Rheinmetall" nodevis ukraiņiem papildu 20 kājnieku kaujas mašīnas "Marder"

Vācijas ieroču ražotājs "Rheinmetall" nodevis Ukrainas bruņotajiem spēkiem papildu 20 kājnieku kaujas mašīnas "Marder", paziņoja uzņēmums.

Šodien 16:10
Erdoganam izlicies, ka Putina "vēlas" panākt pamieru Ukrainā

Turcija redz, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins "cenšas panākt pastāvīgu pamieru". It īpaši ir cerības uz ieslodzīto apmaiņu, sarunā ar "Haber 7" žurnālistiem norādījis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Pēc Erdogana teiktā, tāpat kā viņa tikšanās laikā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, Turcijas puse redzēja, ka arī diktators Putins cenšas panākt "pastāvīgu pamieru". To, Stambulā tiekoties ar Turcijas kolēģi Hakanu Fidanu, apstiprināja arī Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs.

"Papildus Melnās jūras graudu koridora atdzimšanai un atmīnēšanai, vakardienas (24. oktobra - red.) vakarā tiekoties ar Putina kungu un viņa delegāciju, mēs arī redzējām, ka ir cerības uz ieslodzīto apmaiņu," piebilda Turcijas prezidents.

Erdogans norādīja, ka Turcija šobrīd cieši uzrauga soļus ieslodzīto apmaiņas virzienā un darīs visu iespējamo, lai "problēmas" atrisinātu diplomātiski.

"Mūsu vēlme ir pēc iespējas ātrāk uzsākt miera sarunas starp abām valstīm un pavērt ceļu uz labvēlīgu iznākumu. Mēs turpināsim nenogurstoši strādāt, lai sasniegtu šo mērķi. Turpinām uzsvērt, ka karā nav uzvarētāju, bet mierā nav uzvarēto. Šis karš noteikti beigsies, un mūsu uzdevums ir to pabeigt bez asinīm un asarām," viņš skaidroja.

Šodien 15:40
SKT nolemj sodīt Mongoliju par atteikšanos arestēt Putinu

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) nodevusi Mongolijas lietu izskatīšanai Romas statūtu dalībvalstīm saistībā ar tās atteikšanos arestēt un izdot tiesai Putinu viņa vizītes laikā valstī.

Šodien 15:24
Zelenskis noraidījis Gutērreša vizīti Ukrainā

Zelenskis noraidījis ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša vizīti Ukrainā saistībā ar viņa dalību BRICS samitā Kazaņā, vēsta "AFP".

Šodien 15:12
Šolcs paziņo, ka šobrīd neredz vajadzību uzaicināt Ukrainu uz NATO

Viņaprāt, ir svarīgi apzināties, ka valsts, kas karo, nevar kļūt par NATO dalībvalsti.

Šolcs arī atkārtoja atteikumu piegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus". Pēc viņa teiktā, Berlīne nedos Kijivai ieročus, kas "veicina kara eskalāciju".

Šodien 14:57
Notiesāts čečenu MMA cīnītājs apmaiņā pret atbrīvošanu devies karot uz Ukrainu

Čečenu MMA cīnītājs Iļjass Jakubovs, kurš tika arestēts apsūdzībā par "terorisma attaisnošanu" saistībā ar video ar Šamila Basajeva balsi, devies karot uz Ukrainu apmaiņā pret atbrīvošanu.

Šamils Basajevs bija čečenu karavīrs un politiķis. Viens no Ičkērijas Čečenu Republikas militārajiem komandieriem, neatkarības cīnītāju radikālā spārna līderis.

Šodien 14:23
Okupanti Doneckas apgabalā apšaudījuši "Nova Poshta" filiāli

Krievi veikuši triecienu pa "Nova Poshta" filiāli Oleksijevo-Družkivkā, Doneckas apgabalā. Par to ziņo Valsts avārijas dienests.

Ienaidnieka trieciena rezultātā divi cilvēki gāja bojā, viens tika ievainots.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".