foto: IMAGO/SNA
Krievijas internets brēc - Pleskavai uzbrukts no Baltijas. Igaunija uzmanīgi seko notikumu attīstībai
Kremļa propagandisti norāda uz diviem ciemiem Igaunijā un Latvijā, no kurienes, viņuprāt, uzbrukuši droni. Lieki piebilst, ka šie apgalvojumi ir absolūts izdomājums un nebalstās faktos.
Pasaulē
2023. gada 30. augusts, 19:25

Krievijas internets brēc - Pleskavai uzbrukts no Baltijas. Igaunija uzmanīgi seko notikumu attīstībai

Jauns.lv

No Latvijas netālu esošā Pleskavas apgabala mieru iepriekšējā naktī iztraucēja vērienīgs dronu uzbrukums, kā rezultātā zaudējumus cieta okupantu valsts bruņotie spēki. Drīz pēc rītausmas sekoja Kremļa ruporu reakcija.

Virkne "Telegram" kanālu un dažādi internetā dzīvojoši propagandas resursi, piemēram TV sejas Vladimira Solovjova raidījums "Soloviev Live" uzreiz sāka runāt par to, ka droni visticamāk esot sūtīti no Baltijas - konkrēti Latvijas vai Igaunijas - nevis no tālās Ukrainas.

Kā pamatojums šim argumentam izmantota ģeogrāfija - NATO ietilpstošās baltijas valstis esot mazāk nekā 100km attālumā no dronu mērķiem, bet Ukraina - simtiem kilometru tālu.

Solovjovs savā šovā aicināja iznīcināt Baltiju, ja noskaidrojas, ka no šejienes tiešām, citējot Lukašenko, "plānots uzbrukums":

Bez Solovjova visu šo dienu izdomājumam, ka droni uzbrukuši no Baltijas, velta no Latvijas aizmukušie krievu aktīvisti, kuri vienojušies grupējumā "Baltijas antifašisti" un lielākoties izpaužas sociālajā tīklā "Telegram".

Arī šeit pamata arguments ir ģeogrāfija, nekas vairāk.

Pamatā "antifašisti" piedāvā divas "ticamākās" vietas, no kurām sūtīts dronu mākonis - Liepna, netālu no Alūksnes, vai arī Igaunijas lielciems Verska.

foto: Telegram
foto: Telegram
Tā saucamie "Baltijas antifašisti" izdomājuši, ka notikušajā jāvaino Baltijas valstis.

Saprotams, ka Kremļa propagandistiem daudz ērtāk ir murgot par uzbrukumu no NATO teritorijas, nekā atzīt, ka dronu uzbrukums realizēts no Krievijas iekšienes, vai arī, ka ukraiņiem izdevies nolidot simtiem kilometru, kamēr Krievijas pretgaisa aizsardzība bija "iesnaudusies".

Mūrniece: propagandistu teiktais ir "absurds izdomājums"

Krievijā izskanējušās propagandistu versijas par aplamām jau nodevējuši kā Latvijas, tā Igaunijas valdības pārstāvji.

"Apgalvojums par Latvijas saistību ar aizvadītās nakts notikumiem Pleskavā ir absurds izdomājums, lai visdrīzāk novērstu Krievijas iedzīvotāju uzmanību gan no Krievijas armijas zaudējumiem frontē, gan zaudējumiem valsts iekšienē, kad tiek iznīcināta Krievijas militārā tehnika un infrastruktūra," medijiem uzsvēra aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Aizsardzības ministrija (AM) aicināja sabiedrību neļauties "Telegram" kanālos izplatītajām dezinformācijas ziņām, jo to mērķis visdrīzāk ir novērst uzmanību no situācijas frontē Ukrainā un Krievijas neveiksmēm tur.

Dronu uzbrukums Pleskavas lidostai Krievijā, 80 km no Latvijas robežas. 2023. gada augusts

Aculiecinieki vēstīja, ka otrdienas vakarā, 29. augusta, vakarā plkst.23.40 Pleskavas lidostā nogranduši sprādzieni un izcēlies ugunsgrēks. Pleskavas iedzīvotāji raksta, ka ...

gallery icon

AM, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) un sabiedrotie turpina nepārtraukti novērot un analizēt gan Ukrainas cīņu par savu teritoriju, gan arī notikumus Krievijas teritorijā.

Tikmēr Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs medijiem, komentējot nesenos notikumus Pleskavā, pauda: "Mēs ļoti uzmanīgi monitorējam kaimiņos notiekošo."

Jau ziņots, ka dronu uzbrukumā Pleskavas lidostai sabojātas četras armijas transportlidmašīnas, trešdienas rītā paziņoja Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs.

Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz ārkārtas dienestiem, ziņoja, ka dronu uzbrukumā Pleskavas lidostai ir sabojātas četras smagās transporta lidmašīnas Il-76. TASS arī ziņoja, ka ir slēgta gaisa telpa virs Maskavas Vnukovas lidostas.

Aculiecinieki vēstīja, ka otrdienas vakarā plkst. 23.40 Pleskavas lidostā nogranduši sprādzieni un izcēlies ugunsgrēks. Pleskavas iedzīvotāji rakstīja, ka no lidostas ir dzirdamas skaņas, kas līdzīgas automātu kārtām.

Pleskavas lidostai uzbrukuši apmēram 20 līdz 25 bezpilota lidaparāti, kurus Krievijas karaspēks mēģināja notriekt ar strēlnieku ieročiem.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs tīmekļa medijam UNIAN sacīja, ka nakts triecienā Pleskavas lidlaukam iznīcinātas četras transporta lidmašīnas Il-76.

Krievijas prezidenta preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievijas varasiestādes vēl nezina, no kurienes tieši atlidoja droni, kas naktī uzbruka lidlaukam Pleskavā.

Pirms Peskova komentāra izskanēja Kremļa propagandistu spekulācijas, ka droni uz Pleskavu varētu būt lidojuši nevis no Ukrainas, bet gan no Baltijas valstīm. Pleskava atrodas apmēram 800 kilometrus no Ukrainas robežas, bet Pleskavas apgabals robežojas ar Latviju un Igauniju.

Pleskavā ir bāzēts 334. militārā transporta aviācijas pulks.

Dronu uzbrukums Pleskavas apgabalam iepriekš bija noticis maija beigās.

Pēdējās nedēļās Maskava un citi Krievijas reģioni ir bijuši pakļauti Ukrainas dronu uzbrukumiem.