foto: Ian Dagnall / Alamy/ Vida Press
Šajā pilsētā tiesības uz automašīnu maksā sākot no 72 000 eiro. Un tas neietver automašīnas cenu
Dārgas tiesības uz auto nozīmē vairāk vietas gājējiem.
Pasaulē
2023. gada 5. oktobris, 18:46

Šajā pilsētā tiesības uz automašīnu maksā sākot no 72 000 eiro. Un tas neietver automašīnas cenu

Jauns.lv

Automašīnas iegāde Singapūrā, vienā no pasaules dārgākajām valstīm, vienmēr ir bijusi greznība. Taču izmaksas tagad ir pieaugušas līdz visu laiku augstākajam līmenim, vēsta CNN.

Cilvēkiem šajā turīgajā valstī ir jāiegādājas 10 gadu sertifikāts, pirms viņiem pat atļauts iegādāties transportlīdzekli, un šis sertifikāts jeb atļauja tagad maksā rekordaugstu summu 72 000 eiro. Tas ir vairāk nekā četras reizes vairāk nekā 2020. gadā.

Šāda licences iegāde tikai dod tiesības iegādāties standarta A kategorijas automašīnu ar mazu vai vidēju dzinēju, kura tilpums ir 1600 cm3 vai mazāks.

Tiem, kas vēlas kaut ko lielāku vai ekskluzīvāku, piemēram, apvidus auto, par B kategorijas licenci būs jāmaksā 100 000 eiro.

Kvotu sistēma tika ieviesta 1990. gadā, lai samazinātu satiksmi un izmešus pilsētā, kurā dzīvo 5,9 miljoni cilvēku, un kurā ir iespaidīgs sabiedriskā transporta tīkls.

Saskaņā ar Singapūras Statistikas departamenta datiem tas ir padarījis automašīnas nepieejamas vidējam Singapūras iedzīvotājam, kura vidējie mājsaimniecības ikmēneša ienākumi 2022. gadā bija 7016 eiro.

Vietējais automašīnu tirgotājs Rikijs Gos atklāja, ka, uzzinot par licences cenu paaugstināšanu, "gandrīz noģība". “Pārdošana jau ir bijusi tik slikta. Turklāt tas būs vēl sliktāk biznesam, ”viņš sacīja CNN.

Dažiem paziņojums ir tikai jaunākais finansiālais trieciens.

Vietējie iedzīvotāji saka, ka dzīvošana Singapūrā, kas jau ir atzīta par pasaules dārgāko pilsētu, pēdējos gados ir kļuvusi ārkārtīgi dārga, ņemot vērā pastāvīgo inflāciju, pieaugošās mājokļu izmaksas un ekonomikas palēnināšanos.

Taču kvotu sistēmas atbalstītāji saka, ka tā ir palīdzējusi Singapūrai izglābt no tāda veida sastrēgumiem, kas regulāri satricina citas Dienvidaustrumāzijas galvaspilsētas, piemēram, Bangkoku, Džakartu un Hanoju.

Tie, kuri nevar atļauties iegūt tiesību sertifikātu, var izmantot arī Singapūras plašo sabiedriskā transporta sistēmu, ko viņi norāda.

Ja tomēr kārojas savu spēkratu, tad daudz ekonomiskāka alternatīva ir iespēja iegādāties motociklu, kura atļauja ir relatīvi 7500 eiro.