foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainā likvidēts viens no slavenākajiem "krievu pavasara" nesējiem — kolorītais kazaks "Babajs"
Aleksandrs Možajevs ar iesauku "Babajs" (ekrānuzņēmums no "YouTube")
Pasaulē
2023. gada 19. oktobris, 12:33

Ukrainā likvidēts viens no slavenākajiem "krievu pavasara" nesējiem — kolorītais kazaks "Babajs"

Jauns.lv

Ukrainā likvidēts viens no tā dēvētajiem "Doneckas tautas republikas" kaujinieku līderiem, slavenākais "kazaks" Aleksandrs Možajevs ar iesauku "Babajs".

Informāciju par "kazaka" likvidēšanu apstiprinājis Ukrainas Bruņoto spēku virsnieks Anatolijs Stefans ar iesauku "Štirlics".

"Aleksandrs Možajevs "Babajs" beidzot ir likvidēts. Paldies karavīriem Zaporižjas virzienā. Slava Ukrainai un tās karavīriem..." norāda Ukrainas bruņoto spēku virsnieks.

Ceturtdien, 19. oktobrī, internetā parādījās informācija par "Babaja" likvidēšanu. Tika ziņots, ka viņš "miris kā varonis".

Par Možajeva nāvi ziņoja arī Krievijas militāro jautājumu blogeris Boriss Rožins. Žurnālisti viņu bieži fotografēja krāšņā izskata dēļ.

Kas ir Aleksandrs Možajevs?

"Babajs" dzimis Krievijas Krasnodaras apgabalā 1977. gada 21. septembrī Belorečenskas pilsētā, iespējams, "kazaku" ģimenē. 1995. gadā viņš kļuva par "kazaku" armijas locekli.

No 1995. līdz 1997. gadam dienējis Krievijas armijā - dienējis Sanktpēterburgā pretgaisa aizsardzības vienībā un saņēmis vecākā seržanta pakāpi. Pēc armijas viņš strādāja noliktavā - vadīja iekraušanas darbus.

Mediji uzzināja, ka Krievijas Federācijā "kazaks" par kaņepju pārdošanu izcietis 5 gadu cietumsodu un bēdzis no likumsargiem par slepkavības mēģinājumu.

Možajevs sāka cīnīties pret Ukrainas valsti 2014. gadā, tostarp piedalījās administratīvo ēku sagrābšanā Doneckas apgabala Kramatorskā un Slovjanskā. Zīmīgi, ka 2014. gadā Krievijas sabiedrotais it kā solīja "ieņemt Kijivu" dažu dienu laikā.

2014. gada vasarā Igors Girkins ("Strelkovs"), kurš bija viens no "DTR" kaujinieku līderiem, apsūdzēja Možajevu par dezertēšanu.

2022.gada novembrī tiesa Hāgā aizmuguriski atzina Strelkovu un divus viņa līdzgaitniekus par vainīgiem Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā virs Donbasa 2014.gada jūlijā un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu.