foto: AP/Scanpix
Strīds starp Poliju un Ukrainu pieņemas spēkā; ieroči vairs netiks piegādāti
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Polijas prezidents Andžejs Duda.
Pasaulē
2023. gada 21. septembris, 13:27

Strīds starp Poliju un Ukrainu pieņemas spēkā; ieroči vairs netiks piegādāti

Jauns.lv

Viena no Ukrainas uzticamākajām sabiedrotajām - Polija - ir paziņojusi, ka tā vairs nepiegādās ieročus savai kaimiņvalstij, jo diplomātiskais strīds par graudiem saasinās.

Premjerministrs Mateušs Moraveckis sacīja, ka Polija koncentrējas uz to, lai sevi aizstāvētu ar modernākiem ieročiem.

Polija jau ir nosūtījusi Ukrainai 320 padomju laika tankus un 14 iznīcinātājus MiG-29, un tai vairs nav daudz ko piedāvāt.

Tomēr šīs piezīmes sakrīt ar lielu spriedzi abu kaimiņvalstu attiecībās.

Otrdien Polija izsauca Ukrainas vēstnieku saistībā ar prezidenta Volodimira Zelenska izteikumiem Apvienoto Nāciju Organizācijā pēc tam, kad Polija, Ungārija un Slovākija pagarināja aizliegumu ievest Ukrainas labību.

Zelenska kungs sacīja, ka ir satraucoši, kā daži Ukrainas draugi Eiropā izspēlē solidaritāti "politiskā teātrī - taisot trilleri no graudiem". Varšava nosodīja viņa vārdus kā "nepamatotus attiecībā uz Poliju, kas ir atbalstījusi Ukrainu kopš kara pirmajām dienām".

Moraveckis trešdienas vakarā sniedza interviju privātajam ziņu televīzijas kanālam Polsat dažas stundas pēc tam, kad Ukrainas vēstnieks bija izsaukts uz Ārlietu ministriju Varšavā, lai reaģētu uz Ukrainas līdera runu.

"Mēs vairs nenododam ieročus Ukrainai, jo tagad mēs apbruņojam Poliju ar modernākiem ieročiem," sacīja premjerministrs.

Viņš bija nelokāms, ka Polija palīdz Ukrainai sakaut "krievu barbaru", saglabājot militāro mezglu, bet nepiekritīs, ka Polijas tirgu destabilizē graudu imports, ziņoja Polijas valsts ziņu aģentūra Pap.

"Mūsu mezgls Žešovā, vienojoties ar amerikāņiem un NATO, visu laiku pilda to pašu lomu, ko tas ir pildījis un pildīs."

Polijas militārā armija ir samazinājusi savu militāro spēku par aptuveni trešdaļu, veicot pārskaitījumus Ukrainai, un pašlaik to aizstāj ar modernu Rietumos ražotu tehniku.

Ieroču eksports uz Ukrainu pilnībā neapstāsies, jo Polijas ražotājs PGZ tuvākajos mēnešos nosūtīs aptuveni 60 Krab artilērijas ieročus. Valdības preses pārstāvis Pjotrs Mullers vēlāk precizēja, ka tiks piegādātas tikai iepriekš saskaņotās munīcijas un bruņojuma piegādes, tostarp tās, kas izriet no līgumiem, kuri parakstīti ar Ukrainu.

Vaicāts par premjerministra komentāriem, Polijas valsts aktīvu ministrs Jaceks Sasins ceturtdien Radio Plus sacīja, ka "pašlaik ir tā, kā teica premjerministrs - nākotnē redzēsim".

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" pēdējās nedēļās ir pastiprinājusi savu retoriku asās vēlēšanu kampaņas karstumā pirms 15. oktobrī gaidāmā balsojuma, un tā ir sākusi aizstāvēt Polijas lauksaimniekus, kuri jūtas apdraudēti Ukrainas graudu importa dēļ.