Pasaulē
2023. gada 9. septembris, 09:14

Spēcīgā zemestrīcē Marokā gājuši bojā vairāk nekā 800 cilvēki; sabrukušas vairākas vēsturiskas ēkas

Jauns.lv

Maroku piektdienas vakarā satricināja spēcīga zemestrīce, nodarot postījumus ēkām lielpilsētās un izraisot vismaz 820 cilvēku nāvi, sestdien pavēstīja Iekšlietu ministrija.

6,8 magnitūdas stipra zemestrīce notika Marokā, aptuveni 70 km attālumā no Marakešas. Valsts iekšlietu ministrija ziņo, ka gājuši bojā vismaz 820 cilvēki. Zemestrīcē, kas bija jūtama vairākās Ziemeļāfrikas valsts provincēs, 672 cilvēki ievainoti. 205 cilvēki guvuši nopietnus savainojumus.

foto: AFP/Scanpix
Sieviete Marakešas vecpilsētā pārdzīvo pie zemestrīcē sabrukušas ēkas.

Al Hauzas provincē reģistrēti 349 nāves gadījumi, bet Tarudantas provincē - 271, pavēstīja ministrija.

Marokas ģeofizikas centrs ziņoja, ka Atlasa kalnu reģionā notikusi 7,2 magnitūdas stipra zemestrīce. ASV Ģeoloģijas dienests lēš, ka zemestrīce bija 6,8 magnitūdas, un paziņoja, ka tā notikusi salīdzinoši seklā 18,5 km dziļumā.

Kalnu apvidus, kur notika zemestrīce, atrodas aptuveni 70 km uz dienvidrietumiem no Marakešas. Zemestrīce sākās pēc pulksten 23:00 pēc vietējā laika. Tā bija jūtama arī piekrastes pilsētās Rabātā, Kasablankā un Essauirā.

Kā vēsta aģentūra "Reuters", atsaucoties uz Marakešas iedzīvotājiem, vecpilsētā, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, sabrukušas vairākas ēkas. Vietējā televīzija demonstrēja kadrus ar nogāzušos mošejas minaretu, atzīmē aģentūra.

foto: Ekrānuzņēmums
Šī bija stiprākā zemestrīce Marokā daudzu gadu laikā.

Marokāņi sociālajos tīklos ievietoja video, kuros redzama dažu ēku sagrūšana. Tūristi un citi cilvēki ievietoja video par cilvēku evakuēšanos no restorāniem Marakešā.

Šī ir stiprākā zemestrīce Marokā daudzu gadu laikā. Lai gan zemestrīces Ziemeļāfrikā ir relatīvi reta parādība, 1960.gadā 5,8 magnitūdu zemestrīce pie Marokas pilsētas Agadiras prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvību.

Pēdējo reizi spēcīga zemestrīce Marokā pieredzēta 2004.gadā. Togad 6,4 magnitūdas stiprā zemestrīcē dzīvību zaudēja vairāk nekā 600 cilvēku.

foto: AFP/Scanpix
Bez pajumtes palikušie iedzīvotāji patrveras drošā vietā.

Jaunās zemestrīces epicentrs atradās augstu Atlasa kalnos uz dienvidiem no Marakešas un uz rietumiem no slēpošanas kūrorta Ukaimedenas. Netālu no epicentra atrodas Ziemeļāfrikas augstākais kalns Tubkals. Zemestrīcei sekoja vairāki simti pēcgrūdienu.