foto: EPA/Scanpix
Slovākijas vēlēšanās var uzvarēt Putina draugi
Slovākijas ekspremjera Roberta Fico personā Krievija var iegūt vēl vienu “Trojas zirgu” Eiropā.
Pasaulē
2023. gada 25. septembris, 06:06

Slovākijas vēlēšanās var uzvarēt Putina draugi

Kas Jauns Avīze

Slovākijā 30. septembrī noritēs parlamenta vēlēšanas, un lielas izredzes gūt panākumus ir partijai, kuru vada ekspremjers Roberts Fico – populists, kurš slavē Putinu un visās nedienās saskata Sorosa un Vašingtonas roku.

Pēc pēdējām aptaujām, “Smer-SD” (Virziens – sociāldemokrātija) ir 20% vēlētāju atbalsts, galvenajiem konkurentiem, partijai “Progresīvā Slovākija” – 16%, “Balss – sociāldemokrātija” – 12%, pārējām 9% un mazāk.

Kremļa retorika

Fico ieņēma premjera amatu 2006.–2010. gadā un 2012.–2018. gadā un izcēlās ar pretrietumniecisku nostāju, kaut arī Slovākija ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Fico valdība krita pēc korupcijas skandāla un to izmeklējošā žurnālista slepkavības, bet politiķis vainoja miljardieri Džordžu Sorosu.

Kritiķi apsūdzēja Fico mafiozas valsts radīšanā. Viņš sevi dēvē par “neliberālās demokrātijas” piekritēju, pēc Ungārijas premjera Viktora Orbana parauga, kurš regulāri grūž spieķus riteņos Eiropas atbalstam Ukrainai.

Būdams opozīcijā, Fico pandēmijas laikā iestājās pret vakcināciju, ir gānījis “ukraiņu fašistus”, protestējis pret ieroču piegādēm Ukrainai, par “amerikāņu aģenti” nosaucis Slovākijas prezidenti Zuzanu Čaputovu.

Aizstāv agresorus

Par Fico partijas nostāju liecina arī “Smer-SD” priekšsēdētāja vietnieka paustais intervijā rakstniekam, dokumentālās filmas “Sašķeltā Slovākija” autoram Džonam Kampfneram par karu Ukrainā: “Mēs uz to raugāmies kā uz karu ar svešām rokām, ko Savienotās Valstis īsteno pret Krieviju uz Ukrainas zemes. Runa nav par Krieviju un demokrātiju. Runa ir par to, ka Krievija aizsargā savu kulturālo, nacionālo identitāti no Rietumu liberālās mānijas.”

Proti, pēc Fico partijas uzskata, ar masu slepkavībām un izvarošanām Bučā, Ukrainas pilsētu bombardēšanām un citiem noziegumiem Krievija sargā savu identitāti. Būtībā nav melots, jo šī arī ir Krievijas tagadējā identitāte…

Liela daļa atbalsta Krieviju

Fico atbalsts rašismam un Maskavas melu propaganda ir devusi augļus – 50% slovāku uzskata ASV par draudiem drošībai, un tikai 40%, mazākais skaits Austrumeiropā, norāda uz Krieviju kā galveno vainīgo karā pret Ukrainu.

Oficiālā līmenī pagaidām Bratislava ir viena no galvenajām Ukrainas atbalstītājām. Naudas izteiksmē tie bijuši 680 miljoni eiro (17. vieta, pēc Ķīles Miera ekonomikas institūta datiem), kas veido 0,63% no iekšzemes kopprodukta. Slovākija bija pirmā NATO valsts, kas nodeva Ukrainai iznīcinātājus.