Pasaulē
2023. gada 5. oktobris, 23:47

Briest divu vadošo NATO dalībvalstu kašķis? ASV iznīcinātāji pirmo reizi notriekuši Turcijas lidrobotu

Jauns.lv/LETA

ASV iznīcinātāji ceturtdien Sīrijā notriekuši NATO sabiedrotās Turcijas lidrobotu, kas tika atzīts par potenciālu draudu ASV spēkiem Sīrijā, paziņojis Pentagons.

Turcija kopš svētdienas terorakta Ankarā veic uzlidojumus kurdu mērķiem Sīrijas ziemeļaustrumos. Atbildību par teroraktu Ankarā uzņēmās "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK), kuru Turcija un tās Rietumu sabiedrotie uzskata par teroristu grupējumu.

ASV spēki ceturtdienas rītā novēroja lidrobotus, kas Sīrijas ziemeļaustrumos veica gaisa uzlidojumus. No tiem daži ielidoja "ierobežotas darbības zonā" netālu no Hasakas, aptuveni kilometru no amerikāņu karavīru atrašanās vietas.

Dažas stundas vēlāk turku lidrobots atgriezās "ierobežotas darbības zonā" un lidoja ASV spēku virzienā, žurnālistiem paziņoja Pentagona preses pārstāvis.

"ASV komandieri novērtēja, ka bezpilota lidaparāts, kas tagad atradās mazāk nekā puskilometra attālumā no ASV spēkiem, ir potenciāls drauds, un ASV iznīcinātāji F-16 pēc tam pašaizsardzības nolūkos notrieca bezpilota lidaparātu," paziņoja Pentagona preses pārstāvis.

ASV ir izvietojušas Sīrijā aptuveni 900 karavīru, kas starptautiskas koalīcijas ietvaros cīnās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" un bieži veic reidus, kuru mērķis ir džihādisti.

Turcija kopš svētdienas veic triecienus PKK pozīcijām arī Irākas ziemeļos, kas seko uzbrukumam Turcijas Iekšlietu ministrijai Ankarā, kurā tika ievainoti divi policisti un par kuru atbildību uzņēmās PKK. Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans pieļāva, ka uzbrucēji ir apmācīti Sīrijā un brīdināja par atbildes pasākumiem pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

Sīrijas demokrātisko spēku komandieris Mazlums Abdi trešdien noliedza apsūdzības, sakot, ka "Turcija meklē ieganstu, lai likumīgi pamatotu uzbrukumu turpināšanu mūsu reģionam un sāktu jaunu militāru agresiju". Demokrātiskās savienības partija, kuras bruņotais atzars ar ASV atbalstu vadīja cīņu pret grupējumu "Islāma valsts", ceturtdien pauda, ka "Turcijas ārlietu ministra paziņojumi ir pielīdzināmi kara pieteikumam".

Kurdu spēki vadīja ofensīvu, kurā 2019.gadā tika sakauti "Islāma valsts" džihādisti Sīrijā. Tos joprojām atbalsta ASV un tie kontrolē pusautonomu kurdu teritoriju kara plosītās Sīrijas ziemeļaustrumos, kuriem Turcija regulāri uzbrūk ar bezpilota lidaparātiem.

2016.-2019.gadā Turcija pret kurdu spēkiem Sīrijas ziemeļos veica trīs plašas operācijas.