Pasaulē
2023. gada 24. oktobrī, 18:33

"Murkšķa diena" Ķīnā - no amata atceļ jau otro mīklaini pazudušo ministru

Jauns.lv

Pirms diviem mēnešiem pazudušais Ķīnas aizsardzības ministrs Li Šanfu ir atcelts no amata, par to paziņots Ķīnas Centrālās televīzijas tiešraidē.

"Murkšķa diena" Ķīnā — no amata atceļ jau otro mīk...

Ziņojumā par Visķīnas tautas pārstāvju sapulces Pastāvīgās komitejas sesijas rezultātiem teikts, ka Li atcelts arī no Ķīnas Valsts padomes locekļa amata. Šo amatu zaudēja arī bijušais ārlietu ministrs Cjins Gans, kuru no ārlietu ministra amata atcēla jau vasarā — tieši tāpat pēc ilgstošas pazušanas.

Iepriekš laikraksts “Washington Post” vēstīja, ka pret Li notiek izmeklēšana saistībā ar aizdomām par korupciju, kad viņš ieņēma Aizsardzības ministrijas militāro iepirkumu daļas vadītāja amatu.

Li Šanfu pazušana, izlaižot svarīgas apspriedes un vizītes, uzjundīja baumas, ka viņu var piemeklēt vasarā mīklainos apstākļos pazudušā un vēlāk no amata atbrīvotā ārlietu ministra Cjina Gana liktenis.

Šī nav pirmā mīklainā Ķīnas augsta ranga amatpersonas pazušana, par ko nekādus paskaidrojumus tā arī nesniedza. Arī ģenerāļa Li pazušanas gadījumā Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve pastāvīgi apgalvoja, ka "nav lietas kursā". Viņš pēdējo reizi publikā redzēts 29. augustā Pekinas drošības forumā ar Āfrikas valstīm, pēc tam negaidīti "veselības stāvokļa dēļ" izlaidis vizīti Vjetnamā un nav ticies ar Singapūras kara flotes pavēlnieku.

Ģenerāļa Li un viņa kolēģu pazušanu ASV vēstnieks Japānā Rams Emanuels salīdzināja ar Agatas Kristi slaveno 1939. gada detektīvromānu "Desmit mazi nēģerēni", kurā aprakstīta desmit cilvēku nokļūšana uz salas netālu no Devonas krastiem. Tur viņi nonāk namā, kur katrā istabiņā ir ierāmēts bērnišķīgs dzejolītis par desmit maziem nēģerēniem, kas cits pēc cita ņem nelabu galu — un šāds liktenis vienu pēc otra sāk piemeklēt pašus viesus. Vēstnieks izmantojis arī Viljama Šekspīra "Hamleta" leģendāro citātu: "Kaut kas ir sapuvis dāņu karaļvalstī".

Jāpiebilst, ka Ķīnas parlamenta komiteja augustā atbrīvoja no amata Ķīnas ārlietu ministru, 57 gadus veco Cjiņu Ganu, kurš pirms tam jau mēnesi nebija redzēts sabiedrībā, un nav manīts līdz pat šodienai. Interesanti, ka ne valsts informācijas aģentūra "Siņhua", ne amatpersonas tā arī nekad nepaskaidroja Cjiņa atlaišanas iemeslu, turklāt uz neilgu laiku pat bija izdzēsti visi viņa pieminēšanas gadījumi Ārlietu ministrijas vietnē. Cjiņs amatā pabija nieka 207 dienas, kļūstot par visātrāk amatu zaudējušo ārlietu ministru komunistiskās Ķīnas vēsturē.

Ministra ilgstošā prombūtne veicināja dažādu baumu izplatīšanos. Gluži kā Li Šanfu, arī Cjiņs Gans tika uzskatīts par vienu no tuvākajiem Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina sabiedrotajiem. Populārākās ārlietu ministra pazušanas cēloņa versijas ir viņa ārlaulības sakari ar pazīstamu Honkongas televīzijas raidījumu vadītāju Fu Sjaotiaņu vai korupcija, kuras apkarošanu Sji savulaik pasludināja par vienu no savām prioritātēm.