foto: Ukrinform/Shutterstock/ Vida Press
ASV un G7 valstis plāno, ka karš Ukrainā ilgs vēl 7 gadus
Gunners "Molfar" (R) (39) un mehāniķis un šoferis "Revo" (28), kuri piedalījās cīņās par Robotinas ciema atbrīvošanu no Krievijas iebrucējiem, ir 47. Maguras mehanizētās brigādes Zaporižjas virziena "Bradley" kājnieku kaujas mašīnakomandas locekļi Ukrainas dienvidaustrumos.
Pasaulē
2023. gada 21. septembris, 05:40

ASV un G7 valstis plāno, ka karš Ukrainā ilgs vēl 7 gadus

Jauns.lv

ASV un to sabiedrotie no G7 ("Lielā septiņnieka") uzskata, ka karš Ukrainā varētu ieilgt uz 6 līdz 7 gadiem, un ņem vērā šo scenāriju, plānojot izdevumus, raksta "Bloomberg".

Kādas augsta ranga Eiropas G7 valsts ierēdnis paziņojis, ka tas ir daudz ilgāk, nekā paredzējušas daudzas oficiālās personas iepriekš šogad, taču lēnais progress Ukrainas pretuzbrukumā ir samazinājis gaidas. Pēc viņa teiktā, tagad sabiedrotajiem nepieciešams saplānot finansiālo nodrošinājumu, lai turpinātu atbalstīt Kijivu tik ilgā konfliktā.

G7 līderi, ieskaitot ASV prezidentu Džo Baidenu, izteikuši savu prognozi ANO Ģenerālajā Asamblejā, kas Ņujorkā sākās 16. septembrī. "Lielā septiņnieka" valstu pārstāvji kuluāros jautājumu apsprieda pirmdien un piekrita, ka karš, visticamāk, turpināsies vidējā vai ilgākā termiņā, pavēstīja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Vienlaikus Baidens publiski apliecināja, ka ASV, to sabiedrotie un partneri "atbalstīs arī turpmāk drosmīgo Ukrainas tautu, kas aizstāv savu suverenitāti, teritoriālo integritāti un brīvību".

ASV un Eiropas Savienība ir iztērējušas desmitiem miljardu dolāru militārai un humānai palīdzībai Ukrainai, lai palīdzētu tai aizsargāties pret Krievijas iebrukumu, kas ilgst jau otro gadu.

Sabiedrotie ir sagādājuši ieročus un apmācības Ukrainas pretuzbrukumam, taču Ukrainas bruņotie spēki ar grūtībām izlauž Krievijas aizsardzības robežas. Laika paliek arvien mazāk sakarā ar gaidāmo laika apstākļu pasliktināšanos un ziemas tuvošanos, kas sarežģīs militāro operāciju veikšanu.

Iepriekšējā dienā ASV štābu Apvienotās priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Millijs paziņoja, ka Ukrainas pilnīgai uzvarai būs nepieciešams "ļoti ilgs laiks". Pēc viņa teiktā, panākt okupēto teritoriju atbrīvošanu pašreizējā pretuzbrukuma gaitā nesanāks, jo šajā valsts daļā ir "stipri vairāk nekā 200 000 Krievijas karavīru".

Gatavoties ieilgušam konfliktam ieteicis arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Viņš norādīja, ka visi vēlētos ātru mieru, taču, ja Ukraina pārstās karot tūlīt, tās pastāvēšanai "pienāks gals".

Ilgu karu prognozē arī Vācijā. Bundesvēra ģenerālmajors, Ukrainas situāciju centra vadītājs Vācijas Aizsardzības komisijā Kristians Froidings paziņojis, ka kaujas beigas jāgaida ne ātrāk kā 2032. gadā.